Mam objawy celiakii, lekarz bez badań wykluczył chorobę
Moderator: Moderatorzy
Ok, 8 maja robiłaś. Poszukałam, wiec minął miesiąc. Spokojnie możesz już zrobić. Zmieniałaś dawkę tyroksyny? Ty bierzesz w ogóle tyroksynę? Czy nic nie bierzesz, a chcesz sprawdzić czy masz wahania? Objawy, które opisujesz wskazują na niedoczynność.Prawdopodobnie TSH poszło w górę, a Ft4 i Ft3 w dół.Chyba, że te objawy są z innych powodów.
Manga, z całym szacunkiem, ale gluten nie ma aż tak konkretnego wpływu na przeciwciała. Jeśli Dunia ma Hashimoto to od diety bg nie ozdrowieje tarczyca. To nie ma w sumie znaczenia na przestrzeni 3 czy 4 miesięcy. Ja wykryłam Hashimoto sama, bo zrobiłam raz badanie TSH, FT4 i FT3 i było w połowie normy, ale miałam objawy. Endokrynolog powiedział, że to nie tarczyca. Za kilka tygodni zrobiłam znowu TSH, FT4 i FT3, bo czułam się jeszcze gorzej, zaczęło się zamarzanie, przymulenie, a tu TSH albo wzrastało albo malało kilkadziesiąt razy w ciągu kilku tygodni. Wyniki miałam na przestrzeni miesiąca z jednego końca w drugi koniec i dieta tutaj nic nie pomoże. Szkoda czasu na męki związane z zamarzaniem i przymuleniem. Poza tym jeśli tarczyca jest niedoczynności lub nadczynności, to ma to zasadniczy wpływ na układ pokarmowy, co u mnie widać było jak na dłoni. Odkąd zaczęłam brać tyroksyne, trawienie znacznie uległo poprawie, niezależnie od diety bg.Czekanie przy Hashi, nawet na diecie bg, nic nie pomoże.Najprościej zrobić przeciwciała ATG i ATPO. Jeśli są, to sprawa jest prosta.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
alva_alva pisze:Jeśli Dunia ma Hashimoto to od diety bg nie ozdrowieje tarczyca.
Zależy jaka jest przyczyna choroby, jej etap, związek z glutenem itp. I jeszcze w jakim stopniu poprawę stanu zdrowia nazwiemy wyleczeniem.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
alva_alva z całym szacunkiem ale jak narazie wyniki ma dobre więc nie widze powodu do tak częstych badań,owszem można zrobić przeciwciała ale przy dobrych wynikach nic to nie da
ale nie każdy tak reaguje jak ty , ja nic takiego u siebie nie obserwujePoza tym jeśli tarczyca jest niedoczynności lub nadczynności, to ma to zasadniczy wpływ na układ pokarmowy, co u mnie widać było jak na dłoni
nie zawsze tak jest ale super że u ciebie pomogłoOdkąd zaczęłam brać tyroksyne, trawienie znacznie uległo poprawie, niezależnie od diety bg
[quote="Manga"]alva_alva z całym szacunkiem ale jak narazie wyniki ma dobre więc nie widze powodu do tak częstych badań,owszem można zrobić przeciwciała ale przy dobrych wynikach nic to nie da
Da o tyle, że będzie wiedziała, że ma Hashimoto i że wiele objawów, które ma, to wynik krążących przeciwciał, bo człowiek sie zle czuje nie tylko jak brakuje tyroksyny albo jest jej za dużo, ale samopoczucie jest zależne także od aktywności przeciwciał.
Da o tyle, że będzie wiedziała, że ma Hashimoto i że wiele objawów, które ma, to wynik krążących przeciwciał, bo człowiek sie zle czuje nie tylko jak brakuje tyroksyny albo jest jej za dużo, ale samopoczucie jest zależne także od aktywności przeciwciał.
ostatnie z przedstawionych są dobrealva_alva pisze:Wyniki miała dobre, a nie ma
widze że jesteś lekarzem skoro postawiłaś diagnozealva_alva pisze: Da o tyle, że będzie wiedziała, że ma Hashimoto i że wiele objawów, które ma, to wynik krążących przeciwciał, bo człowiek sie zle czuje nie tylko jak brakuje tyroksyny albo jest jej za dużo, ale samopoczucie jest zależne także od aktywności przeciwciał.

a co do samopoczucia to wiem jak to jest bo od 15 lat znam ten temat

Ostatnie były robione miesiąc temu.Nie wiem jak u Ciebie, ale mnie, poki nie brałam tyroksyny, to potrafiłam z nadczynności wpasc w niedoczynność w czasie jednego miesiąca.Może u Cienie nie odbywało sie to az tak agresywnie, ale wiem po sobie, ze moze tak byc.Dziewczyna ma objawy , które mogą sugerować okres niedoczynności.Zamiast robic co miesiąc badania hormonów, to lepiej jest zrobić przeciwciała najpierw i wiedzieć z czym się to je lub z czym się to nie je.
Nie stawiam żadnej diagnozy, tylko namawiam do zrobienia przeciwciał, co by pozwoliło albo wykluczyć albo potwierdzić Hashimoto, zwłaszcza, że są objawy. Ja jak robiłam pierwszy raz badania TSH, Ft4 i Ft3, to wyszły idealnie, choć czułam się zle. Trafiłam akurat na rzut choroby i akurat były te hormony przypadkowo w idealnej normie. Endo mnie wtedy wyśmiał jak z tym do niego poszłam. Jak zrobiłam te hormony kilka tygodni później, to juz nie bylo do śmiechu.Dorobiłam przeciwciała i sprawa stała się jasna.
Nie stawiam żadnej diagnozy, tylko namawiam do zrobienia przeciwciał, co by pozwoliło albo wykluczyć albo potwierdzić Hashimoto, zwłaszcza, że są objawy. Ja jak robiłam pierwszy raz badania TSH, Ft4 i Ft3, to wyszły idealnie, choć czułam się zle. Trafiłam akurat na rzut choroby i akurat były te hormony przypadkowo w idealnej normie. Endo mnie wtedy wyśmiał jak z tym do niego poszłam. Jak zrobiłam te hormony kilka tygodni później, to juz nie bylo do śmiechu.Dorobiłam przeciwciała i sprawa stała się jasna.
Re: Mam objawy celiakii, lekarz bez badań wykluczył chorobę
Mam pytanie: Czy DENTOSEPT jest bezpieczny dla osób z Celiakią ???
Za odpowiedz bardzo dziekuje
Za odpowiedz bardzo dziekuje