Enzym bakteryjny prolylendopeptydaza

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tofik
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: wt 01 cze, 2010 15:03
Lokalizacja: Daleka

Enzym bakteryjny prolylendopeptydaza

Post autor: tofik »

Witam, jestem chory na celiakię. Stosuje dietę bezglutenową.
Ostatnio przeglądając internet znalazłem coś takiego:
Opublikowano również badania, w których usiłowano zmniejszyć toksyczność glutenu. Według jednego z nich doustne spożycie enzymu bakteryjnego prolylendopeptydazy zmniejsza jego toksyczność[12], co być może zostanie wykorzystane w terapii.
Co o tym sądzicie?
Co to jest ten Enzym bakteryjny prolylendopeptydaza
I czy jest jakakolwiek szansa na zmniejszenie toksyczności glutenu?
Np. zjedzenie tego enzymu przed posiłkiem, a potem zjedzenie np. pączka (który stawałby się nie toksyczny) ?
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

Dlaczego nie podajesz od razu źródła strony? :(
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
tofik
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: wt 01 cze, 2010 15:03
Lokalizacja: Daleka

Post autor: tofik »

Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

Ale to nie są źródła. Żródłem jest cytowany w wiki artykuł "Postępy w gastroenterologii i żywieniu dzieci w 2005 roku" prof. dr hab. med. Hanny Szajewskiej z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci AM w Warszawie
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid ... 33228F4F26
Data utworzenia: 15.05.2006
Ostatnia modyfikacja: 30.04.2007
Opublikowano w Medycyna Praktyczna Pediatria 2006/02

fragment nas interesujący brzmi "W opublikowanych w minionym roku 2 badaniach oceniano możliwość zmniejszenia toksyczności glutenu jeszcze przed kontaktem z błoną śluzową jelita cienkiego. Pierwsza z badanych metod polegała na doustnym spożyciu enzymu bakteryjnego prolylendopeptydazy.[37] Niestety pełna detoksykacja glutenu była możliwa tylko po zastosowaniu bardzo dużych dawek enzymu. Nawet jeżeli w przyszłości metoda ta znajdzie zastosowanie, to raczej w przypadku incydentalnego spożycia glutenu"
Niestety pod odnośnikiem [37] nie ma linku do artykułu źródłowego.

Profesor Szajewska jest nam znana, to ta od Prevent CD. I o tych enzymach też już chyba słyszałam, ale jakoś od 2006 r. nie pojawiło się nic nowego. :-(
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
tofik
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: wt 01 cze, 2010 15:03
Lokalizacja: Daleka

Post autor: tofik »

No, załóżmy, że od święta (na urodziny) chciałbym sobie zjeść pysznego pączusia:)
To czy mógłbym najpierw zjeść/wypić ten enzym, a potem tego pączka?

Jest tam napisane, że należałoby spożyć duże ilości tego.. No ale ile to jest dużo?
1kg?
Bardzo bym prosił, jeśli ktoś ma inf. dotyczące tego enzymu o jakieś informacje..
Moim marzeniem jest zjedzenie takiego pączka(wiem, że można samemu zrobić), ale to nie to samo co zwykły..
Najpierw zjadłbym sobie enzym, a potem pączek..
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Z fragmentu przytoczonego przez Magdalaenę wynika, że obecnie nie ma możliwości zastosowania tej mikstury.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

tofik pisze:No, załóżmy, że od święta (na urodziny) chciałbym sobie zjeść pysznego pączusia:)
To czy mógłbym najpierw zjeść/wypić ten enzym, a potem tego pączka?
Przestań na chwilę marzyć o pączku i przeczytaj jeszcze raz:
- to jest artykuł z 2006 r. opisujący badania z 2005 r. czyli SPRZED PIĘCIU LAT ! Od tego czasu na żadnej naszej konferencji nikt nie mówił o tym enzymie, Google nie wyrzuca żadnych nowych artykułów.
- z artykułu wynika, że badania nie zakończyły się sukcesem

Tu są linki do artykułów po angielsku - słowo klucz "Prolyl endopeptidase"

http://www.celiac.com/articles/939/1/Pr ... Page1.html

http://www.cell.com/chemistry-biology/f ... %2900149-9
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

tofik pisze:Moim marzeniem jest zjedzenie takiego pączka(wiem, że można samemu zrobić), ale to nie to samo co zwykły..
Wiadomo, że to nie to samo, ale trzeba przyjąć ten bezglutenowy pączek, jako coś zwykłego dla siebie :okulary2: czyli twierdzić, że taki bg. to zwykły pączuś dla mnie :okulary2: :)
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

tomaszswiatek pisze:Wiadomo, że to nie to samo, ale trzeba przyjąć ten bezglutenowy pączek, jako coś zwykłego dla siebie :okulary2: czyli twierdzić, że taki bg. to zwykły pączuś dla mnie :okulary2: :)
Wiem, że każdy ma inny smak, ale ja naprawdę mam wrażenie, że odpowiednio przygotowane jedzenie bezglutenowe jest równie dobre, co tradycyjne. Problemem jest niestety dostępność - świeży glutenowy pączek kupisz w każdej cukierni. Bezglutenowy musisz upiec sam albo kupić takie o przedłużonej trwałości http://www.balviten.com/sklep/product_i ... cts_id=117 .
Ostatnio zmieniony śr 02 cze, 2010 22:33 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Z pewnością chodzi o ten żal za tą zwyczajną mąką w składzie, z której to się składa ten poczciwy normalny wypiek.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
ODPOWIEDZ