dieta a wyniki badań - szukam informacji
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
dieta a wyniki badań - szukam informacji
Witam, mąż od ponad roku (styczeń 2012) ma zdiagnozowaną celiakię. Od momentu diagnozy stosuje dietę bezglutenową bez żadnych wyjątków. Wczoraj poszedł na kontrolną gastroskopię aby zobaczyć na ile po roku diety odbudowały mu się kosmki. Wrócił załamany, lekarz powiedział mu, że obraz wskazuje na to, że nie stosuje diety. Kosmki nadal są wypłaszczone, nie ma żadnej poprawy. Wiem, że mąż stosuje dietę bo sama gotuję, sami robimy wędliny, pieczemy chleb. Nie podjada żadnych niedozwolonych rzeczy. Przyczyna braku poprawy musi leżeć gdzie indziej. Niestety na pytanie "co w związku z tym? czy należy robić jakieś inne badania, szukać innej przyczyny?" lekarz powiedział, że potrzebny jest dietetyk żeby ustalił dietę a dieta jest stosowana. Czy ktoś z was miał taki problem? Będę wdzięczna za wszelkie info gdyż nie wiem co dalej.
-
- Aktywny Nowicjusz
Ewa Lachowska, ja tez jestem od ponad roku na diecie, też nie odrosły mi jeszcze kosmki, chociaż obsesyjnie wręcz przestrzegam diety. Mam w tej chwili II stopień zaniku. Poprawiło się nieco. Lekarz mi powiedział, że nie ma powodu do paniki, że w różnym tempie kosmki odrastają, a u dorosłych wolniej niż u dzieci. Czasem w niektórych miejscach mogą wcale nie odrosnąć. Taka była jego opinia. Jeżeli jesteś pewna, że mąż przestrzega diety, to super. Tak trzymajcie. A do dietetyka zawsze można iść, jednak ja się nie wybieram. Nasze forum to najlepszy dietetyk
A czy Twój mąż czuje się lepiej, czy przytył na diecie?

Ostatnio zmieniony wt 07 maja, 2013 15:08 przez maska, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja myślę, że przyczyn może być kilka.
Drzy pytania:
1. Czy wykluczyliście absolutnie wszystkie produkty ze skrobią pszenną bg? Co mąż je zamiast glutenowego chleba?
2. Kupiliście nowy zestaw garnków, patelnię, foremki do ciast nowe, sztućce nowe?
3. Czy kasze, ryż np., przebieracie na talerzu i płuczecie przed ugotowaniem?
Ja bym przez jakiś czas omijała gotowe mąki bg, bo w nich są najczęściej zanieczyszczenia. Zamiast tego bym mieliła kaszę biała gryczaną np. w młynku do kawy, wcześniej przebrać i osuszyć. Jest nieco roboty, ale jest się pewnym co się je. Chleba bg nie jem, tylko wafle ryżowe lub kukurydziane, ale częściej ryżowe, gdyż kukurydza jest jednak najbardziej zanieczyszczona.
Możliwe, że minęło jeszcze za mało czasu na odbudowę. Poczekajcie też na wynik badania histopatologicznego, bo on powie znacznie więcej niż ocena błony śluzowej tylko na oko.
Drzy pytania:
1. Czy wykluczyliście absolutnie wszystkie produkty ze skrobią pszenną bg? Co mąż je zamiast glutenowego chleba?
2. Kupiliście nowy zestaw garnków, patelnię, foremki do ciast nowe, sztućce nowe?
3. Czy kasze, ryż np., przebieracie na talerzu i płuczecie przed ugotowaniem?
Ja bym przez jakiś czas omijała gotowe mąki bg, bo w nich są najczęściej zanieczyszczenia. Zamiast tego bym mieliła kaszę biała gryczaną np. w młynku do kawy, wcześniej przebrać i osuszyć. Jest nieco roboty, ale jest się pewnym co się je. Chleba bg nie jem, tylko wafle ryżowe lub kukurydziane, ale częściej ryżowe, gdyż kukurydza jest jednak najbardziej zanieczyszczona.
Możliwe, że minęło jeszcze za mało czasu na odbudowę. Poczekajcie też na wynik badania histopatologicznego, bo on powie znacznie więcej niż ocena błony śluzowej tylko na oko.
Podobno bardzo dobrego specjaliste w tym zakresie ma szpital piaseczno, spróbujcie tam uderzyć. Wiadomo, że lekarz lekarzowi nie równy...
ja mam taką samą sytuacje tylko że z dzieckiem przestrzegamy diety a wyniki są złe i też mi powiedziano że diety nie przestrzega dziecko,albo podjada a ja wiem że on nie podjada nic z glutenem ,teraz wyeliminowałam dodatkowo skrobie pszenną może to w tym jest rzecz i zobaczę w czerwcu bo mamy wizytę,a jak znowu wyjdą złe wyniki to nie wiem co zrobię bo wszystkie produkty które dziecko dostaje sprawdza poprzez pisanie do producenta albo sprawdzam na forum.
Ja miałam podobną sytuację, tyle że nie robiłam gastroskopii, a badania przeciwciał (nie spadały zbyt szybko). Byłam wówczas na diecie ograniczonej zaledwie do kilku bezpiecznych produktów.
Niektórzy lekarze jedyne co potrafią powiedzieć to, że się nie przestrzega diety i nastraszyć powikłaniami, albo w najlepszym razie odesłać do dietetyka. W moim przypadku konsultacja z dietetykiem nie wykazała, żebym jadła coś niewłaściwego.
Psychicznie po wizycie u takiego lekarza można się załamać. Nawet nie chce mi się na ten temat pisać, a mogłabym długo.
Może więc zróbcie jeszcze badania przeciwciał - to da obraz, czy powodem nie odrastania kosmków jest wciąż gluten, czy organizm potrzebuje więcej czasu. Jak wyniki będą dobre, to pozostanie Wam czekać. A inne objawy jakie były przed diagnozą zanikły? Waga się poprawia?
Niektórzy lekarze jedyne co potrafią powiedzieć to, że się nie przestrzega diety i nastraszyć powikłaniami, albo w najlepszym razie odesłać do dietetyka. W moim przypadku konsultacja z dietetykiem nie wykazała, żebym jadła coś niewłaściwego.
Psychicznie po wizycie u takiego lekarza można się załamać. Nawet nie chce mi się na ten temat pisać, a mogłabym długo.
Może więc zróbcie jeszcze badania przeciwciał - to da obraz, czy powodem nie odrastania kosmków jest wciąż gluten, czy organizm potrzebuje więcej czasu. Jak wyniki będą dobre, to pozostanie Wam czekać. A inne objawy jakie były przed diagnozą zanikły? Waga się poprawia?
Ostatnio zmieniony śr 08 maja, 2013 21:34 przez ganika, łącznie zmieniany 1 raz.