celiakia, dhuring, czy coś innego ... ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kasiatek17
Nowicjusz
Nowicjusz

celiakia, dhuring, czy coś innego ... ?

Post autor: Kasiatek17 »

Witam wszystkich ;) Czytam to formum od jakiegoś czasu ale przy takiej ilości postów nie udało mi się jeszcze trafić dokładnie takiego przypadku jak u mnie stąd moj post i gorąca prośba o jakiekolwiek sugestie mogące pomóc w diagnozie.
Sprawa wygląda tak. Jako 5 letnie dziecko trafiłam do szpitala (biegunki itp) po prowokacjach glutenem i 2 biopsjach stwierdzono - celiakia - dieta do końca życia. W wieku 8 lat zaczęłam jeść normalnie i prze 20 lat bez diety nie było żadnych objawów. 2 lata temu zaczęła spadać u mnie waga (około 17 kg na minus), wynik biopsji b.dobry, kosmki są. Do tego na plecach i brzuchu pojawiły się kroski - NIEswędzące zmiany skórne !! oraz z m ę c z e n i e , z m ę c z e n i e, z m ę c z e n i e. 2 miesiące temu powróciłam na dietę bg - efektów nie widać. Zmiany skórne nadal, zmęczenie nadal, waga stoi w miejscu. Pytanie brzmi z czym wiązać objawy, jakie badania wykonać, zasugerujcie coś ! Dermatolodzy zlecają tylko antybiotyki. Gastroenterolog trzyma się wersji że to celiakia w postaci Duhringa (na pobranie wycinka i potwierdzenie Duhringa czekam) zalecenia tylko dieta, zlecił tylko dodatkowo biochemię krwi (wszystko w normie) i badania w kierunku tarczycy (tez ok). Czy Diuhring zawsze swędzi ? Czy pomimo tego że jelita funkcjonują normalnie tzn brak zaniku kosmków, brak biegunek (czasami tylko brzuch boli ale pracę mam strsującą) waga może tak spadać i czy wiązać to z celiakią ? I to zmęczenie .... ;((((((( Z góry dziękuję za zainteresowanie moim "przypadkiem" ;)
Awatar użytkownika
celiak_17
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: celiak_17 »

Hmm...? dziwne, że przeszłaś kilka lat temu na normalną dietę...tak nie powinno być, ponieważ celiakię ma się całe życie, nie można tego wyleczyć.

Zmiany skórne i spadek wagi są niewątpliwie dolegliwościami spowodowanymi celiakią. Dwa miesiące stosowania diety na razie nic nie świadczą...aby jelita prawidłowo funkcjonowały i "doszły do siebie" trzeba czasu...
Zmęczenie, brak koncentracji...wszystko to może świadczyć o złym stanie jelit.

Możliwe także, iż teraz, celiakia u Ciebie objawia się pod inną postacią (pamiętamy, że jest ich kilka..).

Moja rada: przestrzegaj radykalnie diety i czekaj na wynik. Daj swojemu organizmowi trochę czasu...
Ostatnio zmieniony śr 23 cze, 2010 14:17 przez celiak_17, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Kasiatek17 pisze:Gastroenterolog trzyma się wersji że to celiakia w postaci Duhringa
Ja myślę, że ma rację. Wszystko wskazuje na to, że powinnaś wrócić na dietę, bo, tak naprawdę, nigdy nie powinnaś jej przerywać. Dieta bezglutenowa w celiakii i w Duhringu jest na całe życie.
ODPOWIEDZ