dieta "na próbę"? czy zawsze trzeba badac przeciwc

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mania_87
Nowicjusz
Nowicjusz

dieta "na próbę"? czy zawsze trzeba badac przeciwc

Post autor: Mania_87 »

Hej!
Mam wielką prośbę o radę.
Mam 26 lat i trafiłam do lekarza 2 miesiące temu z powodu nawracających od pół roku biegunek i bólów brzucha.
Zgodnie z zaleceniem, zrobiłam gastroskopię z biopsją jelita i badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie w klasie IgA.
Przeciwciała wyszły ujemne, natomiast biopsja wykazała zanik kosmków 2 stopnia wg skali Marsha.
Wczoraj podczas wizyty lekarz stwierdził, że są wątpliwości czy to choroba trzewna i zalecił dietę bezglutenową na pół roku "na próbę". Powiedział mi, że chodzi głównie o produkty mączne, a tymi z domieszkami nie muszę się "aż tak przejmowac".
Poczytałam trochę Wasze forum i zastanawiam się, czy nie powinnam jednak wykonac jakichs dodatkowych badań przeciwciał?? a może nie zawsze to jest konieczne?
Z tego, co zrozumiałam, powinno się wykonac badania co najmniej dwówch przeciwciał i oznaczyc poziom IgA, bo w przypadku jego niedoboru może wyjśc zafałszowany wynik. Lekarz jednak niczego takiego mi nie zalecał.
Nie ukrywam, że trochę mnie przeraża koniecznośc stosowania diety... :(
Jeśli to niezbędne i może pomóc, to oczywiście będę ją stosowac, zdziwiło mnie tylko, że lekarz zaleca dietę mimo wątpliwości, a nie zleca żadnych badań w kierunku ich wyjaśnienia...
Będę bardzo wdzięczna za każdą radę!
Pozdrawiam! :)
Mania
Ola_la
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

Przede wszystkim ZMIEŃ LEKARZA. Bo w tej chwili (jeśli przestrzegasz zaleconej przez niego diety) zupełnie niepotrzebnie odmawiasz sobie "normalnego" jedzenia (czyli owych "mącznych" produktów), skoro niweczysz skutki diety bezglutenowej - która najprawdopodobniej mogłaby Ci pomóc - produktami z "domieszkami".
Miałaś pecha trafić na kolejnego niedouczonego konowała, który też najwidoczniej uważa, że "przecież odrobinka nikomu nie zaszkodzi".

Dieta na próbę to wcale nie jest złe zalecenie, ale musi być ŚCISŁA, żeby dała jakikolwiek pogląd na to, czy pomaga, czy nie. Bo śladowe ilości glutenu mogą szkodzić już tak samo, jak cała pszenna buła.

Więc jeśli tak bardzo przeraża Cię widmo diety, to czym prędzej idź do innego lekarza, który zrobi rzetelne badania - i przy takim zaniku kosmków najpewniej zaleci Ci ścisłą dietę bezglutenową.
Ale dla niektórych taka ścisła dieta przepisana kategorycznie przez lekarza jest łatwiejsza do przyjęcia, niż "niezbyt ścisła dieta na próbę" :).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Mania_87
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za radę!!
Co do diety, to chyba masz rację - po przeczytaniu informacji na stronie i przejrzeniu forum zaczęłam się zastanawiac, czy naprawdę jest ona konieczna, skoro jest tylko "na próbę" i lekarz dopuszcza odstępstwa (a tutaj mówi się o bezwzględnym przestrzeganiu)...
Myślę, że spróbuję stosowac ją na 100% i mam nadzieję, że pomoże, na pewno nie taki diabeł straszny ;) A przeciwciała zrobię sobie na własną rękę, no i poszukam innego lekarza...
Ola_la

Post autor: Ola_la »

Mania_87 pisze:na pewno nie taki diabeł straszny ;)
Wierz mi - da się wytrzymać :).
A korzyści i poprawa samopoczucia, jakie na niej odczujesz, będą niewspółmierne do żalu i tęsknoty za glutenem.

Tylko trzeba się przestawić, ułożyć sobie w głowie odpowiednio, uświadomić, że nie dla lekarza/mamy/szefa/chłopaka/przyjaciółki to robisz, tylko dla własnego dobrego samopoczucia. Bo to nie im zaszkodzą Twoje ewentualne odstępstwa od diety - to Ty znowu dostaniesz biegunki i będzie bolał Cię brzuch.

Na początku diety trzeba się "nauczyć", ale im dalej - tym łatwiej.

Powodzenia i trzymam kciuki!
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Mania_87
Nowicjusz
Nowicjusz

Masz rację we wszystkim... Dzisiaj wystartowałam i na razie nie jest źle ;)
Bardzo Ci dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie :)
ODPOWIEDZ