Zorozpoz. histopat.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Zorozpoz. histopat.

Post autor: alva_alva »

Kochani,

zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Po sześciu miesiącach diety mam takie teraz rozpoznanie wycinków z dwunastnicy:Duodenitis chronica simplex, błona śluzowa dwunastnicy bez cech zaniku kosmków.

Rozumiem, że kosmki całe, a ta nazwa po łacinie oznacza przewlekłe zapalenie dwunastnicy?
Jesli tak, to też bez sensu, bo nie napisali jakiego stopnia, żadnych plusów ani innych informacji.
Poprawa na diecie jest kolosalna, mogę jeść już surowe warzywa i owoce. Zniknęły także limfocyty, bo były takie białe grudki widoczne w gastroskopie. Nadal mam tez zapalanie żołądka, ale mniejsze niż listopadzie.Zrobiłam jeszcze przeciwciała na autoimmunologiczne zapalenie żołądka, nie mam wyników jeszcze.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: MagdalenaSz »

To jest zapalenie dwunastnicy, ale średniego stopnia. To tłumaczenie z google, ale chronica to przewlekłe więc może być błędne to, a simplex po łacinie to prosty. Na moje oko - Przewlekłe zapalenie dwunastnicy, proste- nie wiem czy coś takiego istnieje.
Ostatnio zmieniony wt 24 lip, 2012 18:13 przez MagdalenaSz, łącznie zmieniany 1 raz.
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
ODPOWIEDZ