A moim nie, jeśli próbne przejście spowoduje ustąpienie objawów, które inaczej utrudniają wszystko.Magdalaena pisze:No więc moim zdaniem najpierw trzeba się badać, a dopiero potem przechodzić na dietę.titrant pisze:Owszem, ale można zawsze sprawdzić czy powód się znajdzie. Inny niż zanik kosmków.
Diagnostyka a Encorton
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
spłynęła część najnowszych wyników
p/c transglutaminazie tkankowej igG - 0.08 - (<1 negatywny, 1.0-2.0 słabo pozytywny, >2 pozytywny)
p/c transglutaminazie tkankowej igA - 7.40 (<20)
czyli jak dobrze rozumiem wszystko wskazuje, ze to nie celiakia?
p/c transglutaminazie tkankowej igG - 0.08 - (<1 negatywny, 1.0-2.0 słabo pozytywny, >2 pozytywny)
p/c transglutaminazie tkankowej igA - 7.40 (<20)
czyli jak dobrze rozumiem wszystko wskazuje, ze to nie celiakia?

Ostatnio zmieniony pt 09 wrz, 2011 12:41 przez smoczyca, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
Na razie. Gluten możesz jednak na jakiś czas odstawić, żeby zobaczyć, czy nie czujesz się lepiej. Wzrost stężenia przeciwciał jeszcze może się zdarzyć, nic straconego.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Umiesz pocieszyćtitrant pisze:Na razie.

Tak patrząc wszystko nas może czekać - lepiej za dużo nie przewidywać bo zwariujemy
Glutenu na razie nie odstawię
Mam skierowanie na diagnostykę kliniczną więc nie będę mieszała, tym bardziej, że nie jestem przekonana i mam obawy czy moje "niedobory" nie wynikają np. z długoletniej diety bez białka mleka krowiego.
Niestety sama nie potrafię zinterpretować wyników które mam w tej chwili
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Ostatnio zmieniony pt 09 wrz, 2011 22:20 przez smoczyca, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
A dlaczego miałyby? Jeśli bilansujesz dietę w inny sposób, a tym bardziej, jeśli nie tolerujesz mleka, jego brak w diecie raczej wyrównuje niedobory niż je stwarza.smoczyca pisze:mam obawy czy moje "niedobory" nie wynikają np. z długoletniej diety bez białka mleka krowiego.
- Rafal_tata
- -#Moderator
Jak może dojść do wzrostu stężenia przeciwciał po odstawieniu glutenu???titrant pisze:Gluten możesz jednak na jakiś czas odstawić, żeby zobaczyć, czy nie czujesz się lepiej. Wzrost stężenia przeciwciał jeszcze może się zdarzyć, nic straconego.
Ale to jest TWÓJ PRYWATNY POGLĄD, którego nie możesz nikomu polecać, jako najlepsze rozwiązanie w przypadku choroby! Proszę Cię, żebyś to zawsze podkreślał w swoich wypowiedziach, inaczej będę je ciął.titrant pisze:Magdalaena napisał/a:
No więc moim zdaniem najpierw trzeba się badać, a dopiero potem przechodzić na dietę.
A moim nie, jeśli próbne przejście spowoduje ustąpienie objawów, które inaczej utrudniają wszystko.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- titrant
Ok, pomyłka redakcyjna: Wzrost może nastąpić, jeśli glutenu się nie rzuci.titrant pisze:Wzrost stężenia przeciwciał jeszcze może się zdarzyć, nic straconego.
Co do drugiej wypowiedzi, implicite wydaje mi się, że zawarłem informację o tym, że to moje zdanie. Ale nieważne. A radzę jak radzę, bo przechodziłem męki glutenowe i dla mnie ważniejsza jest możliwość efektywnego funkcjonowania niż papierek. Może będę tego żałował jak wyemigruję do Anglii.
Ostatnio zmieniony pt 16 wrz, 2011 12:19 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
Re: Diagnostyka a Encorton
Hej, masz już jakieś postępy w diagnostyce?smoczyca pisze:Witam serdecznie,
To moje pierwsze kroki na forum, na forum które dość długo podczytuję bo temat celiakii po raz kolejny powrócił jak bumerang - niczym nie wytłumaczone chudnięcie, 3 rok anemia z niedoboru żelaza, niedobór wapnia- wtórna nadczynność przytarczyc PTH>100, ciągłe infekcje - zapalenia zatok, astma , problemy skórne, bóle głowy, czuję się bardzo słabo - bolą mnie mięśnie, kości
Mimo, ze nadal wierzę, ze to nie celiakia, zarejestrowałam się tu bo chyba tutaj uzyskam najlepszą odpowiedź na nurtujące mnie pytanie.
Proszę o podpowiedź:
Czy ma sens diagnostyka i badanie przeciwciał jeśli od dwóch miesięcy jestem na Encortonie?
Jestem w trakcie diagnostyki ale czy przy tym leku ma ona sens?
Ja Encorton przyjmuję od 2 lat. Żaden lekarz nie uczulał mnie (ani nic na ten temat nie jest napisane w ulotce), iż branie encortonu może zniekształcać jakiekolwiek wyniki. Za to musisz brać suplementy wapniowe (wapno plus wit D3) bo encorton wypłukuje wapń, może też powodować problemy z ciśnieniem i wiele innych - reasumując musisz robić kontrolne badania, ale to chyba wiesz

