Mam wielka prośbę do obeznanych z tematem o ocenę objawów skórnych u mojego synka. Synek ma 4 lata, dwa lata temu zorientowałam się, że nie toleruje glutenu - cały czas luźne i częste stolce, wzdęty brzuszek, wymioty a w 1 roku życia pokrzywka w zgięciach kolan. Lekarz wciąż odradzał mleko ale ja odstawiłam gluten i wszystko się uspokoiło. Obecnie kiedy zje coś co zawiera nawet śladowe ilości glutenu pojawia się luźniejsza kupka i nadal pokrzywka w zgięciach kolan (dwóch). Pokrzywka czasami utrzymuje się dłużej na jednym ze zgięć, co chyba jest wynikiem zakażenia bakteryjnego. Czy tak wygląda postać skórna???
Dodam jeszcze, że przed wystąpieniem alergii w zgięciach kolan (czerwone swędzące plamki) synek miał jako niemowlę wypryski na buzi przy uszach ale wyglądało to trochę inaczej, bardziej bąbelki z wyciekającym płynem. Przed odstawieniem glutenu odstawiał też miód i zmiany na buzi zniknęły. Teraz kiedy pojawiają się reakcje po glutenie buzia jest czysta tylko na nóżkach jest wysypka.
Proszę napiszcie z własnego doświadczenia czy te objawy skórne są typowe dla celiakii czy bardziej do alergii na gluten???
Nie chodzi mi o diagnozę ale o wasze spostrzeżenia.
Malutki jest na diecie i na razie nie chciałabym robić mu biopsji ponieważ musiałabym na jakiś czas znowu podawać mu gluten a to wiąże się kolejnymi cierpieniami.
Ja choruję na skórna postać celiakii. Miejsca dla mnie typowe to okolica międzyłopatkowa, lędźwia, kolana, łokcie i kark na granicy włosów. Malutkie krosteczki, które bardzo swędzą.
Nigdy nie miałam wysypki pod kolanami.
Dzięki za odpowiedź !
U synka objawy pokarmowe wskazują na celiakie jawną lub alergię na gluten. Jego skórna reakcja chyba jest bardziej podobna do AZS niż skórnej postaci celiakii.
Ciekawa jestem czy może współistnieć celiakia jawna z alergią na gluten (AZS)???
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip, 2011 20:04 przez galia, łącznie zmieniany 1 raz.