Nowa-proszę o pomoc
Moderator: Moderatorzy
Dziś byłam odebrać wyniki i u Pani dr, no cóż mam Wam powiedzieć, Wynik:
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA 61,8 AU/ml
Gdzie norma to < 8!
Krótko mówiąc mam przeciwciał powyżej 700% normy
Celiakia murowana, potwierdzona.
Kończy się i zaczyna kolejny rozdział w moim życiu, czy gorszy? Nie wiem, ale mam wiele obaw
ps. od Pani dr dostałam "Celiakia i dieta bezglutenowa - praktyczny poradnik" wydany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej - popieram w pełni Waszą działalność - już wiem do kogo co rok będzie wędrować mój 1 %
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA 61,8 AU/ml
Gdzie norma to < 8!
Krótko mówiąc mam przeciwciał powyżej 700% normy
Celiakia murowana, potwierdzona.
Kończy się i zaczyna kolejny rozdział w moim życiu, czy gorszy? Nie wiem, ale mam wiele obaw
ps. od Pani dr dostałam "Celiakia i dieta bezglutenowa - praktyczny poradnik" wydany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej - popieram w pełni Waszą działalność - już wiem do kogo co rok będzie wędrować mój 1 %
Ostatnio zmieniony śr 03 lut, 2010 21:51 przez Jena, łącznie zmieniany 2 razy.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Dzięki Dorota
Narazie próbuje się przekopać przez forum w poszukiwaniu informacji pod jakimi nazwami kryje się gluten i na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów.
Narazie próbuje się przekopać przez forum w poszukiwaniu informacji pod jakimi nazwami kryje się gluten i na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
wiem wiem, zaraz ktoś mi głowę zmyje, ale szukam szukam, ale jakoś nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat skrobi?
Otóż np w moich ulubionych dropsach "Mentos" jest w składzie m.in. skrobia (dodam, że nie ma tam określonego jej rodzaju) Czy ona jest bezpieczna? Proszę pomóżcie
Otóż np w moich ulubionych dropsach "Mentos" jest w składzie m.in. skrobia (dodam, że nie ma tam określonego jej rodzaju) Czy ona jest bezpieczna? Proszę pomóżcie
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
viewtopic.php?p=36928#36928
viewtopic.php?p=38015&highlight=#38015
viewtopic.php?p=37906&highlight=#37906
viewtopic.php?p=37465&highlight=#37465
viewtopic.php?p=33729#33729
viewtopic.php?p=38015&highlight=#38015
viewtopic.php?p=37906&highlight=#37906
viewtopic.php?p=37465&highlight=#37465
viewtopic.php?p=33729#33729
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Dziękuje za tak szybką reakcje i przepraszam za nieudolne szukanie/czytanie forum, wzięło się to z sprzecznych informacji....raz pisze się, że skrobia jest ok, raz ,że jest zabroniona, podobnie z syropem glukozowym, człowiek się gubi.
Ja bynajmniej z tego co czytałam wyciągam jeden wniosek : skoro na opakowaniu nie ma jasno określone, że skrobia bądź syrop jest BEZGLUTENOWY czyli np. skrobia kukurydziana to ja uznaje ten produkt za niebezpieczny.
Dobrze myślę?
Ja bynajmniej z tego co czytałam wyciągam jeden wniosek : skoro na opakowaniu nie ma jasno określone, że skrobia bądź syrop jest BEZGLUTENOWY czyli np. skrobia kukurydziana to ja uznaje ten produkt za niebezpieczny.
Dobrze myślę?
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Odwrotnie: producent nie ma obowiązku pisać, że czegoś nie ma. Tak jest w przypadku np. konserwantów - producenci "chwalą" się tym, że jakiś produkt ich nie zawiera. Podobnie jest z glutenem - nie trzeba pisać, że produkt jest bezglutenowy, natomiast jeśli produkt go zawiera, MUSI wynikać to ze składników.
Syrop skrobiowy jest uznany za bezpieczny, gdyż jego proces produkcyjny WYMAGA, aby nie było w nim białek (czyli także glutenu).
Ze skrobią jest gorzej, ale teoretycznie producent powinien napisać "skrobia pszenna" i wtedy lepiej ten produkt odrzucić, gdyż jak pisałem wcześniej, mimo teorii produkcji skrobi pszennej, często jednak zawiera ona gluten, który oparł się procesowi czyszczenia. Jeśli jednak na opakowaniu jest napisane tylko skrobia i nie ma info, że produkt zawiera gluten, lepiej zwrócić się do producenta z pytaniem do działu jakości lub głównego technologa. To standardowe już podejście celiaka
Uprzedzając Twoje pytanie o ilości śladowe, zdania są podzielone... niestety. Niektórzy nie akceptują takich produktów, a niektórzy (poniekąd słusznie) ten napis uważają to za pupochron producenta Poza tym ilości śladowe to liczby wielokrotnie mniejsze niż dozwolona dawka glutenu. Na Twoim jednak miejscu, przynajmniej na początek, zrezygnowałbym z produktów BG ze skrobią pszenną bezglutenową i wprowadziłbym dietę lekkostrawną, jak jest powiedziane w zaleceniach dla początkujących celiaków. Pozdrawiam.
Syrop skrobiowy jest uznany za bezpieczny, gdyż jego proces produkcyjny WYMAGA, aby nie było w nim białek (czyli także glutenu).
Ze skrobią jest gorzej, ale teoretycznie producent powinien napisać "skrobia pszenna" i wtedy lepiej ten produkt odrzucić, gdyż jak pisałem wcześniej, mimo teorii produkcji skrobi pszennej, często jednak zawiera ona gluten, który oparł się procesowi czyszczenia. Jeśli jednak na opakowaniu jest napisane tylko skrobia i nie ma info, że produkt zawiera gluten, lepiej zwrócić się do producenta z pytaniem do działu jakości lub głównego technologa. To standardowe już podejście celiaka
Uprzedzając Twoje pytanie o ilości śladowe, zdania są podzielone... niestety. Niektórzy nie akceptują takich produktów, a niektórzy (poniekąd słusznie) ten napis uważają to za pupochron producenta Poza tym ilości śladowe to liczby wielokrotnie mniejsze niż dozwolona dawka glutenu. Na Twoim jednak miejscu, przynajmniej na początek, zrezygnowałbym z produktów BG ze skrobią pszenną bezglutenową i wprowadziłbym dietę lekkostrawną, jak jest powiedziane w zaleceniach dla początkujących celiaków. Pozdrawiam.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia