Witam nazywam sie sara. Aktualnie nie mam zdiagnozowanej celiaki ale jako dziecko byłam na nia chora. Od jakiegoś czasu stosuje diete bezglutynowa poniewaz przez caly czas mam biegunki bole brzucha wysypki bole glowy nie potrafie sie wogóle skoncentrowac gdy zaczełam stosowac diete wszystko ustało. jakis czas temu wazyłam 45 kg teraz juz 39 przy wzroscie 154 wiec powiedziałam sobie dosyc i postanowilam zabrac sie za to wszystko . Postanowiłam ze zrobie badania tzn. jutro jade po skierowanie na testy i własnie nie wiem co mam zrobic bo słyszałam ze jezeli jestem na diecie to wynik badaniami nie pokaze czy mam celiake czy nie? wiec co mam robic wogole nie jesc zeby byc wszystkiego pewna to wszystko jest takie trudne
Dziekuje za pomoc
Lekarzem nie jestem, ani kimś kogo moglabys posluchac, bo moge sie mylic, ale moim zdaniem powinnas jeść normalne rzeczy ktore zawieraja gluten, odczekac troche i zrobic badania. Nie wiem co reszta o tym sądzi, wiec zaczekaj troche. Ale skoro schudłas to cos musi byc na rzeczy, ale co tego juz nie wiem.
sara123321, polecam Ci stronę www.celiakia.pl tam dowiesz się wszystkiego na temat celiakii. Na przykład to, że to choroba na całe życie...
Przykro mi, że tak z grubej rury... Możesz też poczytać najpierw wątek "Celiakia - FAQ" (link w moim podpisie).
Badania (przeciwciała i bioposja) wykonuje się NIE będąc na diecie bezglutenowej, Twój organizm musi wykazywać objawy choroby, żeby je ocenić.