chudosc??
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
- Kontakt:
chudosc??
jestem na diecie od nie dawna, bo okolo 2 miechow, jestem chudy( kiedys pisalem 185 wzrostu 53 kg wagi) (dieta dlatego ze stwierdzono przeciw ciala) I mam do was pytanie czy ktos tez z was mial spore problemy z waga za nim sie dowiedzial o diecie bez glutenowej?? bo w sumie dieta pomaga , brak bolu brzucha, rzadziej sie oprozniam, ale waga lekko tylko sie ruszyla... Jak sobie z tym radziliscie?? bo ja juz wymiekam psychicznie, duzo ludzi mi dokucza , ze jestem siaki i owaki
// ...

Ostatnio zmieniony ndz 25 lip, 2010 19:21 przez eldo_tu, łącznie zmieniany 1 raz.
''Pożycz mi płuca, bo moje się zapadły
Możesz pomyśleć też o butach, moje się już zdarły
Pożycz mi oczy, ja nie widzę już nic
Pożycz mi nogi, moje nie mają już siły iść "
Nie jesteś odosobniony... owszem dziś mogę powiedzieć, że byłam również chuda nawet lekarz pierwszego kontaktu mimo moich zapewnień, że jadłam ogromne ilości jedzenia nazwał mnie anorektyczką. Wiadomo jest to sprawa indywidualna każdego z nas, ja przytyłam w zastraszającym tempie w przeciągu 3 m-cy 15 kg ale dopiero po prawie dwuletniej diecie. Myślę, że musisz jeszcze pozwolić na odbudowę kosmków a będzie dobrze. Zresztą sama nie wierzyłam, że dieta może tak cudownie wpłynąć na życie 

Ja w ciągu ok.4 miesięcy schudłem ok.15 kg to sporo i wszyscy mówili mi , że coś nie tak jest poszedłem porobiłem badania i gastroskopię i okazał się zanik kosmków ... teraz będąc ponad 2 miesiące jestem na wadze + 9 kg , więc nie jest źle i dasz radę dieta dużo pomoże na pewno tobie tylko trochę czasu i wiary w siebie ...hej.
Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
A ja do tej pory wyglądam jak anorektyczka, a ja jestem 9 miesięcy na diecie. Nadal robię rózne badania, bo uważam, że "coś" mi jest, ale lekarze to ignorują. Tak też było z celiakią, nie wierzyli, że ją mam i musiałam prywatnie zrobić badania, a wtedy lekarze robili wiekie oczy, bo jednak to ja miałam rację.
Nie wiem co się ze mną dzieje, ale to niemożliwe i dziwne, że wygladam jakbym nie przyswajała białka. Myślałam, że dieta bezglutenowa wszystko unormuje, że będzie coraz lepiej, a wcale tak się nie czuję. Próbuje wszystkiego, żeby przytyc. Znowu kupiłam Protifar, znowu zaczęłam chodzić na siłownię, ale jak na złość musiałam zachorować na anginę, brałam antybiotyki i zauważyłam, że trochę schudłam znowu
Naprawdę juz nie mam sił i nikt mi nie może pomoc...!
Nie wiem co się ze mną dzieje, ale to niemożliwe i dziwne, że wygladam jakbym nie przyswajała białka. Myślałam, że dieta bezglutenowa wszystko unormuje, że będzie coraz lepiej, a wcale tak się nie czuję. Próbuje wszystkiego, żeby przytyc. Znowu kupiłam Protifar, znowu zaczęłam chodzić na siłownię, ale jak na złość musiałam zachorować na anginę, brałam antybiotyki i zauważyłam, że trochę schudłam znowu

