Robiłam w laboratorium przyszpitalnym ale jak będę odbierała wynik to się zapytam jeszcze czy na miejscu robili. Te panie co mi pobierały to coś tam szykowały ale nie wiem czy to dla mnie... Nie mogę liczyć na skierowanie od lekarza, bo moja endokrynolog powiedziała że ona zleciła mi już badania jakie mogła i moje problemy nie są związanie z hormonami... Znowu byłam dzisiaj u dermatologa z uwagi na włosy, a ten odesłał mnie do endo.. Okresu nie mam już 3 miesiące, mam już dość tego wszystkiego... poczekam na wynik i pojadę do lekarza do większego miasta. U mnie jest tragedia jeżeli chodzi o diabetologie i endokrynologie czyli to co mnie dotyczy.alva_alva pisze:Aga, ACTH to robią niby w każdym labie, ale właśnie problem jest w tym, że wysyłają surowicę, a z takiego czegoś wynik jest mało miarodajny. Jeśli wynik jest po 7 dniach, to myślę, że nie będzie można się na nim oprzeć. ACTH robi się najlepiej w labach przyszpitalnych, gdzie zaraz po pobraniu krwi jest robione badanie.Inaczej nie ma takie badanie większego sensu.
Proszę o pomoc, pilne!
Moderator: Moderatorzy
Okresu być może nie ma od niedoczynności tarczycy, choć nie jest ona aż tak tragicznie duża. Powinnaś dorobić jeszcze prolaktynę i testosteron wolny. Nie w każdym labie szpitalnym robią ACTH. W szpitalu np. w moim mieście nie robią ani kortyzolu ani ACTH na miejscu, tylko także wysyłają. To robią tylko duże szpitale, najczęściej uniwersyteckie.
FSH i LH są ładne, także tutaj nie ma się co czepiać.
Jak dostaniesz resztę wyników, to daj znać.
Spokojnie, jesteś na początku swojej krzyżowej drogi w kraju o nazwie POLSKA:-) Należy się z tym pogodzić i zacząć samemu studiować podręczniki medyczne, aby sobie pomóc, a potem jeszcze porobić sobie samemu badania, a do lekarza iść z wynikiem i diagnozą.
FSH i LH są ładne, także tutaj nie ma się co czepiać.
Jak dostaniesz resztę wyników, to daj znać.
Spokojnie, jesteś na początku swojej krzyżowej drogi w kraju o nazwie POLSKA:-) Należy się z tym pogodzić i zacząć samemu studiować podręczniki medyczne, aby sobie pomóc, a potem jeszcze porobić sobie samemu badania, a do lekarza iść z wynikiem i diagnozą.
Hejalva_alva pisze:Jak dostaniesz resztę wyników, to daj znać.

Mam już wyniki:
Badanie histopatologiczne: błona śluzowa jelita cienkiego o zwykłym obrazie
ACTH: 18,80 pg/ml (5,00-46,00)
Z tym ACTH to było tak że krew pobrali mi 4 stycznia, wysłali do Krakowa i badanie robili 7 stycznia... czyli pewnie wynik nie jest miarodajny ale znowu jeżeli acth się szybko rozpada, to powinnam mieć wynik zaniżony... sama nie wiem już
W przyszłym tyg idę do ginekologa, może on coś wymyśli bo okresu jak nie miałam, tak nie mam już od ponad 3 miesięcy, a tsh przez ten czas miałam w normie.
Nie wiem też czy to ma z tym coś wspólnego ale zauważyłam że mam ciemniejszą skórę, szczególnie wieczorem, w zimie zawsze byłam blada a teraz mam skórę jak w wakacje. Dłonie też mam ciemnie, nawet trochę żółte, diabetolog powiedziała że to od marchewki

Wiecie może co mi dolega? czy warto zrobić androstendion czy może jakieś inne badania?
Celiakia już chyba mnie nie dotyczy.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

-
- Aktywny Forumowicz
Ciemniejsza skóra to ważny objaw, ale musisz poszukać z czym to jest związane, objaw jakiej dysfunkcji, bo mnie kojarzy się tylko z niedomagającą wątrobą. Coś mi po głowie lata, że jeszcze jakiś inny problem objawia się ciemniejszą skórą, ale kompletnie nie pamiętam o co chodziło...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
[quote="agaaa92"]
Nie wiem też czy to ma z tym coś wspólnego ale zauważyłam że mam ciemniejszą skórę, szczególnie wieczorem, w zimie zawsze byłam blada a teraz mam skórę jak w wakacje. Dłonie też mam ciemnie, nawet trochę żółte, diabetolog powiedziała że to od marchewki
lubię marchewkę ale nie jem jej aż tyle, średnio 500g na tydzień.
Wiecie może co mi dolega? czy warto zrobić androstendion czy może jakieś inne badania?
Czy te zaciemnienia są bardziej widoczne na zgięciach i bruzdach? Kolana, łokcie, bruzdy na dłoniach, blizny?

Czy te zaciemnienia są bardziej widoczne na zgięciach i bruzdach? Kolana, łokcie, bruzdy na dłoniach, blizny?
O chorobę Addisona.Nalewka pisze:Ciemniejsza skóra to ważny objaw, ale musisz poszukać z czym to jest związane, objaw jakiej dysfunkcji, bo mnie kojarzy się tylko z niedomagającą wątrobą. Coś mi po głowie lata, że jeszcze jakiś inny problem objawia się ciemniejszą skórą, ale kompletnie nie pamiętam o co chodziło...