Podejrzenie celiakii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ullalala
Nowicjusz
Nowicjusz

Podejrzenie celiakii

Post autor: Ullalala »

Witam!
Byłabym wdzięczna, jakby ktoś zechciał mi pomóc. Mam różne objawy, które mogą świadczyć o celiakii i chciałabym zrobić badania na własną rękę. Jakie badania powinnam dokładnie zrobić? Wszystkie z tych trzech?:

przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)

Gdzie najlepiej zrobić takie badania (w Warszawie)? Lepiej w którymś z tych laboratoriów
http://www.celiakia.pl/kategoria/laboratoria/
czy powinno się dać gdziekolwiek gdzie robią badania krwi?

Coś szczególnego powinnam przed badaniami wiedzieć? Nie trzeba być na czczo ani nic takiego?

Wszędzie piszą, żeby nie przechodzić na dietę bezglutenową przed diagnozą, bo potem mogą być z tym problemy. Z tym że ja już praktycznie ją zaczęłam, bo miałam nietolerancję glutenu w teście fooddetective... z trzy tygodnie staram się już nie jeść, ale np. jeszcze z dwa tygodnie temu przyjęłam hostię w kościele, poza tym czasem orientowałam się dopiero pod zjedzeniu czegoś o "śladowych ilościach", w kuchni też używałam np. tacki, na której był krojony zwykły chleb... powiedzmy tak od tygodnia bardziej uważam. Pytanie czy tak krótki czas odstawienia glutenu może mieć jakikolwiek wpływ na diagnozę? Bo zamierzam już zrobić te badania najszybciej jak się da.

Przepraszam, jeśli były bardzo podobne tematy, ale ciężko mi się w tym odnaleźć.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ullalala
Nowicjusz
Nowicjusz

i jeszcze jedno : te badania to IgA czy IgG? i czy razem czy oba?
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Ula, na dietę nie przechodź teraz. Najpierw przeciwciała zrób,czy wyjdą czy nie wyjdą, to i tak gastroskopię trzeba zrobić, bo przeciwciał może nie być. Możesz zrobić najpierw ogólne IgA, jeśli wyjdzie w normie, to wszystkie przeciwciała zrób w klasie IgA.Jesli ogólne IgA wyszłoby poniżej normy, to musisz zrobić przeciwciała w klasie IgG. Co do laba ci nie pomogę, nie jestem z Wawy.
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

Możesz też zrobić badania przeciwciał od razu w obu klasach.

To, ile czasu potrzeba na zanik rzeczy diagnozowanych w celiakii zależy od człowieka. Trzy tygodnie mogą już chyba spowodować pewien zanik. Przeciwciała mogą się też utrzymywać wiele miesięcy.

Jeśli zależy Ci na papierowej diagnozie, nie przechodź na dietę przed pobraniem próbek krwi, ew. biopsji jelita. Na dietę i tak powinnaś przejść, celiakia czy nie, bo masz nietolerancję glutenu (tę z Food Detective).

Do oddania krwi na badanie przeciwciał celiaczych nie trzeba być na czczo, ale o tym pewnie poinformuje Cię ktoś w labie. Zadzwoń.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Ullalala
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie zrobiłam niestety ogólnych przeciwciał IgA, a podobno już jako dziecko miałam niskie, więc może ich nie być... jakoś się nie zorientowałam. muszę zrobić, bo wyszły mi ujemne oba markery (przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)).

Z tym, że z tej diety bezglutenowej nie zamierzam na razie rezygnować jak już mi się udało pozbyć tego okropnego bólu brzucha i choć trochę przytyć...

