Problem z jelitami
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Zależy co lekarz wie i pamięta ze szkoły...noodle pisze:Czyli jednak nie jest tak prawidłowo, jak się wydawało (lekarzowi)?
Pewnie (jak wielu) uważa, że Hashimoto wyrażać się może jedynie poprzez tzw. wole Hashimoto, a więc tarczycę znacznie powiększoną. A okazuje się, że takie myślenie jest dość... no nie, wrodzona uprzejmość każe mi zamilknąć

Choroba HashimotoCo może oznaczać mniejsza niż norma objętość tarczycy?
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, znane jako choroba Hashimoto lub limfocytarne zapalenie tarczycy, jest procesem przewlekłym i najczęstszą przyczyną nabytej niedoczynności tarczycy zarówno w wieku rozwojowym, jak i u osób dorosłych.
Jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym, charakteryzująca się wolem, nacieczeniem limfocytarnym miąższu gruczołu tarczowego, rzadziej zanikiem gruczołu, powodującym w konsekwencji niedoczynność tarczycy o różnym nasileniu. Długo może przebiegać w sposób utajony w stanie eutyreozy (z prawidłowymi stężeniami TSH i hormonów T3 i T4). W rzadkich przypadkach choroba Hashimoto może ujawniać się nadczynnością tarczycy. Często współistnieje ona z innymi chorobami autoimmunologicznymi, wchodzi w skład autoimmunologicznych zespołów wielogruczołowych [9, 32-39].
Częstość występowania zapalenia tarczycy typu Hashimoto w dużym stopniu zależy od czynników środowiskowych, np. od zaopatrzenie w jod. Coraz częściej schorzenie to rozpoznawane jest w populacji wieku rozwojowego.
Do zniszczenia tyreocytów dochodzi w wyniku cytotoksycznego działania limfocytów T i nasilenia apoptozy w wyniku reakcji Fas/FasL między tyreocytami. Znanymi obecnie antygenami tarczycy, uczestniczącymi w procesie autodestrukcji, są: tyreoperoksydaza (TPO), tyreoglobulina (ATG) i receptory dla TSH. Przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie (TPO), nazywane dawniej antymikrosomalnymi (MCA), występują u 90% dzieci z limfocytarnym zapaleniem tarczycy. Stwierdzono dodatnią korelację między mianem tych przeciwciał a nasileniem procesu zapalnego w tarczycy. We wczesnej fazie zapalenia tarczycy typu Hashimoto miano ATG jest wysokie, a TPO tylko nieznacznie podwyższone, później ATG mogą zanikać, podczas gdy TPO są obecne przez wiele lat. Przeciwciała przeciwko receptorom dla TSH blokują zdolność tyreocytów do syntezy hormonów tarczycy i są wykrywane głównie u pacjentów z zapaleniem tarczycy i niedoczynnością. Stężenie tych przeciwciał koreluje ze stopniem niedoczynności tarczycy. Wiek kostny u tych pacjentów jest opóźniony.
U 10-20% osób występuje wyczuwalne wole. Tarczyca jest symetrycznie powiększona, twarda, niebolesna. Czasami stwierdza się w niej drobne guzki. Początkowo TSH może utrzymywać odpowiednią syntezę hormonów tarczycy przez powiększenie gruczołu, czyli rozwój wola. Jest to niedoczynność tarczycy skompensowana, bezobjawowa z prawidłowym stężeniem hormonów tarczycy i nieznacznym wzrostem TSH w surowicy. Wraz z postępującym uszkodzeniem gruczołu tarczycy obniża się poziom tyroksyny i wzrasta TSH. Rozpoznanie opiera się na stwierdzeniu: niskiego stężenia tyroksyny całkowitej (T4) lub wolnej (fT4) i zwiększonego stężenia TSH w surowicy, obecności wysokiego miana przeciwciał TPO i/lub ATG, charakterystycznego obrazu tarczycy w badaniu USG (najczęściej powiększenie objętości gruczołu z obniżeniem jego echogeniczności).
Manifestacja kliniczna niedoczynności występuje późno i jest poprzedzona podobnie, jak w cukrzycy typu 1, zniszczeniem znacznej części gruczołu [40].
- Choroba Hashimoto - materiały medyczne (2007)
Z tego materiału wynika jasno, że 10-20% to dla autorów większość...
Że "najczęściej powiększenie objętości gruczołu" u 10-20% chorych projektowane jest na 80-90% pacjentów z tarczycą w zaniku...
