Celiakia a kws foliowy
Moderator: Moderatorzy
Celiakia a kws foliowy
Zastanawiam się czy przyjmowanie kwasu foliowego mogło wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie osób z celiakią? Jak zaczęłam stosować dietę BG brałam Tardyferon fol (żelazo z kwasem foliowym) i przyznam szczerze, że czułam się super, morfologię miałam w normie (co w kilka miesięcy od odstawienia Tardyferonu uległo zmianie), dużo lepiej się czułam, nie miałam takich silnych migren jak teraz i byłam mniej drażliwa (co jak możecie sobie wyobrazić jest uciążliwe nie tylko dla mnie). Czy to może mieć jakiś związek?
Trochę czytałam i wnioskuję, że może to mieć znaczenie, a jak jest u Was? Ktoś miał takie lub podobne doświadczenia?
Trochę czytałam i wnioskuję, że może to mieć znaczenie, a jak jest u Was? Ktoś miał takie lub podobne doświadczenia?
"Days go on and on... "
))

Na początku brałam Sorbifer 2x dzienniei to 2,5 miesiąca a potem 4miesiące Tadyferon fol ale nie pamiętam czy razy dziennie czy raz... Generalnie wtedy czułam się na prawdę dobrze...jak miałam migrenę to taką że można było żyć, a teraz wróciły takie, które kończą się dniem w łóżku 

"Days go on and on... "
))

- herbatnick
- Nowicjusz
Ja gdzieś kiedyś wyczytałem, że przy celiakii warto brać kwas foliowy bo pomaga na coś tam - już nie pamiętam na co
No to zacząłem brać folik... i ganiałem do toalety co godzinę
Myślałem, że może jakiś składnik dodatkowy tabletki tak działa, więc zmieniłem na kwas foliowy z innej firmy - też już nie pomnę co to było. No i było tak samo.
Ja chyba po prostu nie toleruję kwasu foliowego w nadmiarze, ale nie wiem czy to może mieć związek z celiakią - z Waszych opisów wynika, że raczej nie.

Ja chyba po prostu nie toleruję kwasu foliowego w nadmiarze, ale nie wiem czy to może mieć związek z celiakią - z Waszych opisów wynika, że raczej nie.
-
- Aktywny Nowicjusz
nalęży go brać bo osoby z chorobami jelit słabiej przyswajają niektóre wit a zwłaszcza wit D,Wit z grupy B ,według najnowszych badań wit D nie można przedawkować no chyba że będziesz garściami łykaćherbatnick pisze:Ja gdzieś kiedyś wyczytałem, że przy celiakii warto brać kwas foliowy bo pomaga na coś tam - już nie pamiętam na co No to zacząłem brać folik... i ganiałem do toalety co godzinę Myślałem, że może jakiś składnik dodatkowy tabletki tak działa, więc zmieniłem na kwas foliowy z innej firmy - też już nie pomnę co to było. No i było tak samo.