wyniki aTTG, przeciwciała przeciw endomyzium

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

wyniki aTTG, przeciwciała przeciw endomyzium

Post autor: aaggaa »

proszę o radę w związku z moimi wynikami, pisałąm już tutaj na forum kilka miesięcy temu, ale mam kolejne badańniektóre wyniki powtórzono i postanowiłam założyć nowy wątek i zebrać wszystko razem

badania jakie wykonano dotychczas:

IgA, IgM, IgG

IgA 1 norma 0,9 - 3,25 g/l

IgG oraz IgM wyniki są po środku norm

przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA

mój wynik to : 9,5

wynik ujemny <8
graniczny 8-15
dodatni >15

przeciwciała przeciwko endomyzium w klasach IgA ora IgG : przeciwciał nie stwierdzono

przeciwciała przeciwtarczycowe:

aTPO 128,84 norma do 5,61
aTG 761,59 norma do 4,11

wycinki z dwunastnicy (1,2,3) fragmenty błony śluzowej dwunastnicy o pogrubiałych i przypłaszczonych kosmkach, z miernie obfitym przewlekłym naciekiem zapalnym i drobnymi wybroczynami krwawymi w podścielisku. Limfocytów T CD3+ ok. 30 na 100 enterocytów. W całości, przy zgodnych danych klinicznych w konteksice badań serologicznych, obraz histologiczny może odpowiadać celiakii - wg. Marsha typ. I/II

czy powyższe wyniki sugerują celiakię?

pani gastrolog, z którą się ostatnio spotkałam twierdzi że nie, natomiast hepatolog, u którego leczę się z powodu hiperbilirubinemii twierdzi że na 90% tak

jak sądzicie kto ma rację, będę wdzięczna za Wasze opinie

pozdrawiam i dziękuję :)
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Może idź do innego gastroenterologa. Lista z furum.
viewtopic.php?t=2642
Wiem z doświadczenia, że często nie można poprzestać na jednym lekarzu.
Dla mnie sprawa zdrowia dziecka jest zbyt poważna, żeby samemu kombinować.
Ostatnio zmieniony ndz 03 lut, 2013 20:01 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Moim zdaniem jak najbardziej celiakia. Wyszły jedne przeciwciała, choć graniczne, a do tego są celiaczne zmiany w jelitach (zanik kosmków i naciek z limfocytów, bardzo charakterystyczny objaw właśnie dla celiakii). Nie ma co szukać dalej. Coś też się dzieje z tarczycą, ale masz to pod kontrolą, skoro robiono przeciwciała?
Obrazek
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

dzięki serdeczne za odpowiedzi, pod opieką endokrynologa jestem już jakiś czas wyniki hormonów obecnie są w normie TSH 1,5 ft3, ft4 bliżej górnej granicy

aczkolwiek przeciwciała przeciwtarczycowe są więc lekarz stwierdził na 100% Hashimoto, USG tarczycy mam miec za ok 3-4 tygodnie
Dla mnie sprawa zdrowia dziecka jest zbyt poważna, żeby samemu kombinować.
akutat tutaj chodzi o mnie :) choć moją córkę podejrzewano o celiakię jednak wszystkie wykonane badania wyszły negatywnie

od lat obserwuję też u siebie (tylko na twarzy) okresowe zaczerwienienie, swędzenie i suchość skóry oraz maleńkie pęcherzyki (wielkości do 1mm) wypełnione płynem
najpierw stwierdzono, że to trądzik różowaty, później, że jakaś alergia, ale w sumie do końca nie wyjaśniono co to może być :(

mam bardzo niski poziom żelaza (najmniej 4, najlepszy wynik to 12 przy normach 9-27), choć morfologia jest przyzwoita (dolne granice normy)

wit B12 jest w normie

wapń 2 przy normach (2.2-2.6 mmol/l)

czy też wykonać jeszcze jakieś badania dodatkowe?

może warto byłoby zrobić jeszcze aTTG w klasie IgG ?
Ostatnio zmieniony pn 04 lut, 2013 13:24 przez aaggaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Ja też miewam wysypkę na twarzy, takie malutkie krosteczki na policzkach, na kościach policzkowych , z bąbelkami na czubku. Te bąbelki pękają i robią się strupki takie jak 1/4 łepka od szpilki.Wysypka swędzi i piecze. Nie wiem od czego się pojawia.

Co do wapnia, to zrób wit. D najpierw. Podejrzewam, że jest za nisko, a to oznacza, że pewnie masz parathormon wtórnie ponad normę. Jeśli tak jest, to trzeba zrobić densytometrię kości na osteoporozę.

Co do skóry na twarzy to od niedoczynności tarczycy pewnie. Jeśli łykasz tyroksynę, a nadal masz problemy z suchą cera, trzeba przyjrzeć się innym hormonom.

