Związek hiperkalcemi z celiakią/nadwrażliwościa na gluten

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: wieczorynka »

Nie chyba nie mam hasi nie badałam się w tym kier.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

To myślę, że powinnaś zrobić jednak badania w kierunku Hasi, bo niedobór wit.D i bóle kości, stawów plus problemy z glutenem, mogą wskazywać na Hasi.Braki wit. D to stały punkt programu w chorobach autoimmunologicznych.
Awatar użytkownika
alva_alva

Ft4 w dolnej granicy normy, jest lekka niedoczynność, choć TSH na to nie wskazuje, jest dosyć niskie. Powinno być dużo wyższe przy takim FT4. Możliwe, że masz niedomogę przysadki, bo TSH to hormon przysadki. Tarczyca natomiast produkuje za mało FT4. Biorąc pod uwagę, że z FT4 robi Ft3, to Ft3 podejrzewam, że masz poniżej dolnej granicy.
Przeciwciała masz jednak niskie, więc teoretycznie nie Hasi, ale teoretycznie tylko, gdyż można mieć Hasi bez przeciwciał. Decyduje o rozpoznaniu biopsja.

Ola_la pisze:to i ja podłączę się z prośbą o diagnozę :)
lekarz wśród innych badań zlecił mi także takie:

Hormon tyreotropowy - TSH (s) - 0,699 mU/l (norma: 0,27 - 4,2)
Tyroksyna wolna - fT4 - 13,26 pmol/l (norma: 12 - 22)
P.ciała przeciw tyreoglobulinie - ATG (antytyreoglobulinowe) - 20,9 IU/ml (norma:< 115)
P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO P-ciała p/peroksydazie tarczycowej (s) - 7,89 IU/ml (norma: < 34)

Ja wiem, że tu już nie raz i nie dwa było pisane i wyjaśniane, co i ile czego gdzie powinno być, ale jak widzę tyle cyferek i symboli naraz, to dyskalkulia zamyka mi umysł i nijak nie jestem w stanie przyswoić tej wiedzy...:/
Więc będę wdzięczna za rzucenie okiem i sugestie, czy coś z tą tarczycą faktycznie jest nie tak (choć wyniki niby w normie). A ja czuję, że tarczyca może mnie męczyć, mam zresztą podstawy, bo babcia miała usuniętą tarczycę, mama się leczyła, a ja też leczyłam się na tarczycę do końca szkoły podstawowej. I choć zawsze wydawało mi się, że miałam nadczynność (chudzielec), to chyba jednak była niedoczynność (?), bo brałam "trójjodotyroninę" - pamiętam, że tak się to coś nazywało.
Ola_la
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

alva_alva pisze:Ft4 w dolnej granicy normy, jest lekka niedoczynność, choć TSH na to nie wskazuje, jest dosyć niskie. Powinno być dużo wyższe przy takim FT4. Możliwe, że masz niedomogę przysadki, bo TSH to hormon przysadki. Tarczyca natomiast produkuje za mało FT4. Biorąc pod uwagę, że z FT4 robi Ft3, to Ft3 podejrzewam, że masz poniżej dolnej granicy.
Przeciwciała masz jednak niskie, więc teoretycznie nie Hasi, ale teoretycznie tylko, gdyż można mieć Hasi bez przeciwciał. Decyduje o rozpoznaniu biopsja.
pięknie dziękuję, jutro wizyta u lekarza (internisty). zlecił mi też ANA - jakieś tam wyszły, zobaczymy co dalej.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
alva_alva

Oj, to bardzo ważne przeciwciała! A co dokładnie wyszło w tych ANA?
Ola_la

Post autor: Ola_la »

napisane, że:

Komentarz P-ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne(IF):
dodatni wartość referencyjna miano < 1: 100

i że:
Wskazane wykonanie badania ANA3 w celu identyfikacji przeciwciał.

Lekarz powiedział, żeby zbadać te ANA3 i sprawdzić, o co konkretnie może chodzić. Raczej nie o Hashimoto, niekoniecznie o celiakię, na pewno nie o tocznia (ufff...), może o jakieś kwestie reumatyczne. Ale na razie bez histerii, to chyba nie jest jakiś wielce niepokojący wynik.
Zobaczymy.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
alva_alva

Tam jest wiele różnych opcji.
anul_29
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: anul_29 »

Bardzo będę Wam wdzięczna za interpretację moich wyników hormonów tarczycy odebranych w piątek. Wynik tsh: 1,856 norma od 0,550 do 4,780, ft4: 1, 19 norma od 0,89 do 1,76, ft3: 3,26 norma os 2,30 do 4,20. Anty tg i anty tpo robione w maju i sierpniu 2012 wyszły ujemne. Mam podejrzenie o celiakie.
ODPOWIEDZ