Wynik przeciwciał przeciw endomysium

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dagmara85
Forumowicz
Forumowicz

Wynik przeciwciał przeciw endomysium

Post autor: Dagmara85 »

W sierpniu robiłam pierwsze badania przeciwciał endomysium. Wynik był następujący:
Test IgA - EmA DODATNI + 80
Test IgG - EmA UJEMNY
Zrobiłam gastroskopie: "Błona śluzowa dwunastnicy objeta przewlekłym naciekiem zapalnym (+++) z zanikiem kosmków w większości całkowitym. Obraz może odpowiadać celiakii"
Wiadomo od razu przeszłam na dietę bezglutenową.
Trzy tygodnie temu powtórzyłam badanie przeciwciał i w obu klasach wynik jest ujemny.
Czy to oznacza, że dobrze przestrzegałam diety i mogę być z siebie dumna? Czy muszę robić znowu gastroskopie? Wizyte u gastrologa mam dopiero w lipcu, chciałam Was zapytać, bo niecierpliwię się. Poza tym mam mieszane uczucia co do tego wyniku - cieszę się i nie, ponieważ w niewielkich ilościach spożywałam pieprz i niedawno dowiedziałam się, że w zakładzie używany jest gluten. Jadłam go nieświadomie, ale jak jest wynik ujemny, to znaczy, że błedów nie popełniam?
Niedawno założyłam nowy wątek o tym, że nie mogę przytyć chociaż od stosowania diety minęło sześć miesiąc. Zapytałam również o skrobię pszenną, bo też ją spożywałam (kupowałam chleb bezglutenowy ze skrobią pszenną). I teraz kolejne pytanie: jeżeli wynik wyszedł ujemny, to nie zaszkodziła mi ta skrobia? Wiem, że jest ktoś na forum (niestety nie pamiętam nazwy użytkownika) kto po odstawieniu skrobii pszennej bezglutenowej przytył. Może dlatego nie mogę przytyć, bo ją spożywałam, mimo tego, że wynik przeciwciał wyszedł ujemny.
Byłam dzisiaj u lekarza rodzinnego poprosić o skierowanie na badanie, czy mam nietolerancje laktozy i skrobi pszennej. Powiedział, że nie ma takich uprawnień i gastrolog powinien mi zlecić takie badania. Czekać do lipca, czy odstawić skrobię? Co do laktozy nie wiem co mysleć. Niby typowych objawów, jak bóle brzucha czy biegunka, nie mam, ale mam nieładną cerę, pojawiają się na niej krostki, albo plamy.
Proszę o pomoc, bo mam mieszane uczucia. Na dodatek mam inne, dziwne objawy, które coraz bardziej mnie przerażają.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Basiar »

Skrobia pszenna najbardziej szkodzi tym uczulonym na pszenicę, ja po niej mam takie same objawy jakbym zjadła normalną pszenicę, ale ja nie mam celiakii, tylko alergię
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: ES »

Dagmara85 pisze:Czy to oznacza, że dobrze przestrzegałam diety i mogę być z siebie dumna?
Moim zdaniem możesz być z siebie dumna:) a u dermatologa byłaś z tymi krostkami?
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
Dagmara85
Forumowicz
Forumowicz

ES pisze:
Dagmara85 pisze:Czy to oznacza, że dobrze przestrzegałam diety i mogę być z siebie dumna?
Moim zdaniem możesz być z siebie dumna:) a u dermatologa byłaś z tymi krostkami?
W przyszłym tygodniu będę u dermatologa zdjać szwy (miałam mały zabieg) i zapytam o moją cerę. Być może przyczyna jest gdzie indziej, a ja niepotrzebnie szukam innych chorób ;)
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz

No właśnie :) co do nietolerancji laktozy to możesz jeszcze w laboratorium w swoim mieście wykonac na alergie prywatnie.. to nie sa drogie badania..
-Mia Hamm-
Dagmara85
Forumowicz
Forumowicz

ES pisze:No właśnie :) co do nietolerancji laktozy to możesz jeszcze w laboratorium w swoim mieście wykonac na alergie prywatnie.. to nie sa drogie badania..
Robi się badanie z krwi? A czy robić badania na skrobie pszenną?
Jeszcze chciałam o czymś wspomnieć. Przed zdiagnozowaniem celiakii miałam robione testy alergiczne, bo w wakacje strasznie kichałam, miałam czerwone oczy - po prostu strasznie wygladałam, nie rozstawałam się z okularami przeciwsłonecznymi. Okazało się, że prawie wszędzie miałam bąble. Lekarz zapisał te największe, czyli mam alergie na trawe, drzewo, zboża i roztocza.
Czy nie powinien szczegółowo określić na co konkretnie mam alergie? Bo przeciez rodzajów drzew jest mnóstwo...
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Dagmara85 pisze:Okazało się, że prawie wszędzie miałam bąble. Lekarz zapisał te największe, czyli mam alergie na trawe, drzewo, zboża i roztocza.
Czy nie powinien szczegółowo określić na co konkretnie mam alergie? Bo przeciez rodzajów drzew jest mnóstwo...
Oczywiście, że powinien, nie ma czegoś takiego, jak alergia na drzewa :galy:
Na brzozy, leszczyny, mnóstwo jest różnych, ale nie drzewa ogólnie.

Ja tak miałam, że przez wiele, wiele lat każdej wiosny i lata brałam codziennie tabletki przeciwuczuleniowe, bo miała uczulenie na trawy, zboża i różne inne bajery. Dobrych kilka lat tak miałam... Po czym na diecie bg przeszło. Od czterech lat nie mam objawów alergii, no może wiosną przy wielkim nasileniu pyłków czasem drapie mnie w gardle czy swędzą oczy, ale to chyba każdy tak ma wtedy. Może też ci te alergie przejdą, zanim się zdążą na dobre zacząć? Tego życzę.

A co do pieprzu - ten tekst o używaniu w zakładzie glutenu jest raczej asekuracją dla producenta, nie powinno się zdarzyć, że jest w nim gluten. Choć oczywiście 100% pewności nie ma.
Obrazek
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz

Dagmara85 pisze:Robi się badanie z krwi? A czy robić badania na skrobie pszenną?
no tak badania z krwi.. co do skrobi nie wiem będziesz musiała zapytać czy się wykonuje...i poszukać ile jest i jakie są w twoim mieście laboratoria..
-Mia Hamm-
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Re: Wynik przeciwciał przeciw endomysium

Post autor: martini »

Co do laktozy nie wiem co mysleć. Niby typowych objawów, jak bóle brzucha czy biegunka, nie mam, ale mam nieładną cerę, pojawiają się na niej krostki, albo plamy.
Na laktozę bym zrobiła. Jeszcze nie spotkałam osoby, której po zrobieniu testów na lakto (jakichkolwiek - nietolerancja, alergia) nie wyszedłby wynik pozytywny. Jeśli się migają od skierowania, to zrob prywatnie, albo po prostu odstaw na kilka tygodni i sprawdź, jak organizm reaguje. To i tak najlepszy i jedyny pewny sposób na sprawdzenie, czy masz na coś alergię.
Pszenicę też bym zrobiła na Twoim miejscu, ja mam pozytywną, podobnie jak żyto:)
Ostatnio zmieniony wt 27 kwie, 2010 14:46 przez martini, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