Jakie badania powinnam wykonać

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Agula5
Nowicjusz
Nowicjusz

Jakie badania powinnam wykonać

Post autor: Agula5 »

Dowiedziałam się, że ukryta celiakia może być powodem poronień. Jestem po 3-ech i do tej pory nie udało się znaleźć przyczyny. Chciałam zatem sprawdzić, czy to nie celiakia. Proszę o radę jakie badania powinnam wykonać, żeby się przekonać czy mam celiakię?
Agula5
karola
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: karola »

cześć
nie znam się aż tak dobrze ale wydaje mi się,że jeśli uważasz iż możesz być uczulona na gluten(czyli celiakia) to powinnaś iść do dobrego gastrologa,który skieruje Cię na odpowiednie badania.podejżewam,że bez gastroskopii może sięnie obejść.w każdym razie życze Ci dużo zdrówka trzeba być dobrej myśli
Pozdrawiam serdecznie :?
Awatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Beata Bylina »

Kopia z forum pediatrycznego [fragment felietonu:Kiedy rodzice dziecka lub pacjent dorosły powinni pomyśleć o celiakii? autor tekstu:Prof. dr hab. med. Krystyna Karczewska]

"O rozpoznaniu celiakii decydują badania serologiczne i stwierdzenie zaniku kosmków jelita cienkiego w bioptacie. Pierwszym badaniem są tzw. testy przesiewowe tzn. wykonanie oznaczeń markerów serologicznych celiakii - przeciwciał przeciwko endomysium (tzw EMA) oraz przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (tzw. TTG)."

Pozdrawiam Beata :P
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: anakon »

Krotko mowiac, jesli chcesz to sprawdzic zrob z krwi badanie IgG;IgA EMA; przeciwciala przeciwendomysialne w 2klasach. Wowczas jesli wynik bedzie ujemny, masz spore prawdopodobienstwo, ze nie masz celiakii, ale niestety nie jest to jeszcze pewnosc, bo te uzyskuje sie po biopsji jelita, ktorej to jednak nie robi sie bez wyraznych wskazan.
Przeciwciala robia wieksze laboratoria w duzych miastach(przynajmniej tak jest w Wwie)
Awatar użytkownika
Patka

Post autor: Patka »

dziewczyny zgadzami sie z ale okazuje sie że przeciwcała nie zawsze sa miarodajne. Ja jednak mam jakąs mutacje i dopier bjopsja wykazała 3 stopień zaniku. Najbardziej wiarygodna nadal jest jednak bjopsja.
Agula5 to może być dla Ciebie ważny adres:
Agnieszka Topczewska - Cabanek atc2001@wp.pl
pani agnieszka zajmuje sie badaniem osób z nawykowym poronieniem w aspekcie celiaki
pozdrawiam
ODPOWIEDZ