A może coś źle widzę (z powodu zanikowego zapalenia tarczycy)?
Ostatnio zmieniony sob 13 paź, 2012 12:16 przez Nalewka, łącznie zmieniany 1 raz.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Pani doktor przeanalizowała moje wyniki i powiedziała, że wszystko zmierza w kierunku niedoczynności i/lub choroby Hashimoto. Powiedziała, że mam małą tarczycę, ale nie ma dolnej granicy jej wielkości, więc nie mam się niepokoić. Muszę wykonać dwa badania anty-TPO i anty-TG i wtedy będziemy się martwić (lub nie).
Ostatnio zmieniony wt 16 paź, 2012 08:35 przez noodle, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
Hej ja właśnie odebrałam moje wyniki z tarczycy:
TSH 2,25 (0,350-4,940)
FT3 3,18 (0,71-3,71)
FT4 0,99 (0,70-1,48)
no i przeciwciała
aTPO 128,84 norma do 5,61
aTG 761,59 norma do 4,11
pozdrawiam
TSH 2,25 (0,350-4,940)
FT3 3,18 (0,71-3,71)
FT4 0,99 (0,70-1,48)
no i przeciwciała
aTPO 128,84 norma do 5,61
aTG 761,59 norma do 4,11
pozdrawiam

Ostatnio zmieniony pt 19 paź, 2012 14:58 przez aaggaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, czytam to forum od dłuższego czasu i piszę z nadzieją ze ktoś pomoże mi zrozumieć pewną rzecz. Mój 5 letni syn od 4 lat choruje na cukrzycę. Rok temu w kontrolnych badaniach wyszły podwyższone przeciwciała tarczycowe i na celiakię. Wykonano gastroskopię z biopsją - nie było żadnych zmian w jelitach. Wykonano badanie genetyczne aby być może wykluczyć celiakię - niestety wyszły pozytywnie. Nie zalecono nam diety. Po 1,5 roku powtórzono badania z krwi i biopsję. Teraz wyszło celiakia zanik kosmków IIIc. Rozumiem że nie może być żadnych wątpliwości ale nie mogę zrozumieć jak przy takim dużym zniszczeniu w jelitach syn nie ma żadnych objawów ze strony układu pokarmowego a wzrost i waga kontrolowana co 3 miesiące cały czas na 97 centylu. Jest bardzo "dużym" dzieckiem. Więc jak on przybiera na wadze jak praktycznie nie ma kosmków?
Wzięłabym dawkę 25 mg, po 6 tygodniach sprawdziła hormony.aaggaa pisze:w sumie nie wiem co teraz robić, czy brać hormon tarczycy czy nie...niby wyniki tsh, ft3, ft4 jeszcze w normie ale z przeciwciałami taki pasztet(te wyniki nie sa takie tragiczne mój wujek np. miał wszystko > 1000, ciotka z resztą też)
Tesa pisze:Witam, czytam to forum od dłuższego czasu i piszę z nadzieją ze ktoś pomoże mi zrozumieć pewną rzecz. Mój 5 letni syn od 4 lat choruje na cukrzycę. Rok temu w kontrolnych badaniach wyszły podwyższone przeciwciała tarczycowe i na celiakię. Wykonano gastroskopię z biopsją - nie było żadnych zmian w jelitach. Wykonano badanie genetyczne aby być może wykluczyć celiakię - niestety wyszły pozytywnie. Nie zalecono nam diety. Po 1,5 roku powtórzono badania z krwi i biopsję. Teraz wyszło celiakia zanik kosmków IIIc. Rozumiem że nie może być żadnych wątpliwości ale nie mogę zrozumieć jak przy takim dużym zniszczeniu w jelitach syn nie ma żadnych objawów ze strony układu pokarmowego a wzrost i waga kontrolowana co 3 miesiące cały czas na 97 centylu. Jest bardzo "dużym" dzieckiem. Więc jak on przybiera na wadze jak praktycznie nie ma kosmków?
Jest na ten temat wątek. Na forum jest wiele osób z nadwagą , a nie niedowagą. W którymś wątku jest to dokładnie wytłumaczone, nie chce mi sie teraz szukać.Może ktoś ci poda linka tutaj, kto własnie ma zanik i nadwagę, bo takich osób na forum też trochę jest.
Ja choruję także min. na cukrzycę, bo lista chorób u mnie jest długa.