opis gastroskopii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mama_blanki
Nowicjusz
Nowicjusz

opis gastroskopii

Post autor: mama_blanki »

moj Maż byl na gastroskopii. od dzieciństwa ma problemy z różnymi dolegliwościami nie tylko żołądkowymi juz w tej chwili, byl na gastroskopii, zwłąszcza, że córka ma alergie/nietolerancje nie wiem, bo nie określone to do końca stwierdziliśmy, że może i on powinien się zbadać pod tym kątem. tzn ja stwierdziłam:), bo wszystkie objawy mi do niego pasowały. doleglowości żołądkowe, afty, niski poziom różnych witamin b12, potas, chudość w dzieciństwie i bóle brzucha, afty, zajady. zmęczenie. teraz doszło nadciśnienie.
ale do rzeczy...

z gastroskopii wyszło tylko, że ma refluks i nadżerkę. mial wycinki pobrane z dwunastnicy, napisane , że obraz nie diagnostyczny dla choroby trzewnej kategoria Marsh 0. nie widać cech zapalenia. ale w pierwszym zdaniu jest coś o niewielkim skróceniu kosmków.
i teraz pytanko, czy na tym podstwie można cakowicie wykluczyć celiakie. czy pobiera się tylko wycienki z dwunastnicy. wiem po prostu po lekturze forum, że są różne przypadki.
dodam, że przeciwcaila na celiakie ma tez ujemne.

dzięki za ew odpowiedzi i pomoc
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Może mieć nietolerancję glutenu, która nie objawia się zanikiem kosmków, a poza tym wywołuje w organizmie takie same zniszczenia jak ta z zanikiem. W tej sytuacji najlepiej odstawić gluten na jakiś czas i zaobserwować czy stan się nie poprawia.

Jakie przeciwciała robiliście? Na stronie Stowarzyszenia jest napisane, że w 50% uznanej nieceliaczej nadwrażliwości na gluten występują przeciwciała przeciw gliadynie starego typu.
Ostatnio zmieniony pt 11 sty, 2013 13:03 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
mama_blanki
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mama_blanki »

robil 3 ema ttg i gladiadyne chyba wlasnie w obu klasach każe
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

No to zostaje rzucić gluten na próbę.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