Przełom w celiakii?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karolpolak
Nowicjusz
Nowicjusz

Przełom w celiakii?

Post autor: karolpolak »

Nie wiem czy już się pojawił ten wątek, jeśli tak to przepraszam, ale może nie wszyscy widzieli, za kilka lat może być przełom w leczeniu celiakii, jeśli wszystko dobrze pójdzie :)

http://www.rp.pl/artykul/306145.html

Treść artykułu, gdyby link wygasł :
Aleksandra Stanisławska 16-05-2009, ostatnia aktualizacja 16-05-2009 00:09

W sobotę IV Międzynarodowy Dzień Celiakii. Szansę pokonania choroby może dać eksperymentalna szczepionka

Dobre wieści dla osób cierpiących na celiakię, nietolerancję białka zbóż zwanego glutenem, na którą cierpi ok. 1 proc. osób. W kwietniu tego roku australijski badacz dr Bob Anderson z Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research rozpoczął testy kliniczne szczepionki na tę chorobę. Naukowiec od lat prowadzi badania nad sekwencją występujących w glutenie białek, które wywołują reakcję autoimmunologiczną prowadzącą do uszkodzenia nabłonka jelita cienkiego. To właśnie owe białka wykorzystano do stworzenia szczepionki. Dostarczane w małych dawkach w formie zastrzyków lub aplikacji do śluzówki mają nakłonić organizm do tolerancji glutenu.

Czy tak się stanie, pokażą rozpoczynające się właśnie testy kliniczne. Jeśli kolejne ich etapy potwierdzą skuteczność szczepionki, chorzy będą mogli zrezygnować z restrykcyjnej diety, która obecnie jest jedynym skutecznym sposobem radzenia sobie z celiakią.

Zanim to nastąpi, minie jeszcze kilka lat (naukowcy nie podają dokładnej daty). Przez ten czas chorzy muszą unikać potraw mącznych. Wielu z nich zadanie to ułatwi piekarnia z Opoczna, która jako jedna z pierwszych na świecie rozpoczęła wypiek opłatków niskoglutenowych. Komunikanty zostały przebadane przez Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie i zatwierdzone przez episkopat Polski.

Na konferencję dotyczącą sposobów walki z nietolerancją glutenu zaprasza w sobotę Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. „Rzeczpospolita” jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Informacje o konferencji poświęconej celiakii www.celiakia.pl
Awatar użytkownika
Problemik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Problemik »

Ja jestem osobą która wierzy, że organizmowi można wszystko wmówić. Organizmowi i mózgowi. To się nazywa potęga podświadomości. I jeśli w małych dawkach będą wprowadzane, aby przyzwyczaić organizm- niech tak będzie, bo będę wierzył, że to pomoże.
Tak, powiecie mi, że to efekt placebo. I co z tego? Skoro można sobie wmówić chorobę, no to można i wmówić sobie wyleczenie. Oczywiście nie jest to takie hop-siup w przypadku celiakii, ale wierzę, że szczepionka pomoże. Jeśli nie byłoby nikogo chętnego do testu, zgłosiłbym się :P Ale kiedy to wyjdzie w obieg, to pytanie teraz: Cena.
Ostatnio zmieniony ndz 29 sie, 2010 17:31 przez Problemik, łącznie zmieniany 1 raz.
eldo_tu
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: eldo_tu »

jak dla mnie bomba:) a wtedy pizzo, kfc, mcdonaldzie:) powracam:))))
''Pożycz mi płuca, bo moje się zapadły
Możesz pomyśleć też o butach, moje się już zdarły
Pożycz mi oczy, ja nie widzę już nic
Pożycz mi nogi, moje nie mają już siły iść "
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Wszyscy czekają na jakieś rozwiązanie. Na razie żadne nie weszło w życie, a to nie jest pierwsze i jedyne badanie w tym kierunku. Więc czekamy.
pawelski
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: pawelski »

eldo_tu pisze:jak dla mnie bomba:) a wtedy pizzo, kfc, mcdonaldzie:) powracam:))))
realnie mysle, ze jeszcze nie w tym... dziesiecioleciu
"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
Awatar użytkownika
Problemik
Nowicjusz
Nowicjusz

pawelski pisze:
eldo_tu pisze:jak dla mnie bomba:) a wtedy pizzo, kfc, mcdonaldzie:) powracam:))))
realnie mysle, ze jeszcze nie w tym... dziesiecioleciu
Lepiej późno niż wcale :P
Ostatnio zmieniony pt 03 wrz, 2010 18:31 przez Problemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TataOli
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: TataOli »

Problemik pisze:to pytanie teraz: Cena.
np 1000 zł?
I tak zwróci się w rok góra 2.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
Awatar użytkownika
Problemik
Nowicjusz
Nowicjusz

Wiesz, 1000 zł to aż tak bardzo dużo nie jest, jeśli chodzi o tą chorobę. Myślałem raczej o większej sumie.
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Cena ceną, a jakiś wydatek zawsze jest.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
karolpolak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: karolpolak »

Spokojnie, na pewno będzie refundacja z NFZ :D
Awatar użytkownika
Problemik
Nowicjusz
Nowicjusz

Coś nowego?