a konkretnie? jakie przeciwciala, w jakich klasach?noodle pisze:Odebrałam wyniki, przeciwciał nie ma.
calkowite IgA w normie? czy niedobor?
Moderator: Moderatorzy
Znalazłam takie za 350 zł. Oczywiście były też takie za 1200 zł, ale je wykluczyłam na wstępieadukan pisze: ale w Twoim przypadku, rzeczywiscie moze od razu lepiej zrobic badaia genetyczne (nieco drogie) i miec pewnosc ze np to nie jest celiakia i szukac wtedy innego rozwiazania
badanie genetyczne nie potwierdza celiakii, jedynie moze z prawie 100% pewnoscia ja wykluczycnoodle pisze:Znalazłam takie za 350 zł. Oczywiście były też takie za 1200 zł, ale je wykluczyłam na wstępieNa wyniki czeka się do 15 dni roboczych. Znowu długie czekanie, ale cóż, przynajmniej będzie już 100 proc. pewności.
Zrobiłam te, które mi lekarz zlecił.titrant pisze:noodle, u Ciebie trudno powiedzieć, że można wyciągnąć wiążące wnioski z tego, że nic z krwi nie wyszło. Nie zrobiłaś wyczerpujących badań krwi.
Uważam, że jednak coś powie. Jeśli mam zniszczone kosmki jelitowe i naciek limfocytarny + powiększoną liczbę limfocytów, badanie krwi (ubogie, czy nie) wyszło na nie, a badanie genetyczne wskaże, że mam ten gen, to będę miała pewność, że to jednak celiakia.adukan pisze:nie zdzwi sie, jezeli nic Ci nie powienoodle pisze:Skoro biopsja na tak, krew na nie, to badanie genetyczne już coś mi powiea obawiam sie, ze tak bedzie
gro ludzi posiada ten gen i nie choruje