Badania dla potomnych celiaków

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Biocard celiak wykrywa przeciwciała przeciwko transglutaminozie tkankowej tylko w jednej klasie IgA..Jeżeli masz niedobór przeciwciał IgA należy sprawdzić miano przeciwciał w klasie IgG. A co zatym idzie sam test jeżeli wyjdzie ujemny nie będzie wskazywać, że nie masz celiakii.
Z tego co pamiętam na forum tylko jednej osobie wyszedł dodatni.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: GUTEK »

Ja robiłam sobie i synkowi ten test przed naszą diagnozą - wyszło nam obojgu ujemnie, a późniejsze badanie przeciwciał i gastroskopia, w moim i syna przypadku wykazały celiakię.
Na diecie od 15.03.2011
marta2+2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marta2+2 »

wg mnie nie warto. Mam celiakie od urodzenia, u mojego STARSZEGO brata stwierdzono ja ostatnio wiec kupil testy dla siebie i swojego dziecka. U obu wynik negatywny. Maluch po biopsji okazał sie jednak tez byc celiakiem. Mysle ze wynik testu zalezy od stanu zdrowia. Mam calkowity zanik kosmkow jelitowych i wynik byl zgodny z prawda jednak u brata z utajona celiakia juz nic nie wykazal. A synek? On ma zaledwie 15m i gluten wprow. stopniowo i w baaaardzo malych dawkach wiec organizm chyba z taka iloscia po prostu dawal sobie jakos rade... Mysle ze trzeba byc zaawansowanym" celiakiem aby wynik byl pozytywny....
ODPOWIEDZ