proszę o pomoc w interpretacji wyników na celiakię :)

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

Monofrida, zabrakło mi jeszcze badania total IgA, czyli całkowita immunoglobulina IgA.
Jeśli masz ten wynik nisko, to wyniki badania innych p.ciał mogą być zaniżone / mało diagnostyczne.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Być może badania innych przeciwciał IgA. Obecność glutenowych przeciwciał IgG wskazuje, że problem jest.
Ostatnio zmieniony śr 17 paź, 2012 19:06 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Monofrida
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Monofrida »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz nie spodziewalam sie takiej reakcji :)) . Własnie patrze na wyniki ....troche sie gubie w tych magicznych nazwach przepisuje jeszcze raz :
p/c p. endomysium (EmA)IgG ujemny;
p/c p. enodmysium (EmA)IgA ujemny;
p/c p. gladynie (AGA-GAF -3X) ujemny;
IgA:
p/c p. gladynie (AGA-GAF 3X) graniczny
IgG:
metodą imunnofluoroscencji pośredniej stwierdzono obecność przeciwciałp. gliadynie w klasie IgG :+/-
jakos trudno mi to rozczytac, ale przepisałam po literce w dokładnych wierszach. Z jednej strony sie denerwuje ze cos wyszło nie tak; a z drugiej...boze moze bedzie lepiej, wystarczy cos zmienic :))
jeszcze raz dziekuje jutro mam wizyte...
Ostatnio zmieniony śr 17 paź, 2012 22:06 przez Monofrida, łącznie zmieniany 2 razy.
Monofrida
Nowicjusz
Nowicjusz

dzien dobry:)
tak sobie siedzie i czytam i troche sie niecierpliwie dzisiejsza wizytą...
Moje obawy dotycza jeszcze jednej kwesti od 7 lat jestem wegetarianką a od poczatku tego roku przeszłam na weganizm. Teraz bede miała "pod górkę" żeby ładnie ułozyc sobie pełnowartosciowe odzywianie, przyznam sie ze posiłek z pieczywem był szybszy w przygotowaniu niz...? co to bedzie? ;))
miłego dnia :)
Monofrida
Nowicjusz
Nowicjusz

ehh juz wróciłam ..z receptą ;( na Tribux forte, jesli to nie pomoze bede miec diete p. glutenową, ewentualnie bedzie badanie na pobranie wycinka z dwunastnicy... tak moze za pół roku....
nie wiem co myslec i jak sobie pomóc
Ostatnio zmieniony czw 18 paź, 2012 12:56 przez Monofrida, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

Monofrida: Nie wiem dokładnie, co to jest Tribux, ale wygląda na doraźny lek przeciwko objawom drażliwego jelita. A zatem z całą pewnością pomoże właśnie doraźnie - wzdęcia, bóle itp. będą mniejsze, ale reakcja na gluten będzie Cię toczyła od środka i podstępnie niszczyła organizm.

O ile rozumiem, na razie masz truć się glutenem, żeby powstały wykrywalne w rutynowej diagnostyce uszkodzenia. Wtedy zaordynuje się ew. dietę bezglutenową. A może nie, jeśli jako objawy będziesz widzieć tylko to, przeciw czemu działa Tribux.

Skoro masz graniczne stężenie przeciwciał (których w ogóle nie powinno być, sama ich obecność wskazuje, że coś jest na rzeczy), kolejność powinna być inna: albo natychmiast idziesz na biopsję dwunastnicy (która też może jeszcze nie wskazać wystarczających uszkodzeń), albo zamiast brać lek, rzucasz gluten i obserwujesz czy się poprawia. Jeśli się poprawia, to jesteś w domu, a jeśli się nie poprawia to po jakimś czasie zaczynasz brać Tribux.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