czy mam celiakie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anana
Nowicjusz
Nowicjusz

czy mam celiakie?

Post autor: anana »

witam wszystkich

mam pytanie na ktore mam nadzieje mi odpowicie.
Ja nie ma zdiagnozowanej celiaki, ale mialam ją w dzieciństwie diete stosowalam przez pare lat, póżniej już nie, sama nie wiem dlaczego podobno lekarze uznali, że z niej ''wyrosłam''trudno powiedzieć, dziś jestem już dorosła ale nie czuje sie najlepiej, chociaz nie mam np. anemi, ale bóle brzucha i mam znaczna niedowage oraz depresje.
czy moge ciągle mieć celiakie?

za odpowiedz z góry Dziękuje!:)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Jeśli miałaś celiakię zdiagnozowaną w dzieciństwie, a diagnoza była poprawna, to masz celiakię dalej, bo z celiakii się nie wyrasta. Jest do końca życia. Depresja, niedowaga i co tam jeszcze prawdopodobnie ma związek z ekspozycją na gluten.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Re: czy mam celiakie?

Post autor: Magdalaena »

anana pisze:Ja nie ma zdiagnozowanej celiaki, ale mialam ją w dzieciństwie diete stosowalam przez pare lat, póżniej już nie, sama nie wiem dlaczego podobno lekarze uznali, że z niej ''wyrosłam''
Niestety jesteś typowym przypadkiem.
Według obecnej wiedzy medycznej z celiakii się nie wyrasta, ale w latach 80 wiele osób bezpodstawnie uznawano za wyleczone.
Powinnaś dotrzeć do swoich starych wyników badań, ewentualnie jeszcze praz przeprowadzić diagnostykę w kierunku celiakii http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67.

i pamiętaj - NIE PRZECHODŹ NA DIETĘ PRZED BADANIAMI !
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
anana
Nowicjusz
Nowicjusz

Pomyślałam żeby przez jakiś czas przejść na dietę, aby zobaczyć jak się będę po niej czuła.Jednak widze,że mi to odradzacie.

Jakie badanie dokładnie będe musiała wykonać, może je zlecić lekarz rodzinny, czy konieczny jest specjalista?

Pozdrawiam :)
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Zasada jest taka :
najpierw badania potem dieta.
Radzę udać się do specjalisty -gastrologa, a ten powinien skierować na badania-
najpierw przeciwciała w (2 klasach) z krwi i dla potwierdzenia diagnozy gastroskopię.
anana
Nowicjusz
Nowicjusz

hm.. u gastrologa już byłam,
co prawda było to pare lat temu.
Lekarz stwierdził, że skoro nie mam niskiej hemoglobiny i nie mam biegunki to celiakia jest wykluczona i tyle było na ten temat. Przyjdzie mi chyba szukać lekarza z poza miejsca zamieszkania.

dziękuje za odpowiedz:)
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

To niestety pan doktor wykazał się iście wielką niekompetencją,gdyż objawy tej choroby w wieku dorosłym mogą być bardzo rożne-depresja,osteoropoza,anemia itp.

Znam też osoby,których jedynym objawem były tzw.zajady, więc radzę szukać innego lekarza i dokładnie się przepadać.
sara123321
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: sara123321 »

A wiec moge Pani podac reke równiez w dziecinstwie stosowałam diete ok 2-3 lat a nastepnie "wyrosłam" z celiakii. Nie wiem jak u Pani z lekarzem rodzinnym ale ja np. niepolecam szukania gastrolgów na wlasna reke a zwlaszcza kiedy ma Pani mały wybór. Kolejki co prawda sa lecz jesli lekarz rodzinny da Pani skierowanie do Gastrologa to pozniej pojdzie juz z górki wtedy niech sie Pani nie martwi o badania bo oni juz sie tym zajma. Jezeli juz bedzie Pani szukac gastrologa na wlasna reke to niech Pani poczta o nim w googlach lub popyta na forum czy warto sie do niego zgłosic. To tylko takie moje porady ale sa tu o wiele wyksztalceni ludzie ktorzy juz wiecej wiedza na temat tej choroby oraz jej leczenia. Pozdrawiam cieplutkog:)
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

najpierw przeciwciała w (2 klasach) z krwi i dla potwierdzenia diagnozy gastroskopię.

U mnie bylo odwrotnie, będąc u lekarza rodzinnego powiedzialam że często mam bole brzucha , dostalam skierowanie na gastroskopie , własnie od rodzinnego, wyszedł zanik kosmków, a potem dla potwiedzenia, ale to już gastrolog zlecił zrobienie przeciwciał.
Obrazek
anana
Nowicjusz
Nowicjusz

Właśnie dotarłam do starych wyników badań.
Nie miałam robionych przeciwciał, ani gastroskopii w dzieciństwie przynajmniej w wypisie nic o tym nie ma.
Tylko są wyniki badań na krzywą, czy takie badanie mogło być podstawą do diagnozy?
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

Jaką krzywą?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
anana
Nowicjusz
Nowicjusz

glukozową i laktozową
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Malia »

To można zrobić krzywą laktozową?

Laktoza i glukoza to nie gluten.
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
anana
Nowicjusz
Nowicjusz

Wiem że to nie gluten.

Tylko poprostu po tych badaniach kazali mi podawać dietę bezglutenową.
Może mnie żle wtedy zdiagnozowali, nie wiem.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Ciekawe. Opis badań do wykonania przed dietą masz tu: http://celiakia.pl/index.php?option=com ... &Itemid=67
ODPOWIEDZ