Mam stwierdzoną celiakię od 2 lat i jutro mam kontrolną gastroskopię. Zastanawiam się czy jest możliwe, żeby wyszła ona całkiem dobrze ? przestrzegam diety najlepiej jak potrafię, ale wiem, że wcześniej zdarzały mi się drobne błędy.
Teraz badania mam dość dobre.
Cała morfologia, ob, żelazo, wapń itd wszystko jest idealnie
Oprócz tego czuję się bardzo dobrze nic mi nie dolega.
Panel-p.ciała p.endomysium i p.retikulinie (IgG i IgA)
P-ciała p/retikulinie IgA ujemny
P-ciała p/retikulinie IgG ujemny
P-ciala p/endomysium IgA (IIF) ujemny
P-ciała p/endomysium IgG (IIF) ujemny
Komentarz P-ciała p/retikulinie IgG: NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw retikulinie w klasie IgA i IgG. Badanie wykonano metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF). P-ciała p/endomysium IgG (IIF): NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw endomysium w klasie IgA i IgG. INTERPRETACJA: Badania na obecność przeciwciał IgAG-EmA należy wykonywać po wielotygodniowej ekspozycji na gluten. Badania wykonane podczas diety bezglutenowej są szczególnie przydatne do jej kontroli. Badanie wykonano metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF).
P.ciała przeciw gliadynie klasy IgG 04/08/2012
P-ciała p/gliadynie IgG dodatni (wartość referencyjna miano < 1: 10)
Komentarz P-ciała p/gliadynie IgG: STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciw gliadynie w klasie IgG : +++ . INTERPRETACJA: W większości przypadków koncentracja przeciwciał przeciwko gliadynie koreluje z aktywnością choroby, dlatego ich określenie jest szczególnie przydatne do kontroli diety bezglutenowej. Interpretacja wyniku badania uzależniona jest od całości obrazu klinicznego pacjenta. Badanie wykonano metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF).
P.ciała przeciw gliadynie klasy IgA
P-ciala p/gliadynie IgA dodatni (wartość referencyjna miano < 1: 10)
Komentarz P-ciała p/gliadynie IgA: STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciw gliadynie w klasie IgA : ++ INTERPRETACJA: W większości przypadków koncentracja przeciwciał przeciwko gliadynie koreluje z aktywnością choroby, dlatego ich określenie jest szczególnie przydatne do kontroli diety bezglutenowej. Badanie wykonano metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF).
Gastrolodzy do tej pory nie bardzo potrafią zinterpretować te wyniki , dlatego potrzebna gastroskopia, żeby dowiedzieć się więcej.
Może ktoś z Was bedzie mniej więcej wiedział czego mogę spodziewać się po tej gastroskopii, żebym się nie załamała, jak okaże się, że dalej nie ma kosmków.
Jak powinien wyglądać wynik gastroskopii będąc na diecie?
Moderator: Moderatorzy