czekanie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kassienka789
Nowicjusz
Nowicjusz

czekanie

Post autor: kassienka789 »

Witam !
7 lat temu wykryto u mnie celiakie jednak wtedy nikt nie zdawal sobie sprawe z powagi sprawy az do nie dawna... Po tych 7 latach, w ktorych spozywalam caly czas gluten, pojawily sie dopiero objawy. Zaczne od poczatku od roku czasu mieszkam w Anglii po 10 miesiacach od przylotu tutaj udalam sie na urlop do Polski i wtedy zaczal sie moj koszmar. Po 3 dniach od przyjazdu dostalam biegunke nie wiadomo z jakiego powodu trwala ona az do konca wyjazdu. Kiedy wrocilam do Anglii mialam nadzieje ze to koniec jednak to byl dopiero poczatek. Mimo ze wszyscy mowili mi ze to przez zmiane klimatu stres to jednak ja nie czulam sie lepiej. Przez nastepne 2 miesiace od przyjazdu bralam codziennie stoperan z obawy przed biegunka ktora w Polsce uprzykszala mi zycie do tego stopnia ze nie moglam nigdzie wyjsc co szlo za panika. Udalam sie tu do lekarza potwierdzil po przez badania krwi ze to jest niby przyczyna ze mam celiakie i od 2 tyg zaczelam stosowac diete bezglutenowa jednak przez caly czas mam uczucie ze musze isc do toalety a kiedy wychodze z niej to ze nie dokonca sie wyproznilam i mam czasami straszne skurcze brzucha ze az czasem plakac mi sie chce ciezko mi przez to wychodzic z domu z wrazenie m ze musze isc do toalety. Chcialabym sie poradzic czy to uczucie zniknie czy to wlasnie przez to ze tak dlugi czas nie stosowalam tej diety czy moze nadal jest cos nie tak? Prosze o pomoc bo za pare dni musze wrocic do pracy i boje sie ze ten dyskonfort mi przeszkodzi w codziennym życiu
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

2 tyg. to za mało, żeby orzekać o skuteczności czy nieskuteczności diety. Nie jedz glutenu i licz na poprawę.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Jeśli masz zdiagnozowaną celiakię, to musisz być na diecie bezglutenowej i już. To znaczy, jeśli chcesz uzyskać poprawę stanu zdrowia. Po latach jedzenia glutenowego najprawdopodobniej możesz mieć dość zniszczone kosmki jelitowe, więc generalnie trawienie i przyswajanie może być utrudnione. W tej chwili powinnaś stosować dietę bezglutenową i lekkostrawną, z wykluczeniem mleka i jego pochodnych (bez serów, twarożków, ewentualnie jogurt, ale to też dyskusyjne). Większość rzeczy gotowane, bez smażenia, surowych warzyw i owoców najlepiej też nie. Wiem, że to brzmi dość trudno, ale niestety nie ma za bardzo innego lekarstwa jak dieta. Za to na pewno pomaga :)
I głowa do góry, ten okropny czas minie. Mnie na początku pomagała też neospasmina, żeby złagodzić stres i uspokoić organizm znerwicowany wieczną biegunką
A takie skurcze mogą być nerwowe, ale mogą też wynikać z długiego brania stoperanu - stoperan wpływa na motorykę jelit. Być może gastrolog powinien ci dać jakiś lek na znormalizowanie motoryki, jeśli sama dieta to będzie za mało.
Ostatnio zmieniony pt 07 gru, 2012 11:50 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
kassienka789
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje bardzo za otuche wiem ze na wszystko potrzeba czasu ale niestety jak sie pracuje to nie za duzo sie go ma na regeneracje, wiem ze wlansie stoperanem sobie tez zaszkodzilam ale kto mysli o konsekwencjach kiedy nie ma wyboru. Tu w Anglii ciezko jest dostac skierowanie do innego lekarza niz tak jak w Polsce rodzinny dlatego nie otrzymalam pomocy jaka diete dokladnie powinnam przy swoim stanie spozywac. Jednak dobrze ze sa tacy ludzie i takie miejsca jak to i postaram sie skorzystac z porady. :)
kassienka789
Nowicjusz
Nowicjusz

witam ponownie minal ok miesiac od kiedy zaczelam stosowac diete po tych 7 latach biegunki minely ale nadal uczucie nie pelnego wyproznienia lub takie jak sie ma w czasie biegunki, jak wychodzisz z toalety ze czujesz ze zaraz znowu cie pogna to mam tak wiekszosc czasu czuje ze mam w ogole podraznione jelita no i pare razy zauwazylam troszke krwi w kale i. Boje sie ze procz celiaki moze to byc cos jeszcze a do lekarza dopiero mam 28 stycznie jak bede w polsce. moze ktos umial by doradzic jak poprawic takie samopoczucie bo boje sie przez to wychodzic z domu a jak przyjdzie dzien wylotu do polski to juz w ogole nie wiem co wtedy ze soba zrobie. No i moje zycie seksualne tez przez to cierpi bo jak mozna wspolzyc kiedy czuje sie dyskfort w jelitach Bardzo prosze o pomoc moze ktos mial z was takie objawy :( :(
ODPOWIEDZ