CHOROBA DUHRINGA

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szczypa
Nowicjusz
Nowicjusz

CHOROBA DUHRINGA

Post autor: szczypa »

mam pytanie czy ktos z ta choroba mial wysypke w nietypowym miejscu tzn innym niz opisuja ksiazki.Stwierdono u mnie te chorobe na podstawie wycinka chorej skory , pobrano mi tez wycinek zdrowej skory i krew .Za miesiac bedzie potwierdzenie . Wysypka wyglada podobno typowo dla tej chorobyale lekarz ma watpliwosci ze wzgledu na lokalizacje tych zmian.Po zazyciu 3 tabletek disulone wysypka jest nadal(jak szybko dziala ten lek).Jestem juz na diecie .(wysypka jest na piersiach ,brzuchu ,pod pachami i na szyi.
Awatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Beata Bylina »

Fragment felietonu
"Choroba Duhringa - skórna postać celiakii"

[...]
LECZENIE

Podstawą leczenia potwierdzonej choroby Duhringa jest ścisła dieta bezglutenowa. W leczeniu należy zachować dużą cierpliwość, ponieważ ustępowanie zmian skórnych dokonuje się dopiero po co najmniej 6 miesiącach (!!) stosowania diety bezglutenowej. Opisywano pacjentów, u których pełna normalizacja zmian skórnych następowała dopiero po paru latach diety bezglutenowej. Jest to sytuacja zupełnie odmienna od "typowej" celiakii, gdzie odnowa kosmków jelita cienkiego i znaczna poprawa kliniczna występują często już po 1-2 tygodniach stosowania diety.

Drugim elementem diety powinno być ograniczenie spożycia jodu (większe ilości soli jodowanej, ryby, owoce morza, leki zawierające jod - np. niektóre mieszanki wykrztuśne, lub amiodaron). Z powodu konieczności długiego oczekiwania na efekt diety oraz często bardzo nasilonych, swędzących zmian skórnych, wielu pacjentów wymaga włączenia dodatkowego leczenia farmakologicznego.

Lekiem o udowodnionej skuteczności w chorobie Duhringa jest avlosulfone (Dapson). Lek ten musi być stosowany pod ścisłą kontrolą lekarską, ponieważ może powodować liczne powikłania, przede wszystkim methemoglobinemię, anemię, obniżenie liczby leukocytów i granulocytów, a także uszkodzenie wątroby i nerek. Prawidłowe leczenie powinno prowadzić do całkowitej remisji zmian skórnych i zniknięcia z krwi przeciwciał IgA-EmA.
--------------------------------------------------------------------------------

autor opracowania: dr med. Jarosław Kwiecień

Musisz jeszcze trochę poczekać na efekt nie tyle tabletek ,co diety.
Pozdrawiam Beata :P
ODPOWIEDZ