co dalej?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cometa
Nowicjusz
Nowicjusz

co dalej?

Post autor: cometa »

Od roku mam problemy jelitowe podobne do celiakii. Długo nic z tym nie robiłam męczyłam się aż rodzinna zaleciła dietę bez mleczną i bezglutenową. Pomogła. No i zaczęło się szukanie. Alergia - negatywne.
Gastroskopia z badaniem hist-pat w kierunku celiakii negatywne.

I mam pytanie co dalej? Męczyć się z szukaniem od czego to czy uznać za nietolerancję pokarmową?
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

cometa pisze:I mam pytanie co dalej? Męczyć się z szukaniem od czego to czy uznać za nietolerancję pokarmową?
pytanie, do dla Ciebie samej jest ważniejsze - czy potwierdzenie, CO TO?, czy poprawa samopoczucia na diecie.
bo jak słusznie przeczuwasz, może to być nietolerancja albo niedawno opisana "nadwrażliwość na gluten", której - póki co - nie diagnozuje się laboratoryjnie, a jedynie przez wywiad pacjenta i poprawę samopoczucia na diecie - i pogorszenie samopoczucia bez diety.

moim zdaniem najważniejsze jest to, że znalazłaś to, co Ci pomaga (czyli dietę). wcale nie tak wielu ma to szczęście :)
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Jeśli gastroskopię miałaś na tej diecie bezglutenowej, to nie dziw się , że w wycinkach nie widać celiakii.
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Manga »

alva_alva pisze:Jeśli gastroskopię miałaś na tej diecie bezglutenowej, to nie dziw się , że w wycinkach nie widać celiakii.
wszystko zależy od tego jak długo była na diecie
odbudowa kosmków troche trwa
poza tym niekoniecznie trzeba mieć problem z kosmkami aby miec celiakie ( u nas były ok)
Gagata
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gagata »

Witam, ja oprócz celiakii (zdiagnozowanej w sierpniu tego roku) dostałam dzisiaj w prezencie reumatoidalne zapalenie stawów-diagnoza reumatologa, od dwóch miesięcy zgłaszałam problemy ze stawami mojemu lekarzowi, aż wreszcie dostałam skierowanie do specjalisty- na odczepkę żeby mu tylko dać święty spokój. Na wizytę u reumatologa czekałam 3 godziny byłam w szoku że tak szybko :029: Pani doktor współczuła mi celiakii i życzyła wytrwałości w diecie, przejrzała wszystkie moje wypisy, wyniki badań i dodała swoje do wykonania, poinformowała że często rzs towarzyszy celiakii. Zrobiłam już wszystkie badania a teraz czekam na resztę wyników, ale na podstawie tych wyników co już mam potwierdziła rzs, przepisała tabletki zaznaczając że są bez zakazanych dodatków i tu znowu szok. Poprosiła że jak tylko będę miała resztę wyników to mam się pokazać i będziemy działać dalej. Wyszłam z gabinetu i miałam chyba głupią minę bo pielęgniarka podeszła do mnie uśmiechnęła się i zapytała czy może mi w czymś pomóc? Podziękowałam. Do teraz zastanawiam się gdzie ja byłam i czy to nie sen? Jest to przychodnia NFZ-tu (bezpłatna)a pacjenta traktują jak człowieka. Zobaczę jak będzie dalej, ale zaczynam wierzyć w ludzi. Ma ktoś może niestety rzs? i jak się czuje?
ODPOWIEDZ