Witam. Bardzo proszę Was o pomoc. Jestem mamą 18 miesięcznej Gabrysi. Przez pierwszy rok karmiona piersią. Ja przez ten czas byłam na diecie bezmlecznej, bezjajecznej w związku z podejrzeniem alergii. Mała od urodzenia miała problemy z wysypkami, świądem skory, częstymi biegunkami, śluzem w stolcu, niestrawionym pokarmem w kupkach i sporadycznie kosmykami krwi podczas biegunek. W wieku 14 miesięcy zrobiliśmy Gabrysi testy alergologiczne z krwi ( Ige swoiste). Oto wyniki:
> alfa laktoalbumina - 3 klasa
> kazeina - 2 klasa
> beta laktoglobulina - 4 klasa
> białko jaja - 5 kalsa
> żółtko jaja - 2 klasa
> mleko krowie - 4 kalsa
> mąka pszenna - 2 kalsa
> Mąka żytnia - 2 klasa
> orzech laskowy - 5 klasa
> Zerowa klasa na alergeny tj. pomarańczo, wołowina, dorsz, ryz, soja, drożdże, migdal, jabłka, kiwi morela, pomidor, marchew ziemniak, seler.
Po tych testach, wprowadziliśmy dietę polegającą na eliminacji produktów które wg. testów ja alergizowały. Na diecie mała jest wiec od 4 miesięcy. Jest to dieta uboga w gluten. Mała dostaje jęczmień raz, dwa razy w tygodniu w postaci gotowanych płatków i kaszy a ze jest niejadkiem to porcje są raczej małe. Cały czas jednak ja wysypywało (stolce się unormowały) i doszłam, ze przyczyna jest właśnie jęczmień. Nasz pediatra zalecił nam wiec, zrobienie przeciwciał transglutaminazy tkankowej w dwóch klasach. Moje pytanie brzmi : Czy przy tak malej ilości glutenu w diecie to badanie wyjdzie poprawne? Proszę powiedzcie czy mogę spokojnie zrobić to badanie teraz czy lepiej będzie jeśli przez jakiś czas będę podawać jęczmień codziennie i dopiero zrobie badania? Jesli tak, to jak dlugo powinna trwac dieta z wieksza dawka glutenu?
Dodam jeszcze, ze Gabi od zawsze trochę mało przybierała na wadze. Wazy 9,5 kg. ale jest dosc wysoka- 82cm. W siatce centylowej "waga do wieku" jest zawsze miedzy 3 a 10 centylem. W siatce centylowej waga do zwrosty" nie lapie sie nawet na 3 centyl i duuuzo jej do tego brakuje.
Bardzo prosze o pomoc i z gory dzieluje.
Przeciwciala transglutaminazy a dieta dzieck uboga w gluten
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz