prośba o interpretację wyników...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
im.13
Nowicjusz
Nowicjusz

prośba o interpretację wyników...

Post autor: im.13 »

Witam :)
Zwracam się z prośbą do kogoś bardziej doświadczonego ode mnie o pomoc w zrozumieniu wyników. Jako malutkie dziecko miałam stwierdzoną celiakię, jednak po pewnym czasie dietę anulowano- wcześniej dostawałam Portagen i inne takie historie, bo żaden pokarm sięmnie nie trzymał- wszystko leciało, nieważne górą czy dołem...Od jakiegoś czasu morfologie mam coraz słabsze, każdy kolejny, nowy wynik ma niższe i niższe poziomy, żelaza praktycznie 0, hemoglobina nawet 9,6, nie liczę już innych wskaźników, częste bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, co za tym idzie chudnięcie ( przy wzroście 165cm wagę miałam nawet 48kg- teraz 50 i nic w górę nie myśli iść. W sierpniu byłamu gastrologa- gastroskopia wykazała zanik kosmków, hiperplazję komórek krypt, wysoki indeks leukocytów śródnabłonkowych ( >40) i stopień zaniku śluzówki w skali Marsha 3b, lekarz zlecił badanie krwi na potwierdzenie celiakii, wczoraj poznałam wynik ( TGA-A mam 668 U/ml przy normie <20 GU/ml, a EMA-IgA mam 1:80, przy normie: nieobecne) lecz czekam na wizytę u gastro- będzie we środę 12-go, wiec wtedy będę miała pewność co mnie czeka dalej...Sam gastrolog wspominał, że to tylko czysta formalność, że raczej nie uniknę diety b/g...
Ostatnio zmieniony czw 06 paź, 2011 10:06 przez im.13, łącznie zmieniany 2 razy.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

jeśli miałaś w dzieciństwie zdiagnozowaną celiakię - to nawet te wszystkie badania, które teraz przechodzisz nie są konieczne do tego, żeby oczywista była konieczność przejścia na ścisłą dietę b/g.
z celiakii się "nie wyrasta", a jedyne na nią lekarstwo to dieta bezglutenowa. gastrolog ma rację.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Gastrolog ma racje, a do tego wszystkie wyniki masz "ksiazkowo" wskazujace na celiakie. To w zasadzie powod do radosci, wiele osob o takiej diagnoze tylko moze pomarzyc ;) Glowa do gory, dieta bg jest ok :)
Obrazek
im.13
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: im.13 »

Tak też myślałam :( ... W gruncie rzeczy liczę się z tą diagnozą, na dietę też zgodzę się bez oporu, byle by zniknęły te uporczywe dość dolegliwości...To w końcu nie wyrok a choroba, z którą- z pewnymi ustępstwami ale się żyć. Dziękuję pięknie, dam znać po opinii lekarza ;) .
ODPOWIEDZ