Celiakia a życie nie trzymając się diety.
Moderator: Moderatorzy
Celiakia a życie nie trzymając się diety.
Witam wszystkich! W temacie opisze czas kiedy chorowałem i wszystko to co wiem o leczeniu mnie na Celiakie. Chcialbym sie dowiedziec czy to co mi zalecil lekarz jest poprawne gdyż chorowałem na Celiakie we wczesnych latach 90 i niewiem czy wtedy byla medycyna na tyle rozwinieta zeby dobrze mnie pokierowali. Urodzilem sie w 1990, Celiakie wykryto u mnie w 1991 podobno zostala wykryta bardzo szybko, na diecie bez glutenowej rodzice trzymali mnie do 5 roku życia czyli 1995r. potem zaczęto wprowadzac do mojej diety produkty z glutenem za zgada lekarza. Od 1995 do 1998-9 jezdzilem caly czas na kontrole do lekarza w zwiazku z tą chorobą. Potem zakonczylo sie leczenie od czasu do czasu jezdzilem na jakies sporadyczne kontrole gdzie bylem mierzony i warzony. Nie miałem wtedy zadnych złych objawow np. wymiotów, zaczynałem coraz lepiej rosnąć i przybierać na wadze gdzie wczsniej miałem z tym problemy i na tym sie zakonczyla moja kuracja Celiaki. Podczas choroby brałem lek Ketotifen niewiem czy dobrze napisalem nazwe i jeszcze jakis inny ale niewiem jaki. Chcialbym się dowiedzieć czy faktycznie mogę mieć dietę z glutenem czy to jest błąd przyjmowanie posiłków z glutenem jak kiedys na pewno wykryto u mnie Celiakie. Co do skutków ubocznych to od 10 roku zycia nie pamietam zebym jakies mial chyba ze byly niewidoczne poniewaz zdarzały sie u mnie nie wyjasnione bóle glowy ale nie mialem swiadomosci czym to moze byc spowodowane i często chodziłem rozdrazniony co mam do dzisiaj i niewiem czy to może byc skutek uboczny czy po prostu jakas cecha charakteru. od 2000 nigdy nie trzymałem zadnej diety rodzice ostrzegali mnie ze mam slabszy ukad pokarmowy od innych i ze zawsze bede musial na niego uwazac ale nie przywiazywalem do tego wiekszej uwagi bo nawet nie wiedzialem co to jest Celiakia dopiero tydzien temu wpadłem przez przypadek na jakies artykuly i zobaczylem czym to moze grozic. Jeszcze od 16-17 roku zycia zdarzyla mi sie sporadyczne wypica 3-4 piw na raz czesto bylo tak ze co tydzien je pilem ale nie czesciej gdzie piwa sa zakazane dla osob chorych. W przeciagu 3-4 lat oslabim strasznie uklad pokarmowy i trawienie przytylem na samym brzuchu gdzies z 4kg bo organizm nie wyrabial z trawieniem gdzie wczesniej nie mialem z tym problemu tak samo pogorszyly sie relacje z ludzmi. Czy to moze miec zwiazek z Celiakia?czy po prostu za duzo piwa wypiajlem jak na swoj organizm gdzie normalna wage mam 66kg Czy powiniem sie trzymac diety bez glutenowej ? gdyz wykryto u mnie Celiakie kiedys a ponoc choroba nie jest uleczalna Czy moge zyc bez diety bez glutenowej bez skutkow ubocznych ? Bardzo proszę o szybka pomoc poniewaz niewiem co teraz mam ze soba zrobic i czy trzymac sie tej diety? Lekarza ktory mnie diagnozowal juz sie nie zapytam bo niestety nie zyje. Z góry dziekuje za pomoc.
Masz wszystkie bardzo typowe objawy nieleczonej celiakii. Wszystkie problemy, które opisałeś, mogą być (i najprawdopodobniej są) spowodowane nieprzestrzeganiem diety bezglutenowej.
Jeśli miałeś (a piszesz, że miałeś) zdiagnozowaną celiakię - to masz ją nadal. I koniecznie powinieneś przestrzegać diety bezglutenowej. I najlepiej przejść na nią czym prędzej.
Od jakiegoś czasu wiadomo już (choć wielu konowałów niestety wciąż trzyma się starej koncepcji), że celiakii nie da się wyleczyć i dietę bezglutenową należy stosować przez całe życie.
Jeśli miałeś (a piszesz, że miałeś) zdiagnozowaną celiakię - to masz ją nadal. I koniecznie powinieneś przestrzegać diety bezglutenowej. I najlepiej przejść na nią czym prędzej.
Od jakiegoś czasu wiadomo już (choć wielu konowałów niestety wciąż trzyma się starej koncepcji), że celiakii nie da się wyleczyć i dietę bezglutenową należy stosować przez całe życie.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Stan zdrowia, samopoczucie i kontakt z ludzmi poprawil sie momentalnie . 2 lata temu mialem zdiagnozowana astme ktorej nigdy wczesniej nie mialem odkad wprowadzilem diete bez glutenowa kaszel powoli zaczyna znikac a nie biore rzadnych lekow
podejrzewam ze ten kaszel to nie jest astma tylko to zostalo spowodane pogoreszeniem stanu zdrowia przez to nie zdrowe odzywanie. Niewiem czy to jest kwestia psychiczna czy naprawde ten gluten wplywa na moje zdrowie ale do konca zycia bede sie stral ani na troche nie odstawac od diety. Prosze o dalsze komentowanie mojego postu bo chcialbym sie upewnic ze faktycznie problem z celiakia wplywal mi na zdrowie czego jua prawie w 100% jestem pewien 

- Małgorzata
- -#Moderator
Tutaj piszemy o nieleczonej celiakii, typowych objawach:
http://www.celiakia.pl/nie-leczona-celiakia/
Dieta bezglutenowa powinna być w przypadku celiakii stosowana przez całe życie. Stąd tez poprawa zdrowia w Twoim przypadku.
Zapraszamy do zapisania się do Stowarzyszenia, wysyłamy bezpłatne materiały i wspieramy się nawzajem:
http://www.celiakia.pl/jak-nam-pomoc/
http://www.celiakia.pl/nie-leczona-celiakia/
Dieta bezglutenowa powinna być w przypadku celiakii stosowana przez całe życie. Stąd tez poprawa zdrowia w Twoim przypadku.
Zapraszamy do zapisania się do Stowarzyszenia, wysyłamy bezpłatne materiały i wspieramy się nawzajem:
http://www.celiakia.pl/jak-nam-pomoc/