pokrzywka po przegrzaniu

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arek240
Nowicjusz
Nowicjusz

pokrzywka po przegrzaniu

Post autor: arek240 »

Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem na tym forum i nawet nie wiedziałem że takie istnieje.

Otóż mam pokrzywkę na ciepło. Jeśli sie przegrzeję(spacer, bieg, basen lub cokolwiek co wymaga trochę wysiłku) to zaraz jestem obsypany czerwonymi kropkami.
Jestem teraz na diecie odchudzającej ale też odstawiłem gluten około 5 dni temu, i czuję jakby poprawę tzn mniejsze wysypki po zmęczeniu.
Czy to może mieć coś wspólnego z glutenem? Dodam że nie piję mleka i nie jem ziemniaków, że o pieczywie nie wspomne.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Gluten może ci szkodzić niezależnie od pokrzywki z przegrzania, ale bezpośrednio nie ma związku raczej z pokrzywką z przegrzania. Jest też znana pokrzywka z zimna, nie tylko z przegrzania.
Masz jakieś dolegliwości brzuszne, stawowe, skórne, neurologiczne? Rozumiem, że jesteś na diecie odchudzającej, czyli masz pewnie nadwagę.Jakie jest Twoje BMI? Ile masz lat?
lianka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: lianka »

Arku240.
Nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale u mnie gluten ma duży wpływ na pokrzywkę . Przed zastosowaniem diety bez przerwy dopadała mnie swędząca pokrzywka z zimna, przegrzania czy nawet drobnego ucisku. Całymi tygodniami byłam na lekach antyalergicznych.. Od roku jestem na diecie bg i prawie zapomniałem o problemie. Czasem dopadnie mnie pokrzywka , ale szybko znika i nie jest taka dokuczliwa.
Spróbuj zastosować ścisłą dietę bg, a może pomoże Ci to na dolegliwości. :053:
lianka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Dodam, że nie mam celiakii , tylko nadwrażliwość na gluten .
Ostatnio zmieniony sob 25 maja, 2013 08:44 przez lianka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Lianko, a masz gen celiakii?
arek240
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arek240 »

Jeśli chodzi o jelita to od kąd pamiętam to mam częste bóle brzucha. Zwłaszcza rano przed pracą. Ale również jeśli jest jakaś impreza rodzinna albo nawet przed randką z dziewczyną. Zaraz ból i przelewanie w brzuchu. Odkad nie jem glutenu bóle przeszły jakby i stolce nie są takie rzadkie.
No u mnie jakby jest poprawa o 50% z tą pokrzywką (jest to ogromny sukces). Czasem podczas ćwiczeń czuję że zaczynają mnie swędzieć dłonie ale jak przestanę ćwiczyć to sie jakoś to uspokaja.
Przed dietą i zaprzestaniem spożywania glutenu wyglądało to tak że jak mnie zaczęły swędzieć ręce to zaraz mnie zaczynał swędzieć tułów i nogi i byłem cały w czerwone kropeczki, a było tego w tysiącach.

A powiedzcie mi jak wygląda wasz język? Bo ja mam biały nalot na języku, oczywiście szczotkowanie nie pomaga zbytnio. Do tego wiecznie zatkany nos. Ale o dziwo tej nocy nie miałem zatkanego od dłuugiego już czasu. Ciekawe jak bedzie kolejnej nocy.

Mogę dodać jeszcze że mam słabą pamięć.
lianka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Alvo .
Nie mam genu celiakii, ani przeciwciał. Nie kazano mi robić gastroskopii, bo wykluczono celiakię. Chyba, że jestem w tych 5%, co mimo braku genu ma celiakię.
Na diecie czuję się o 100% lepiej.
Arku.
Zobaczysz, że po paru miesiącach diety poprawi Ci się pamięć i spostrzegawczość. Ja po zjedzeniu czegoś mocno glutenowego szczególnie pszenicznego czuję ogarniające mnie lenistwo i otępienie. Choć lekarz twierdzi, że gluten w małych ilościach nie powinien mi szkodzić.
ODPOWIEDZ