Podejrzenie choroby Durhinga - kiedy badania?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martkaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Podejrzenie choroby Durhinga - kiedy badania?

Post autor: Martkaa »

Witajcie, chciałabym sprawdzić czy nie mam choroby Durhinga. Mam objawy skórne (od jakichś 4 lat - stwierdzono że to AZS).
Jednak test imuPro 300 wykazał liczne nietolerancje, w tym silną na gluten i wszystkie zboża, mleko i wszystkie przetwory, wszystkie jaja i krewetki.

Przez ostatnie kilka miesięcy starałam się wykluczać powyższe pokarmy (z większym lub mniejszym sukcesem), lecz od dwóch miesięcy miałam typową dietę bezglutenową. Dopiero od tygodnia spożywam znowu gluten, czy to wystarczy aby ewentualnie w teście wyszły przeciwciała, czy jest za wcześnie?

Jak myślicie warto zrobić teraz te badania? Czy może odczekac jeszcze trochę? A jeśli tak to ile jeszcze?

Dodam że chcę wrócić do diety bezglutenowej jak najszybciej bo zdecydowanie lepiej się na niej czuję.

Pomóżcie proszę. :(
Awatar użytkownika
Martkaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Nikt mi nie jest w stanie podpowiedzieć co robić? :(
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Dwa miesiące to może być za mało, żeby rozbuchane przeciwciała znikły. Zależy od człowieka. Ale też to pewnie dość czasu, żeby znikły, więc na dwoje babka wróżyła. Tydzień prowokacji to chyba niewiele.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Martkaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź.

Niby tydzień niewiele, ale z kolei nie chcę sobie szkodzić dłużej, bo że mam nietolerancję to wyszło w testach. Będę prowokować zatem do poniedziałku włącznie i we wtorek poszłabym zrobić badania.

Ale chciałabym się dowiedzieć czy nie jest to coś więcej, po to aby wiedzieć jak mam założyć - czy odstawiam gluten na pół roku czy żegnam się z nim do końca życia... W imuPRO wyszedł mi trzeci stopień (a więc nie najwyższy) na gluten i teoretycznie po pół roku mogę wprowadzać...
Awatar użytkownika
Martkaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Po trzech tygodniach dostałam właśnie wyniki badań genetycznych - są pozytywne.

Prowokację glutenem robię już 9 tygodni - jak myślicie czy już mogę zrobić ponowne badania krwi? Poprzednie (po 2 tygodniach prowokacji) nic nie wykazały...
Czytałam trochę publikacji na ten temat i twierdzi się, że prowokację powinno się wykonywać w 6-10 tygodniu prowokacji... A najlepiej odczekać do 12 tygodni ale ja już nie mogę:(

Chciałabym już mieć to za sobą gdyż strasznie się męczę na diecie glutenowej...
Awatar użytkownika
Martkaa
Nowicjusz
Nowicjusz

twierdzi się, że prowokację powinno się wykonywać w 6-10 tygodniu prowokacji
miało być "badania powinno się wykonywać w 6-10 tygodniu prowokacji" ;)))
ODPOWIEDZ