Postępy w żywieniu i gastroenterologii w 2011 roku
prof. dr hab. med. Hanna Szajewska
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
► Główne punkty
• Wskazana jest diagnostyka w kierunku celiakii u chorych z charakterystycznymi objawami klinicznymi (w obrębie przewodu pokarmowego lub poza nim) oraz u osób z grupy ryzyka zachorowania na celiakię (np. u chorych na cukrzycę typu 1, autoimmunizacyjne choroby tarczycy, z zespołem Downa, Turnera lub Williamsa) oraz u krewnych pierwszego stopnia osoby chorej na celiakię.
(…)
U osób z grupy ryzyka zachorowania na celiakię postępowanie diagnostyczne rozpoczyna się, jeżeli jest to możliwe, od wykonania badania genetycznego (HLA DQ2/DQ8).
Ujemny wynik praktycznie wyklucza rozpoznanie celiakii i na tym etapie można zakończyć diagnostykę.
Natomiast w przypadku dodatniego wyniku HLA DQ2/DQ8, zaleca się oznaczenie tTGA. W zależności od wyniku badania, w dalszej kolejności przeprowadza się badania serologiczne i histologiczne. W tej grupie chorych w dalszym ciągu istotną rolę w diagnostyce odgrywa badanie histologiczne błony śluzowej jelita cienkiego.
Badanie w kierunku wykluczenia celiakii w kolejności:
1) antygeny zgodności tkankowej HLA‑DQ2 lub DQ8
2) przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej 2 [tissue transglutaminase antibodies – tTGA],
3) przeciwciała przeciwendomyzjalnye [endomysial antibodies – EMA]
4) przeciwciała przeciwko deamidowanej gliadynie [deamidated gliadin peptide – DGP]),
5) biopsja (badanie histologiczne błony śluzowej jelita cienkiego - enteropatia tj zanik kosmków) albo co najmniej kapsułka (oglądanie „łysego jelita”)
źródło:
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid ... B68CE2A141
(podkreślenie w tekście moje)
Ja wnioskuję z tego, że "praktycznie" w tym tekście oznacza jednak jakieś widełki prawdopodobieństwa, że nie ma genu / genów, a choroba jest, tylko z jakiegoś powodu (niedostatki medycyny? oszczędności?) nie bada się tego głębiej. A czy to 5% czy mniej czy więcej?
Znalazłam na stronach amerykańskich badania w kierunku celiakii (inne podejście), może to jest podpowiedź czy / jaki mamy problem z glutenem. Kolejno:
- 1) IgA total (jeśli negatywny to badanie 2) HLA DQ2 / DQ8, jeśli pozytywny to badamy 1aa i 1ab.)
- 1aa) Anti-Tissue Transglutaminase = P-ciała p/tkankowej transglutaminazie (tTg) IgA (negat.)
- 1ab) Anti-Deamidated Gliadin protein (DGP) IgA
- jeśli 1aa i 1ab negatywny, nie stwierdza się celiakii i bada 3) tj. AGA, jeśli pozytywny, to badamy 2) EMA
- 2) HLA DQ2 / DQ8 )jeśli negatywny, to nie ma celiakii, jeśli pozytywny, to skierowanie na biopsję)
- 3) endomysial Ab (EMA (reflex Only)) IgA (jeśli negatywny to badamy 1b czyli HLA, jeśli pozytywny, to mamy celiakię)
- 4) anty gliadin Ab (AGA), IgG I IgA – gluten sensivity (jeśli pozytywny = wrażliwość na gluten, jeśli negatywny, nie ma wrażliwości na gluten)
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...