Prośba o interpretację i dalsze sugeti
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Prośba o interpretację i dalsze sugeti
Witam, mam bardzo duże prawdopodobieństwo, iż choruję na Duhringa. Proszę nie pytajcie mnie na jakiej podstawie, bo obserwuję siebie od 2 lat i wszystkie objawy się zgadzają. Przeszedłem na swego rodzaju dietę bezglutenową (ograniczam kilka produktów, ale nie jest to typowa dieta). Zrobiłem badanie krwi przeciwko endomysium mięśni gładkich w klasie IgA i IgG (EmA). Wyniki :
IgA wynik - 1:320 , zakres normy - <1:10
IgG wynik - ujemny, zakres normy - <1:10
Teraz pytanie : Czy moja 'dieta' mogła zafałszować wyniki ?
Jakie badanie polecacie wykonać, aby wynik był wiarygodny ? (MUSZĘ mieć na papierku, iż jestem chory).
Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc i sugestie.
Pozdrawiam.
IgA wynik - 1:320 , zakres normy - <1:10
IgG wynik - ujemny, zakres normy - <1:10
Teraz pytanie : Czy moja 'dieta' mogła zafałszować wyniki ?
Jakie badanie polecacie wykonać, aby wynik był wiarygodny ? (MUSZĘ mieć na papierku, iż jestem chory).
Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc i sugestie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn 19 wrz, 2011 00:50 przez elokwentny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
Re: Prośba o interpretację i dalsze sugeti
???elokwentny pisze:Przeszedłem na swego rodzaju dietę bezglutenową (ograniczam kilka produktów, ale nie jest to typowa dieta).
Nie wiem, na czym miałoby to polegać.
No to już masz.elokwentny pisze:Zrobiłem badanie krwi przeciwko endomysium mięśni gładkich w klasie IgA i IgG (EmA). Wyniki : IgA wynik - 1:320 , zakres normy - <1:10 (...)
(MUSZĘ mieć na papierku, iż jestem chory).
Wystarczą jedne przeciwciała, nie trzeba mieć wszystkich.
Możesz jeszcze zrobić sobie gastroskopię z biopsją, oczywiście po porozumieniu z lekarzem.
-
- Nowicjusz
Re: Prośba o interpretację i dalsze sugestie
Czyli mam rozumieć, że wynik w klasie IgA rzędu 1:320 świadczy o tym, że jestem chory ? (mimo, iż mieści się w zakresie normy)Magdalaena pisze:No to już masz.elokwentny pisze:Zrobiłem badanie krwi przeciwko endomysium mięśni gładkich w klasie IgA i IgG (EmA). Wyniki : IgA wynik - 1:320 , zakres normy - <1:10 (...)
(MUSZĘ mieć na papierku, iż jestem chory).
Wystarczą jedne przeciwciała, nie trzeba mieć wszystkich.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Nie mieści się w normie, a nawet ogromnie od niej odbiega. Na końcu tego jest napisane, co oznacza wynik badania: http://www.labtestsonline.pl/tests/Anti ... html?idx=2elokwentny pisze:Czyli mam rozumieć, że wynik w klasie IgA rzędu 1:320 świadczy o tym, że jestem chory ? (mimo, iż mieści się w zakresie normy)
Czyli u Ciebie przeciwciała są widoczne nawet w bardzo wysokim rozcieńczeniu próbki, więc jest ich dużo. Im liczba po dwukropku mniejsza, tym przeciwciał jest mniej.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Nowicjusz
Dzięki serdeczne za pomoctitrant pisze:Nie mieści się w normie, a nawet ogromnie od niej odbiega. Na końcu tego jest napisane, co oznacza wynik badania: http://www.labtestsonline.pl/tests/Anti ... html?idx=2elokwentny pisze:Czyli mam rozumieć, że wynik w klasie IgA rzędu 1:320 świadczy o tym, że jestem chory ? (mimo, iż mieści się w zakresie normy)
Czyli u Ciebie przeciwciała są widoczne nawet w bardzo wysokim rozcieńczeniu próbki, więc jest ich dużo. Im liczba po dwukropku mniejsza, tym przeciwciał jest mniej.

-
- Nowicjusz
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Jaką prowokację zrobiłeś? Występowanie przeciwciał przeciw endomysium jednoznacznie stwierdza, że masz problem z glutenem. Czy to Duhring, czy celiakia, czy jeszcze inna postać nietolerancji to już sprawa drugorzędna.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Magdalaena
- -#Moderator
Tu masz rozpiskę o diagnozie:
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=69
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=69
-
- Nowicjusz
-
- Aktywny Forumowicz
W zasadzie to dermatolog może ci coś przepisać na te zmiany skórne no ale dieta to podstawa. A jeśli masz wątpliwości to chciałam przypomnieć o darmowych badaniach genetycznych w kier. celiakii. Ja już je wykonałam ale widzę że dużo ludzi jeszcze o tym nie wie albo nie czyta informacji podanych na stronie stowarzyszenia. Polecam 

-
- Nowicjusz
"Pacjenci należący do dolnośląskiego, opolskiego i śląskiego oddziału NFZ (mający aktualne ubezpieczenie), mogą skorzystać z refundowanych przez NFZ badań genetycznych w kierunku celiakii, jeśli występują ku temu medyczne wskazania."Beata76 pisze:A jeśli masz wątpliwości to chciałam przypomnieć o darmowych badaniach genetycznych w kier. celiakii. Ja już je wykonałam ale widzę że dużo ludzi jeszcze o tym nie wie albo nie czyta informacji podanych na stronie stowarzyszenia. Polecam
nie mój region :]
Ostatnio zmieniony wt 20 wrz, 2011 12:36 przez elokwentny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
Witam serdecznie, prosze o pomoc w interpretacji wynków z krwi u 6letnie córki. badania w maju;
przeciwciała IgA EmA o mianie 1:1280,
a teraz po 6miesiecznej diecie wynik IgA EmA 1;160,
prosze madrych i oczytanych o interpretacje wyników, czy dieta prowadzona zle, a tak bardzo sie staram, ale to nie jest usprawiedliwienie, prosze o rade, dorota.
przeciwciała IgA EmA o mianie 1:1280,
a teraz po 6miesiecznej diecie wynik IgA EmA 1;160,
prosze madrych i oczytanych o interpretacje wyników, czy dieta prowadzona zle, a tak bardzo sie staram, ale to nie jest usprawiedliwienie, prosze o rade, dorota.
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Kontakt:
Albo organizm był tak wyniszczony, że wolno dochodzi do siebie, albo popełniasz jakieś błędy dietetyczne. Zwróć uwagę na dodatki np. przyprawy, cukierki, lody, syropy do picia. Coś takiego mało oczywistego - bo jednak przeciwciała spadły - czyli gluten z diety został raczej usunięty. A może to nie Ty popełniasz błędy ale ktoś kto opiekuje się dzieckiem (opiekunka, babcia, przedszkole)? Czy istnieje możliwość że dziecko podjada, choćby okruchy? Moja córka gdy była malutka, zjadała okruszki które spadły braciszkowi na podłogę...
titrant, Witam serdecznie, na forum jestem nowa, jestem w trakcie badań w kierunku celiaki dziś odebrałam pierwsze badania IgA UJEMNE, przeciwciała w klasie IgG w mianie 1:10 - wartość referencyjna miano <1:10. Od roku mam objawy jelitowe, lekarz stwierdził IBS. Czy te wartości IgG przesądzają o celiace ?
Serdecznie proszę o informację.
Serdecznie proszę o informację.