Jak okres na tyroksynie? regularnie? Skórę masz jasną, ciemną, łatwo się opalasz, trudno się opalasz, jakieś przebarwienia, w których miejscach jeśli są? Jakie masz przeważnie ciśnienie?
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

dziękuję za odpowiedź :)
Ja też miewam wysypkę na twarzy, takie malutkie krosteczki na policzkach, na kościach policzkowych , z bąbelkami na czubku. Te bąbelki pękają i robią się strupki takie jak 1/4 łepka od szpilki.Wysypka swędzi i piecze. Nie wiem od czego się pojawia.
u mnie dokładnie tak samo to wygląda z tym, że zmiany lokalizuja się bliżej nosa na kościach policzkowych jest ich malutko
Jak okres na tyroksynie? regularnie?
hormon tarczycy brałam jakieś 3 miesiące, obecnie wyniki hormonów są bardzo dobre (poza przeciwciałami)

zażywałam regularnie, codziennie 1 tabletkę euthyroxu 25 na godzinę przed śniadaniem

lekarz kazał odstawić na okres 2-3 tygodni ponieważ ok. godzinę po zażyciu zaczynała mnie bardzo boleć głowa, od lat mam problemy z migrenami i bólami napięciowymi, a lek zaczął tak bardzo te bóle nasilać, że uniemożliwiały normalne funkcjonowanie

witaminę D3 biorę w kroplach już od ok roku Vigantol 500 - 2 krople dziennie, przepisał mi lekarz rodzinny ponieważ bardo bolały mnie mięśnie oraz kości długie, po pół roku suplementacji witaminą bóle przeszły, prosiłam o skierowanie na badania czy nie mam osteoporozy, ale lekarz nie zlecił czy uważasz, że jednak powinnam badania zrobić prywatnie?

nigdy nie badano mi poziomu D3 i chyba to był błąd bo przed podaniem chyba jednak powinno się przeprowadzić jakąś diagnostykę :(

zbadam poziom D3 oraz parathormon, doradź proszę czy zrobić jeszcze jakieś badania?

lekarz standardowo co 2 miesiące robi mi morfologię oraz próby wątrobowe, poziom żelaza (choć ferrytyny nie miałam badanej bardzo dawno), może warto poprosić o skierowanie na coś jeszcze?

co do cery, opalam się łatwo, mam raczej ciemną karnację, jednak muszę stosować na twarz krem z wysokim filtrem ponieważ, nawet pół godzinki na słońcu powoduje następnego dnia zaczerwienienia i swędzenie

obecnie skóra nie jest przesuszona, ale muszę zarówno rano jak i wieczorem nakładać krem nawilżający,
Ostatnio zmieniony śr 06 lut, 2013 10:48 przez aaggaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Nie można podawać wit. D w ciemno. Przedawkowanie jest bardzo groźne.

Jeśli na Euthyrox źle reagujesz, to niech ci lekarz wypisze Letrox, a nie odstawia lek całkiem. Nie wolno odstawiać leku na 3 tygodnie od tak sobie. Takie coś rozregulowuje organizm, może wzmagać działanie przeciwciał i pogarszać ogólnie stan organizmu przez to.

Możesz zrobić jeszcze densytometrię kości, kosztuje ok 40 zł , pokaże w jakim stanie sa kości.
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

lekarka zmieniła na letrox, jak na razie jest w porządku :) stwierdziła, że bóle głowy na pewno od kręgosłupa szyjnego, którego mam skrzywienie

dziwne jednak, że lek na tarczycę wywoływał bóle głowy, choć może to jakiś zbieg okoliczności...

dzięki za pomoc i rady :)
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

Nie lek na tarczycę, tylko może jakiś składnik preparatu... np. laktoza... Letrox nie zawiera w składzie laktozy, więc może być lepiej tolerowany.

Poza tym Euthyrox to nie lek! To tylko uzupełnienie brakujących hormonów, a te nie leczą choroby Hashimoto.

Można się zgodzić, ze w potocznym znaczeniu tyroksyna leczy niedoczynność tarczycy, ale tak naprawdę, to tyroksyna jest tylko jakby protezą, nie leczy przyczynowo tylko łagodzi objawy.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Nie lek na tarczycę, tylko może jakiś składnik preparatu... np. laktoza... Letrox nie zawiera w składzie laktozy, więc może być lepiej tolerowany.
tak, tak wiem :) że podstawą obu leków jest ten sam składnik

nie mam nietolerancji laktozy, ale widocznie któryś składnik źle na mnie działał ponieważ Letrox jakoś lepiej mi służy

dziękuję Ci bardzo za pomoc i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