Dodatnie przeciwciała przeciwjądrowe-RZS

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: mamadwójki »

Tylko środkowe dziecko ma ceialkię. Starsza córka i młodszy syn celiakię mają wykluczoną. Chyba mnie z i kimś pomyliłeś - syn nie ma białkomoczu. Syn jest na diecie ponad 7 lat - w pierwszym roku życia wyszły mu b. wysokie przeciwciała.
Asia
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Jak się wyklucza celiakię? Jak się wyklucza nietolerancję glutenu?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

brak objawów, brak przeciwciał, biopsja ok - tak się wyklucza, w przypadku nietolerancji trzeba obserować reakcję na stopniowe wprowadzanie glutenu, ale przecież Ty to wiesz, więc rozumiem, że sprawdzasz mnie ;) ?
Asia
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: GUTEK »

princy-mincy pomyliłaś mamadwójki ze mną. Mój drugi syn jest już od ponad miesiąca na diecie, białkomoczu nie miał od lipca. Ja też zrobiłam sobie badania EmA IgA i IgG i wyszły pozytywnie. Teraz czekam na gastroskopię.
Na diecie od 15.03.2011
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: princy-mincy »

mamadwójki pisze:Tylko środkowe dziecko ma ceialkię. Starsza córka i młodszy syn celiakię mają wykluczoną. Chyba mnie z i kimś pomyliłeś - syn nie ma białkomoczu. Syn jest na diecie ponad 7 lat - w pierwszym roku życia wyszły mu b. wysokie przeciwciała.
faktycznie, pomylilam Cie z kims innym, przepraszam.
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

spoko ;) nic się nie stało :)
Asia
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

mamimo pisze:Zrobilam ANA2. Wynik miano 1:640, typ świecenia ziarnisty, co oznacza, ze choroba postępuje ;( Morfologia taka sobie, proby watrobowe, mocznik, kreatynina w porzadku.
Dzwonilam do Krakowa do szpitala, mamy sie pokazać w tamtejszej przychodni przyszpitalnej, bo "wyniki są złe". Pani doktor pytała mnie przez telefon o różne objawy. Wspomniałam również (właściwie przypomniałam) o poprzednich problemach z glutenem syna, ale pani doktor zupełnie to zignorowała. Wizyte w przychodni mamy 7 marca. Zwariuje do tego czasu.
mamino co u Ciebie? Jak się czuje Twój syn? Jest na diecie? Jak jego wyniki i samopoczucie?
Asia
ODPOWIEDZ