Lekarz z Trójmiasta
Moderator: Moderatorzy
Lekarz z Trójmiasta
Potrzebuję namiarów na jakiegoś sensownego gastrologa/gastroenterologa, który przyjmuje na NFZ, najlepiej w Gdańsku, ale do Gdyni czy Sopotu też jakby co dojadę. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś polecił mi kogoś sprawdzonego.
Bo tylko gastrolog lub gastroenterolog może mi przepisać badanie przeciwciał, tak? Z gastroskopii wynika mi podejrzenie celiakii, ("Rozpoznanie kliniczne: Celiakia susp" - dobrze rozumiem?) więc żeby mieć pewność powinnam jeszcze zbadać tą krew.
Bo tylko gastrolog lub gastroenterolog może mi przepisać badanie przeciwciał, tak? Z gastroskopii wynika mi podejrzenie celiakii, ("Rozpoznanie kliniczne: Celiakia susp" - dobrze rozumiem?) więc żeby mieć pewność powinnam jeszcze zbadać tą krew.
-
- Nowicjusz
celiakia jest chorobą interdyscyplinarną,Na badania może kierowac również lekarz dermatolog,alergolog,reumatolog itd.w zależności od dominujących objawów.Jednakże nie robią tego często ze względu na koszty badania a często nie podejrzewają tego schorzenia. W Twoim przypadku własciwe byłoby skierowanie od gastrologa.
Bardzo dziękuję za tą odpowiedź, to znaczy że moja lekarz reumatolog też mogłaby mi wypisać te badania, a jako że to cudowna kobieta i zawsze wypisuje mi wszystko to co chce to na pewno to zrobi
. A ma do tego podstawy tzn możliwy wpływ choroby na stan moich stawów plus gastroskopia podtrzymująca podejrzenie celiakii.
A gastro nie wyszła chyba taka zła - "Wycinki błony dwunastnicy z ogniskowym, przewlekłym odczynem zapalnym. Kosmki są wysokie, smukłe, pokryte zwykłym nabłonkiem" - to chyba znaczy, że ten stan zapalny nie zdążył mi "zeżreć" kosmków co? W kolonoskopii mam "niewielki przewlekły naciek zapalny w blaszce właściwej" a tak to wszystko ok. Proszę o pomoc w interpretacji tych wyników - byłabym bardzo wdzięczna.

A gastro nie wyszła chyba taka zła - "Wycinki błony dwunastnicy z ogniskowym, przewlekłym odczynem zapalnym. Kosmki są wysokie, smukłe, pokryte zwykłym nabłonkiem" - to chyba znaczy, że ten stan zapalny nie zdążył mi "zeżreć" kosmków co? W kolonoskopii mam "niewielki przewlekły naciek zapalny w blaszce właściwej" a tak to wszystko ok. Proszę o pomoc w interpretacji tych wyników - byłabym bardzo wdzięczna.
Witam serdecznie. Mam 35 lat. Na diecie bezglutenowej jestem od roku. Przez ponad 10 lat leczone miałam stany zapalne błony śluzowej żołądka, dwunastnicy, przełyku, Helicobacter. W styczniu 2011 r. podczas gastroskopii wycięto mi z przełyku 2 polipy, wynik histo. : papilloma planoepitheliale, stwierdzono endoskopowe cechy dużej przepukliny rozworu przełykowego, zapalenie błony śluzowej żołądka, refluks, Helicobacter dodatni. Przez cały czas bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, leki, głównie Controloc lub podobne. Następna gastroskopia w listopadzie, znów stan zap. błony śluzowej żołądka, Helicobacter ujemny, dodatkowo część zstępująca dwunastnicy blada, postrzępiona z nadżerkami - pobrano wycinki z okolic kolanka dolnego i górnego, z opisem "Celiakia?" - wynik histo. : "Duodenitis chronica. Obejmujacy całą grubość wycinków naciek zapalny złożony w równej części z komórek limfoidalnych, plazmatycznych i granulocytów kwasochłonnych. W dwóch z 6 wycinków zanik kosmków umiarkowanego stopnia. W pozostałych brak cech zaniku." Wskazana dieta bezglutenowa przez pół roku, następnie kontrola, a planach badania krwi pod kątem celiakii. Po pół roku diety poprawa samopoczucia, brak wzdęć, biegunek. Kontrola u gastroenterologa, lekarz powiedział, że skoro jest poprawa, to zostaję przy diecie, a badania mogę sobie sama zrobić, odpłatnie , nie dostałam skierowania, a chyba powinnam. Przez kolejne pół roku nadal dieta bz, dodatkowo przyjmuje cały czas inhibitory pompy protonowej, bo dwa dni bez leków to już masakra, zgaga i bóle w przełyku i żołądku. Nie robiłam badań krwi, " zgrzeszyłam" parę razy i znów objawy nietolerancji glutenu, potwierdziło to już wystarczająco diagnozę. Następna kontrola była w grudniu 2012r. nie dostałam żadnych skierowań, czy powinnam zrobić badania, czy już objawy lub ich brak wystarczą do postawienia diagnozy, czy to celiakia czy nietolerancja lub alergia, czy powinnam porobic jakieś dodatkowe badania, nie radzę sobie z trawieniem jajek - okropne bóle brzucha, czasami jakieś wysypki, niezidentyfikowanego pochodzenia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Witam
Także polecam dr Brodzickiego. To świetny specjalista i bardzo dobry człowiek , jest również pediatrą , szczerze polecam bo ma niesamowity kontakt i podejście do dzieci . Jestem pacjentką doktora i czekam aktualnie na gastro z biopsja jelita.
Doktor konsultuje w klinice Vitae na ul. Kochanowskiego niestety tam prywatnie , natomiast badania diagnostyczne na NFZ wykonuje w przychodni na ul. Kilińskiego , pracuje także w akademii medycznej.
Także polecam dr Brodzickiego. To świetny specjalista i bardzo dobry człowiek , jest również pediatrą , szczerze polecam bo ma niesamowity kontakt i podejście do dzieci . Jestem pacjentką doktora i czekam aktualnie na gastro z biopsja jelita.
Doktor konsultuje w klinice Vitae na ul. Kochanowskiego niestety tam prywatnie , natomiast badania diagnostyczne na NFZ wykonuje w przychodni na ul. Kilińskiego , pracuje także w akademii medycznej.