Encorton!

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: justynapawlowska155 »

Alvo nie bedziemy się licytować kto bardziej chory ja podchodze do tego jako lekarz może troszke nie douczony bo jak już pisałam w zawodzie pracowałam tylko kilka lat [nie odpowiadał mi właśnie system i jego ograniczenia więć uwierz mi lekarz naprawdę nie może wszystkiego bo dla naszej władzy niestety liczy się kasa i przestrzeganie przepisów ] ale tadże jako osoba chora tak jak ty mam cukrzyce ,choroby jelit, +żadką chorobe genetyczną ,po długiej terapi ecortonem mam powikłania a i imuran też swoje robi .Ale nie o tym uwierz mi miałam doczynienia z osobami które podczas kolono lub gastro miały powikłania nawet ze skutkiem śmiertelnym .Doczytaj jakie mogą być powikłania po MR czy tk ,wiesz może jak silne jest promieniowanie podczas tekiego badania?Ja wiem że jest różnica lekarz a LEKARZ to nie to samo ale jak mamy podwarzać każdą diagnoze i terapi to po co do nich chodzić? GRZYBICA JELIT MOŻE POWODOWAĆ POGRUBIENIE ŚCIANY JELITA LUB STANY ZAPALNE I PODCZAS TK LUB MR TO WYJDZIE I NIE WIADOMO BĘDZIE CZY TO JEST OD GRZYBKA CZY OD CZEGOŚ INNEGO WIĘC NAJPIERW LECZYMY TO CO JEST bo bóle ,biegunki i nne sensacje jelitowe mogą być od tego i oby były od tego a nie czegoś gorszego .A tobie Alvo zdrówk i oby nasi politycy w końcy zmądrzeli i nie oszczędzali na nas
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

obie macie rację,

Alvo, z całego serca życzę Ci coraz lepszego zdrowia i samopoczucia.
Tobie Justyno również :)
Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Demon »

Ehh...wszyscy strasznie cierpimy, to okropne :( Ale większość z was przynajmniej wie co wam dolega, a ja całe życie byłam zdrowa a tu nagle od kilku lat koszmar i nie wiadomo co mam leczyć i co mi jest. Chudnę, nie mam chęci do życia momentami przez bóle brzucha. Jak się pojawiają to totalnie jestem wyrwana z funkcjonowania.

Co do ketokonazolu to jeszcze skonsultuję jego branie z moją panią doktor pierwszego kontaktu, to miła kobieta i może coś doradzi, może pomoże w razie jakiś powikłań po leku itp. (mam nadzieję :P)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Demon,
Jasne, skonsultuj z nią wszystko!!!! i napisz co powiedziała! zdrówka :*
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

justynapawlowska155 pisze:.Ale nie o tym uwierz mi miałam doczynienia z osobami które podczas kolono lub gastro miały powikłania nawet ze skutkiem śmiertelnym .Doczytaj jakie mogą być powikłania po MR czy tk ,wiesz może jak silne jest promieniowanie podczas tekiego badania?
]NAJPIERW LECZYMY TO CO JEST bo bóle ,biegunki i nne sensacje jelitowe mogą być od tego i oby były od tego a nie czegoś gorszego .A tobie Alvo zdrówk i oby nasi politycy w końcy zmądrzeli i nie oszczędzali na nas
Justyno, powikłania mogą być owszem po wszystkim, ale nie rozumiem jak możesz na TYM zwłaszcza forum straszyć ludzi powikłaniami po gastroskopii, gdzie bez niej, nie da się w sumie zdiagnozować naszej choroby i wieku innych, w tym raka jelit czy żołądka. Zdajesz sobie sprawę ile szkody możesz narobić tym przesadnym straszeniem u ludzi, którzy mają objawy, nie są jeszcze zdiagnozowani i czytają takie rzeczy, że mogą przy gastroskopii czy kolonoskopii umrzeć? Ze strachu przez czymś takim to pewnie, że wybiorą ketokonazol i przez kolejne pół roku całą stertę innych syfów do łykania, zanim w końcu całkiem padną i pójdą na tę gastroskopię. A tam się mogą okazać różne rzeczy, łącznie z chłoniakiem już jelit na skutek np. nieleczonej latami celiakii.
Każdy z nas na tym forum miał taką gastroskopię kilkakrotnie i jakoś chyba ani razu się nie doczytałam, aby ktoś miał jakieś długotrwałe skutki uboczne.Może coś przeoczyłam, ale nie wydaje mi się. Nie strasz ludzi niepotrzebnie, bo te badania są rutynowo wykonywane, sama miałam gastroskopię kilka razy i naprawdę bez sensu jest siać panikę, bo w sumie to zachęcasz ludzi do tego, żeby łykali coś w ciemno bez rzekomo nawet "śmiertelnych" badań.

