Podejrzewam celiakię u córki - mam rację?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szajajaba
Nowicjusz
Nowicjusz

Podejrzewam celiakię u córki - mam rację?

Post autor: szajajaba »

Zaznaczam - na razie bez badań, na badania na oddział gastro dziecięcy idziemy 2 października.

Długo będzie ;)

Agatka ma 2,4 roku, dokładnie od 2 lat mamy jazdy z (NIE)jedzeniem. Skończyła 4miesiące i z dnia na dzień przestała jeść. A właściwie... drastycznie ograniczyła ilość spożywanych pokarmów (wówczas głównie bebilon pepti, była skazowcem). Teoretycznie w 5mcu życia powinna zjadać na jedno posiedzenie 150-180ml mleka, a zjadała 1/3-1/4 tego + połowę ulewała. To samo zresztą po nutramigenie było, skaza białkowa była na bank, mimo dobrych wyników IgE białka krowiego, no ale u takich maluchów to badanie w sumie jest bezsensowne.

Z powodu silnego ulewania było podejrzenie refluksu - usg wykluczyło, gasprid (dawka dziecięca) guzik pomógł, za to po 3 mcach niejedzenia córka trafiła do szpitala z pięknym rotawirusem ;) I to było szczęście w nieszczęściu - nie dość, że ogólnie lajtowo przeszła sprawę, to jeszcze dostała nifuroxazyd (6 dni, rano i wieczorem) po którym... zaczęła normalnie jeść!

(Dodam, że tuż przed niejedzeniem wytąpiła u małej lekka anemia fizjologiczna, po piciu żelaza przez bodajże miesiąc było już w porządku - późniejsze wyniki badań były ładne, również w czasie niejedzenia.)

Nastąpiły mniej więcej 3 miesiące normalnego jedzenia. Agatka nie była obżartuszkiem, po prostu - jadła normalne ilości dla dziecka w jej wieku (8-10 miesiąc). Ulewania ustały całkowicie.

I jakoś w 11mcu życia impreza niejadkowa wróciła :( Badania morfo ładne, moczu też. Obywało się bez chorób (pomijam okazjonalne katary czy koło roku chyba - 3dniówkę), w 2 roku życia raz chyba pojawiło się coś większego laryngologicznego wymagającego antybiotyku. A niejedzenie trwało...
Czasem były zjadane większe ilości, czasem mniejsze, ale zawsze DUŻO mniej niż dziecko powinno. Tak, wiem, zdrowe dziecko się nie zagłodzi, reguluje sobie ilość jedzenia i takie tam. Gorzej, jak waga poniżej 3 centyla, noce w większości przepłakane, przemarudzone, a ilość jedzenia jest ani wielka, ani w efekcie zdrowa :/

---------------------------------
Obecnie, jak podałam, córa ma 2 lata 4mce. Co niepokoi mnie mocno: od miesiąca wiemy o anemii, dalej niżej niż 3 centyl wagowo, wzrostowo ok 10 (10,5kg i 87cm), pod oczami sińce (+ ogólna bladość), stolce naprzemian twarde i luźne (nie biegunka - ot, taka... marmolada? ), mała skarży się na częste bóle brzucha, nadal je BARDZO malutko (do tego stopnia, że mając taką dużą pannę musiałam do kaszki z butelki wrócić, bo śniadanie to było np. 4 łyżki płatków z mlekiem...), zdarzają się na oko nieuzasadnione wymioty, od czerwca/lipca Agatka niemalże codziennie uskarża się na bó nóg (stan zapalny wykluczony, piękne ob, aso, crp), zauważam bardzo często wahania nastroju (aczkolwiek to może też być bunt 2latka ;) ), na przedramionach i udach pojawiły się kaszaki drobne, taka... tarka jakby, we włosach ciemieniucha, za uszami suche, łuszczące się placki.

Dużo tego, mam wrażenie? I już sama nie wiem, co myśleć - lekarze w PL są, jacy są, nie mam pewności że trafię na kompetentną osobę, dlatego idąc na badania chcę wiedzieć, czego się domagać, jakiej diagnostyki. Teoretycznie mają być badania kału (w tym tygodniu robiłam pod kątem pasożytów, nietrudno zgadnąć, że nic nie wyszło, dodatkowo zrobiłam przeciwciałą w kale pod kątem lamblii - ujemne; krwi w kale nie stwierdzono, stopień strawienia - b. liczne ziarna skrobii)., badania moczu, krwi, usg jamy brzusznej.

Ratunku!
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Trzeba porobić badania konkretne, tak ciężko coś powiedzieć.
szajajaba
Nowicjusz
Nowicjusz

Na badania idziemy we wtorek, w pon. byłyśmy u gastrolożki, powiedziała że pierwsze co pomyślała to właśnie to - ale mam całą listę innych róznych badań do zrobienia w szpitalu.
Awatar użytkownika
alva_alva

Ma ktoś u was w rodzinie jakieś choroby autoimmunologiczne? Tarczyca, cukrzyca, problemy ze stawami itd.?
szajajaba
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak - moi dziadkowie cukrzycy, moja mama i brat bliźniak jej także. Ja na razie nie, ale liczę się z taką możliwością, córka na dzień dzisiejszy poziomy cukru ma b. dobre.
Awatar użytkownika
alva_alva

Na insulinie są?
szajajaba
Nowicjusz
Nowicjusz

Obecnie żyje mama tylko,na insulinie była teraz tabletki ze wzgl udarowych.
szajajaba
Nowicjusz
Nowicjusz

Na dzień dzisiejszy (bo reszta wyników prawdopodobnie w poniedziałek, w tym markery z krwi w kier. celiakii) - mamy po teście laktozowym silną nietolerancję laktozy.
ODPOWIEDZ