W każdym razie chciałam zapytać. co wykazuje gastroskopia przy celiakii. Już miałam dwa razy robioną i bardzo bym chciała uniknąć kolejnej! Pierwszy 5 lat temu i w miarę spokojnie poszło, ale rok temu, kiedy mi diagnozowano refluks i wykryto nadżerkę, to była jakaś męka.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Zanik kosmków wykazuje gastroskopia, ale wycinki muszą być pobrane z dwunastnicy, a nie z żołądka.
Awatar użytkownika
titrant

I przede wszystkim muszą być pobrane. Zamo zajrzenie nie wystarcza, bo kosmków nie widać gołym okiem.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
urszulku
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: urszulku »

Trochę podłączę się pod wątek, bo też ma parę pytań odnośnie diagnozowania celiakii.
Zamierzam zrobić sobie przeciwciała i mam trochę wątpliwość. Przeczytałam, że powinnam zrobić sobie takie badania:

1. przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
2. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
3. przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)

Dzwoniłam do 2 możliwych laboratoriów i niestety nie robią przeciwciał przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF) tylko p/c. p. gliadynie (AGA).
I stąd moje pytania:

1. Czy zrobić p/c. p. gliadynie AGA zamiast przeciwciał przeciwko deamidowanej gliadynie DGP lub GAF, czy to ma sens?

2. Czy wystarczy do zdiagnozowania jak zrobię tylko przeciwciała:
- przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
- przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) w obu klasach IgA i IgG ?

3.Czy jak będę robiła przeciwciała w obu klasach IgA i IgG jest sens jeszcze badać całkowity poziom IgA?

Trochę tego wyszło, ale dopiero zgłębiam temat i mam wiele wątpliwości.
Bardzo proszę o pomoc w tym zawiłym jeszcze dla mnie temacie.
Ostatnio zmieniony wt 06 lis, 2012 14:56 przez urszulku, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

urszulku pisze:1. Czy zrobić przeciwciała przeciwko samej gliadynie AGA zamiast przeciwciał przeciwko deamidowanej gliadynie DGP lub GAF, czy to ma sens?
Sens ma. Podobno przeciwciała przeciw gliadynie mogą być znacznikiem nieceliaczej nadwrażliwości na gluten, podczas której tTG i EmA są nieobecne. Ale jeśli nie ma jakiegoś pakietu istotnie obniżającego cenę, to możesz zacząć od tTG i EmA. Jeśli któreś wyjdzie pozytywne, to już AGA nie potrzebujesz, bo gluten tak czy tak Ci szkodzi i trzeba go rzucić.
urszulku pisze:2. Czy wystarczy do zdiagnozowania jak zrobię tylko przeciwciała:
- przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
- przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) w obu klasach IgA i IgG ?
Jeśli któreś wyjdzie pozytywnie, to wystarczy. Bo obecność przeciwciała pokazuje, że gluten jest Twoim wrogiem.
urszulku pisze:3.Czy jak będę robiła przeciwciała w obu klasach IgA i IgG jest sens jeszcze badać całkowity poziom IgA?
Do diagnostyki nietolerancji glutenu ostatnie badanie nic już nie wniesie.

Jakie masz objawy?
Ostatnio zmieniony wt 06 lis, 2012 15:01 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
urszulku
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: urszulku »

Co do objawów to mam ich kilka:
- bóle jelit, ale nie jest to ciągłe, raczej okresowe
- tak samo okresowe biegunki
- wysypki na twarzy, być może od kosmetyków, trudno mi powiedzieć
- mam zdiagnozowane hashimoto
- 10 lat temu leczyłam się z powodu niepłodności, określono nas jako idiopatycznych, ale wtedy nikt nie badał nas pod kątem autoimmunologii - niestety
- miałam niedobory ferrytyny i b. niski poziom b12, mimo uzupełniania poziom niewiele się podniósł
- parę lat temu schudłam i niestety mimo zdrowego odżywiania nie mogę przytyć (jestem b. szczupła)
Wszystkie te czynniki skłoniły mnie do tego, żeby podejrzewać u siebie celiakię.
Ostatnio zmieniony wt 06 lis, 2012 15:50 przez urszulku, łącznie zmieniany 1 raz.
Ullalala
Nowicjusz
Nowicjusz

Ale warto zrobić ogólne IgA przed tym konkretnym, bo jak wyjdzie poniżej normy to nie ma co robić te konkretne... ale jak chcemy szybko mieć wyniki i nie szkoda nam kasy to nie ma co.
ODPOWIEDZ