lek Debutir

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

stasia
Nowicjusz
Nowicjusz

DEBUTIR

Post autor: stasia »

Hej, ja również biorę debutir. Mam IBS i uważam, że od kiedy biorę go czuję się lepiej. Zaczęłam regularnie korzystać z toalety i czuję, że lepiej przyjmuje spożywanie niektórych produktów. Uważam, że Debutir dobrze odżywił moje jelita.
stasia
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stasia »

Ciagle jeszcze stosuję Debutir. Odczuwam znaczną różnicę i co ważne nie mam wrażenia, że to placebo czy coś. Po prostu regularniej chodzę do toalety i mam wrażenie, że łatwiej jest mi utrzymać stałą wagę. Napiszcie co Wy o tym myślicie
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

W ulotce lub na opakowaniu jest napisane, że stosuje się go co najmniej 3 miesiące...
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Leki nie czekają z działaniem np. trzy miesiące, tylko działają po trochu, kiedy zostają wprowadzone do ustroju. Dlatego można odczuć poprawę wcześniej niż stwierdza to ulotka. Poza tym każdy jest inny, inny ma rozmiar odchyleń, które lek ma likwidować, a to, co napisali na ulotce, to w najlepszym razie jakaś średnia po badanej próbie.
Ostatnio zmieniony pt 20 maja, 2011 19:16 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

W takim razie widocznie przyjmowanie tego leku przez 3 miesiące jest ważne, aby zmiany stały się nie tymczasowe, a raczej stałe. Nie napisałem, że trzeba czekać na pierwszy efekt 3 miesiące. Napisałem, że należy go przez 3 miesiące zażywać. Takie jest widocznie zalecenie, aby leczenie przyniosło trwały efekt. Nie można stosować leków, jak się komu podoba. Z tego co pamiętam jak pojawiłeś się na forum zażywałeś coś poważnego bez konsultacji z lekarzem, ale mam nadzieję, że niewiele osób tak postępuje.
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

Owszem, zażywałem steroidy przeciwzapalne na osłabienie reakcji na gluten. I oczywiście po konsultacji z lekarzem: steroidy są dostępne tylko na receptę. Inna sprawa, że lekarz nie miał jakichś zdecydowanych przesłanek oprócz mojego narzekania na podły stan wszystkiego. Ale pomagały (choć nie wiadomo, bo może od nich wdała mi się np. Candida).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Astridd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Astridd »

Czy stosując ten preparat przez 3msc przytyliście? Czy po takim czasie trzeba/można przerwać kurację? Przyznam, że poczytałam trochę o Debutirze i jestem pod wrażeniem tego co ma nam dobrego robić:)
ODPOWIEDZ