witam,
dzisiaj zrobilem badania na przeciwciala, dopiero za tydzien bede mial wyniki.
Ale od poczatku. Kilka miesiecy temu robilem sobie takie swoje testy prowokacyjne i wyszlo, ze najgorzej jest po pieczywie. Miałem ciągłe gazy i biegunki. Zacząłem jeść tylko to, po czym nie mam problemów (wyszlo na to, ze w niczym co jadlem nie bylo glutenu, ale dopiero pozniej to skojarzylem), jadłem tak przez 2 miesiące, do tego olimp vita-min sport (to są bardzo duze dawki dobrze przyswajalnych witamin i mineralow) i dodatkowo bardzo duze dawki cynku i magnezu. Po tym czulem sie idealnie, wszystkie problemy znikaly. Poltora tygodnia temu zaczalem znowu jesc gluten, przed tymi badaniami. Myslalem, ze mi sie bardzo pogorszy po glutenie, ale jednak nie - wszystko jest w porzadku. Moze od czasu do czasu luzniej, no i pamietam jedna bardzo wodnista biegunke, ale poza tym w porzadku. W porownaniu z tym, co bylo przed dietą powiedzialbym, ze jest calkiem dobrze, mimo ze tym razem jem wszystko co sie da (oprocz mleka, bo po tym zawsze problemy)
Czy to moze oznaczac, ze jednak nie mam celiakii? A moze odbudowalo mi sie jelito, dodatkowo uzupelnilem niedobory, ale celiakia jest, mimo ze z trawieniem tym razem w miare w porzadku?
PS. badania pokażą, ale jestem niecierpliwy. odpowiedzcie jak mozecie. Opisalem tutaj tylko problemy z trawieniem, ale poza tym wrovily mi inne objawy, zmeczenie, uczucie jakbym byl chory, ale zaczalem znowu palic, to sie moglo bardzo przyczynic do tego..
Objawy - pytanie
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
Objawy - pytanie
Ostatnio zmieniony wt 24 sie, 2010 17:16 przez Kamil-1980, łącznie zmieniany 6 razy.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Po dwóch miesiącach bezglutenowości kosmki mogły odrosnąć, a przeciwciała zaniknąć. Wtedy badania nic nie wykarzą, a celiakię możesz oczywiście mieć. Ponowne zniszczenie kosmków i pojaw przeciwciał zdecydowanie może trwać dłużej niż 2 tyg. Ale skoro mówisz, że miałeś biegunki po ponownym wprowadzeniu glutenu, może nie będzie tak źle.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]