To co lekarz może, a czego nie może i jakie ma ograniczenia, to jest inna sprawa. To nie oznacza, że można leczyć pacjenta w ciemno. To tylko oznacza, że często się pacjenta leczy w ciemno, wciskając mu kit, że badania nie są potrzebne i się właśnie liczy na to, że może jakiś zaaplikowany w ciemno lek akurat coś pomoże i obędzie się bez badań. Pracowałaś w służbie zdrowia,tak jak piszesz i myślę, że jednak nie potrafisz być do końca obiektywna. Bronisz postępowania lekarzy, bo w sumie owszem wiesz, w jakiej są czasem sytuacji ze względu na limity NFZ, ale nie mów chorym ludziom, że z tego powodu mają się leczyć w ciemno. Należy powiedzieć takim ludziom uczciwie, że limit się skończył i dać listę badań do zrobienia prywatnie.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: barbieri »

justynapawlowska155 pisze:Doczytaj jakie mogą być powikłania po MR czy tk ,wiesz może jak silne jest promieniowanie podczas tekiego badania?
ktoś tu chyba zawalił fizykę.
Ostatnio zmieniony ndz 12 maja, 2013 11:16 przez barbieri, łącznie zmieniany 1 raz.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: justynapawlowska155 »

alva_alva pisze: jak możesz na TYM zwłaszcza forum straszyć ludzi
Straszyć ty zaczełaś i wiesz nie zamierzam już dyskutować bo nie warto
barbieri pisze: :mur:

justynapawlowska155 napisał/a:
Doczytaj jakie mogą być powikłania po MR czy tk ,wiesz może jak silne jest promieniowanie podczas tekiego badania?

ktoś tu chyba zawalił fizykę.

Post autor: alva_alva »

Na czym polega badanie MR-
http://www.diagnostyka-bsp.pl/strefa-pa ... badan.html

Rzeczywiście nie ma co dyskutować z tokiem myślenia typu łykać w ciemno coś przez tygodnie, miesiące, a nawet lata, zamiast porobić konkretne badania, pobrać wycinek i za kilka dni wiedzieć co łykać , aby pomogło. Może w ogóle nie róbmy gastroskopii i kolonoskopii, bo można przy tym umrzeć. Łykajmy w ciemno sterty leków,a jak na horyzoncie pojawi się rak,chłoniak, to zwalmy winę za to na limity NFZ i jeszcze litujmy się lekarzy, którzy są w tak ciężkiej sytuacji.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: barbieri »

oczywiście, że jest tam promieniowanie, jednak stwierdzenie o nie wiadomo jakich dawkach jest mam nadzieję przesadą, a nie oznaką niewiedzy. tomografia całego ciała to 10mSv, 10 razy mniej niż dawka, która może hipotetycznie zwiększać ryzyko mutacji nowotworowych w komórkach. żeby dostać choroby popromiennej trzeba przyjąć minimum 400mSv jednorazowo (przy czym będzie ona przy tej dawce mieć bardzo łagodny przebieg), w bardzo krótkim czasie. nie można przesadzać z badaniami opartymi na promieniowaniu jonizującym, ale kilka takich badań w ciągu roku nikomu nie zaszkodzi (a dokładnie ile i jakich badań można sobie policzyć wykorzystując rachunek dodawania).
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
ODPOWIEDZ