A jak duże dawki przyjmujesz Encortonu?
Asia
Witam,mamadwójki pisze: Hej, masz już jakieś postępy w diagnostyce?
Ja Encorton przyjmuję od 2 lat. Żaden lekarz nie uczulał mnie (ani nic na ten temat nie jest napisane w ulotce), iż branie encortonu może zniekształcać jakiekolwiek wyniki. Za to musisz brać suplementy wapniowe (wapno plus wit D3) bo encorton wypłukuje wapń, może też powodować problemy z ciśnieniem i wiele innych - reasumując musisz robić kontrolne badania, ale to chyba wiesz.
A jak duże dawki przyjmujesz Encortonu?
dzisiaj wyszłam właśnie ze szpitala
wiem, że jest alergia na białko mleka krowiego
nadczynność tarczycy i przytarczyc
czekam na wyniki wycinków z części opuszkowej
Encortonu biorę teraz 5 ale jak się sprawy z sercem wyjaśnią (mam liczne pobudzenia komorowe) docelowo mam brać 30 przez jakiś czas (właściwie od tej dawki zaczynałam)
Biorę wapno, D3, potas,...
DziękujęGUTEK pisze:Moje dziecko w czasie przyjmowania encortonu miało badane przeciwciała EmA i TtG - wyszły pozytywnie, oraz gastroskopie z pobraniem wycinka, która potwierdziła diagnozę.
Moim zdaniem encorton nie wpływa na wynik przeciwciał.
Odebrałam wynik
mikroskopowo kosmki wysokie i smukłe, limfocytów śródnabłonkowych <40 na 100 enterocytów, 0 w skali Marsha
A więc to nie celiakia...uuuuufffffffffffffffffff
ale dalej nie wiadomo co się dzieje
dalej przewlekła hiposydermia, hipokaliemia, hipokalcemia
podczas gastroskopii stwierdzono mocno nieregularną linię Z, nieszczelność we wpuście, żołądek mocno przekrwiony, odżwiernik zaczerwieniony, drożny, opuszka i część zaopuszkowa mocno rozpulchniona i zmieniona zapalnia- zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, hp (-)
Szczerze już nie wiem gdzie szukać przyczyny
mikroskopowo kosmki wysokie i smukłe, limfocytów śródnabłonkowych <40 na 100 enterocytów, 0 w skali Marsha
A więc to nie celiakia...uuuuufffffffffffffffffff
ale dalej nie wiadomo co się dzieje

dalej przewlekła hiposydermia, hipokaliemia, hipokalcemia
podczas gastroskopii stwierdzono mocno nieregularną linię Z, nieszczelność we wpuście, żołądek mocno przekrwiony, odżwiernik zaczerwieniony, drożny, opuszka i część zaopuszkowa mocno rozpulchniona i zmieniona zapalnia- zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, hp (-)
Szczerze już nie wiem gdzie szukać przyczyny

- titrant
Przeciwciał przeciw endomysium nie robiłaś?
Mogą być ludzie z w pełni rozbuchanymi objawami celiakii, a bez zaniku kosmków (jeszcze?). Poza tym przyczynę chyba znasz: stan zapalny. Odstawienie glutenu może pomóc w ukojeniu jelit, niezależnie od dokładnego powodu ich nadszarpnięcia.
Mogą być ludzie z w pełni rozbuchanymi objawami celiakii, a bez zaniku kosmków (jeszcze?). Poza tym przyczynę chyba znasz: stan zapalny. Odstawienie glutenu może pomóc w ukojeniu jelit, niezależnie od dokładnego powodu ich nadszarpnięcia.