Gdzie się zgłosić w Krakowie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
owca
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Gdzie się zgłosić w Krakowie?

Post autor: owca »

Witam serdecznie - jestem tu od paru godzin zaledwie :)

Wprawdzie mam praktycznie pewność, że mam celiakię, ale i tak chcę zrobić wszystkie badania - choćby, zeby wiedzieć jakie spustoszenie mam w organizmie :).
jestem z tych dzieci co to "same się wyleczyły" :lol: - czyli ofiara niedoinformowania rodziców przez lekarzy... Chorowałam jak byłam mała - bardzo ostry przebieg - dieta przez dwa lata chyba, potem - zżarłam bratu bułkę i nic się nie stało ;-) Mama szczęśliwa uznała że sama wyzdrowiałam :) Biorąc pod uwagę, że lekarz zalecał, zebym jadła banany w `81 roku, to sie jej nie dziwię, że była szczęśliwa, że może mnie "normalnie" karmić... :)

W każdym razie - dopiero jakieś pół roku temu mama przypadkiem przeczytała, że z celiaki - niestety, się nie wyrasta... i mam odpowiedź na ciągłą anemię, bóle głowy i wszelkie inne dziwne schorzenia :)

To tyle tytułem zwierzeń rodem z kozetki ;-)

Chcę przeprowadzić kompleksowe badania przed przejściem na dietę. Czy ktoś może doradzić gdzie sie zgłosić w Krakowie? Próbowałam rozmaiwać z moim lekarzem - jakis dziwny był i w końcu stwierdził że nie mam cieliakii ;-) nie zdołałam go namówić ;-)

Słyszałam że jest jakaś fundacja, która prowadzi badania - czy to prawda? Pewnie nie, bo by coś tu było o tym...

czy ktoś ma sprawdzonego lekarza w Krakowie?
Badania krwi jak przeczytałam trzeba liczyć 60-80 zł. A biopsja? czy trzeba długo czekać gdy chce się ze skierowania w ramach ubezpieczenia? Czy tez trzeba sie liczyz z prywatnym badaniem? A jesli tak - to ile to moze kosztowac?

Dziekuje bardzo za wszelkie informacje, które pomogą mi "ruszyć"
owca/Rochel - przed badaniami ale już z wyrokiem :)
pariko
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: pariko »

Na Kopernika na oddział gastroenterologii. Dr. cibor(pani) -polecam
ODPOWIEDZ