-
- Aktywny Nowicjusz
- Kontakt:
Dagmara85 ze mna jest to samo, chodze po lekarzach 4 miechy, dopiero lekarze we wroclawiu, powiedzieli ze mi pomoga, i ze bede wygladal normalnie, bo jak na chlopaka z rocznika 85, wygladam tragicznie, nawet nie pracuje aktualnie, bo wymiekam:)
''Pożycz mi płuca, bo moje się zapadły
Przed dietą ważyłam 49-50kg na diecie waga zaczęła spadać zdziwilam się naczytalam się że waga idzie w gorę na diecie zgadza się ale tym osobą którym dieta jest potrzebna w innym przypadku waga idzie w dól."DIETA JEST DLA LUDZI CHORYCH W INNYM PRZYPADKU TO SZKODZI".
Odstawilam bezglutenowe jedzenia mam więcej sił nie byłam w stanie nic zrobić bardzo mnie to osłabiło ja nie miałam już z czego chudnąć , nikłam w oczach.Teraz jem wszystko na co mam ochotę nie do końca wiem co mi jest,ale nie myślę o tym bo psychika jest bardzo ważna można popaść w depresję u mnie bóle brzucha i chudnięcie to stres i nerwica żołądka.
Odstawilam bezglutenowe jedzenia mam więcej sił nie byłam w stanie nic zrobić bardzo mnie to osłabiło ja nie miałam już z czego chudnąć , nikłam w oczach.Teraz jem wszystko na co mam ochotę nie do końca wiem co mi jest,ale nie myślę o tym bo psychika jest bardzo ważna można popaść w depresję u mnie bóle brzucha i chudnięcie to stres i nerwica żołądka.
kerima_28
Kermina, nie chcę być niemiła, ale skoro nie masz celiakii i diety bg nie trzymasz, to chyba nie do końca masz co porównywać swoje doświadczenia z resztą ludzi na forum, którzy są chorzy i trzymają dietę.kerima_82 pisze:Przed dietą ważyłam 49-50kg na diecie waga zaczęła spadać zdziwilam się naczytalam się że waga idzie w gorę na diecie zgadza się ale tym osobą którym dieta jest potrzebna w innym przypadku waga idzie w dól."DIETA JEST DLA LUDZI CHORYCH W INNYM PRZYPADKU TO SZKODZI".
Nie masz wiedzy na temat celiakii i wypisujesz różne dziwne rzeczy, które są nieprawdą. Nie jest prawdą, że chorym na celiakię waga idzie w górę na diecie bg, bo ta sytuacja dotyczy ok. połowy chorych na celiakię. Druga połowa z celiakią ma nadwagę, a nie niedowagę i na diecie bg chudnie, a nie przybiera na wadze. Nie chce mi się teraz tłumaczyć tego mechanizmu, ale tak to wygląda właśnie.
Dieta bg choremu na celiakię pomoże, a zdrowemu nie zaszkodzi i nie wprowadzaj zwłaszcza nowych osób na forum w błąd.Wielu z nas , aby było nam łatwiej , przestawiła na dietę bg całą rodzinę, także zdrowych członków rodziny, bo tak jest prościej z gotowaniem i higieną glutenową w kuchni. Jakoś nikomu bez celiakii od tego zęby nie wypadły jeszcze. Zdrowi jedzą to co chorzy na celiakię członkowie, ale wiadomo przecież, że to, że w domu jedzą bg posiłki, nie oznacza, że w pracy nie zjedzą drożdżówki czy jakiejś pizzy na mieście od czasu do czasu.
Mąka pszenna, w takim wydaniu w jakim ją mamy, jest najbardziej pustym i bezwartościowym zbożem, o prawie zerowej zawartości błonnika i wyjątkowo małej zawartości jakichkolwiek witamin.Poczytaj nieco książek z zakresu dietetyki, celiakii , a dopiero potem pisz coś na forum. Jesli dieta bg ci szkodzi, to nie jest forum dla Ciebie, bo nam tutaj wszystkim pomaga i o tym na tym forum piszemy. Tobie nie szkodzi dieta bg, tylko jesteś chora na coś innego niż celiakia i stąd wynikają Twoje objawy, do czego pewnie dojdziesz po jakimś czas, wraz z głębszą diagnozą.
Potrzebne jest doświadczenie.
Jeśli osoba z celiakią i niedowagą przechodzi na dietę bezglutenową, to zanim zacznie przybywać na wadze to jeszcze musi się do tej diety przyzwyczaić i wyrobić sobie własny styl odżywiania. Z tygodnia na tydzień to się nie dzieje, tylko to długotrwały proces.
gluten! pagadi
Marvin masz rację przybieranie na wadze nie jest rzeczą natychmiastową. Jestem przykładem takiej osoby. "Przed" celiakią ważyłam 52 kg (163 cm wzrostu), w chwili kiedy rozpoznano u mnie celiakię ważyłam już 38 kg (rozpoznanie trwało miesiąc). A teraz po roku i miesiącu od diagnozy i od kiedy wprowadziłam restrykcyjną dietę bg ważę 48 kg. "Budowanie" masy chociażby w moim przypadku idzie mozolnie, a od około półtora miesiąca utrzymuje się na stałym poziomie i ani drgnie.
Kto tak powiedział? Ty? Jesteś lekarzem i specjalizujesz się w gastrologii?kerima_82 pisze:DIETA JEST DLA LUDZI CHORYCH W INNYM PRZYPADKU TO SZKODZI
Przestań już powtarzać tę bzdurę jak mantrę, a przynajmniej na tym forum.
Dieta bezglutenowa NIE SZKODZI NIKOMU.
Oczywiście - jeśli zamienisz prawdziwy żytni chleb na zakwasie na bezglutenowy gotowiec w folii napakowany chemią, to zaszkodzi, jak nie masz celiakii.
Ale odstawienie glutenu jeszcze nikomu nie zaszkodziło - zdrowemu czy choremu.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: chudosc??
Też mam pracę siedzącą, a nadal ważę 46kg przy 160cm. Na razie nie mogę w żaden sposób przytyć przez problemy ze zdrowiem. Jak coś się dzieje, to zaraz waga mi leci mimo że jem nawet więcej, ale szybciej to spalam 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.