Dieta Bezglutenowa i Bezmleczna - 14 dni

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sildra
Nowicjusz
Nowicjusz

Dieta Bezglutenowa i Bezmleczna - 14 dni

Post autor: Sildra »

Witam,

Jestem nowym forumowiczem, tatą 4-letniego Kuby, który od urodzenia nie toleruje białka mleka krowiego, cytrusów, orzechów, jajek (wszelakich) oraz jak się ostatnio okazało również glutenu. Ten ostatni został nam wykazany przez panią dr Wawrzyniak-Gołębiowską poprzez badania z krwi (robione prywatnie w Instytucie Matki i Dziecka). Na razie wyszło, że to alergia na gluten, niemniej jednak nie potrafię dzisiaj stwierdzić, czy to celiakia, czy też dodatkowy alergen w komplecie innych rozpoznanych u mojego dziecka.

Ale do rzeczy.....

Odkryliśmy ostatnio Sanatorium Panorama Morska w Jarosławcu nad morzem. Jest to o wręcz boskie miejsce na okres urlopowy, ale również dla wszelkich alergików pokarmowych. Po dopłaceniu 570 zł za dietę dla dziecka miejscowa pani dietetyk skomponowała nam 14-dniową dietę (bez glutenu, bez mleka, bez soi, bez cytrusów, bez jajek, bez orzechów i czekolady). Cóż, kasa spora, ale fakt, że jest miejsce, w które możemy się z dzieckiem wybrać i nie musimy gotować - bezcenne. Wyjeżdżamy 31 lipca i wracamy 13 sierpnia, więc obiecuję, że od razu po powrocie zamelduję, czy miejsce godne polecenia dla tego rodzaju alergii.

Ponieważ dietę otrzymałem drogą elektroniczną, a jest kompletnym zestawieniem żywieniowym na 14 dni, pomyślałem, że dobrym pomysłem byłoby wklejenie jej tutaj. Ku pokrzepieniu serc oraz jako inspirację dla upadłych na duchu.

My się nie łamiemy. Diagnoza bezglutenowa została postawiona dopiero 3 tygodnie temu, ale mając już na koncie inne ograniczenia pokarmowe przyjęliśmy to dzielnie jako kolejną przeszkodę do pokonania. Damy radę.....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kuba (ur. 2 kwietnia 2006)
Mleko, Gluten, Jajka, Owoce drobnopestkowe, Orzechy, Cytrusy
ODPOWIEDZ