Jak przytyć?
Moderator: Moderatorzy
Nie mam pojęcia, ale wiem, że miałam badania krwi i usg w tym kierunku i nic nie wyszło.
Co jadam? Ostatnio tylko jedzonko bezglutenowe, zresztą ze względu na kłopoty "brzuchowe" od wielu lat jadam lekkostrawne posiłki, nic tłustego ani smażonego, żadnego żarcia na mieście. Pilnuję się i to bardzo. Naprawdę uważam na to co jem, ale to przez bóle brzucha które atakują z zaskoczenia...
Wtedy gdy boli, każda kolejna zjedzona potrawa pogłębia ból. Tak więc zdarzają mi się dni bólowej "głodówki". Jeżeli nie boli to jadam całkiem normalnie, ale bez szaleństw jak już pisałam.
Co jadam? Ostatnio tylko jedzonko bezglutenowe, zresztą ze względu na kłopoty "brzuchowe" od wielu lat jadam lekkostrawne posiłki, nic tłustego ani smażonego, żadnego żarcia na mieście. Pilnuję się i to bardzo. Naprawdę uważam na to co jem, ale to przez bóle brzucha które atakują z zaskoczenia...
Wtedy gdy boli, każda kolejna zjedzona potrawa pogłębia ból. Tak więc zdarzają mi się dni bólowej "głodówki". Jeżeli nie boli to jadam całkiem normalnie, ale bez szaleństw jak już pisałam.
jedz dużo kasz (jaglana, gryczana), ryż!, amarantus, jajka na miękko (najlżejsze dla u.pokarmowego), gęste soki warzywno owocowe, mięsko na parze, ryby..ogólnie dużo białka. Używaj masła, oliwy albo oleju rzepakowego/lnianego- potrzebujesz tłuszczu. Z owoców stawiaj na banany i awokado, warzywa- ziemniaki pod każda postacią, najlepiej zapiekane w oliwie i ziołami
wspomagasz się napojami typu Nutridrink? jeśli nie, to spróbuj do 2óch dziennie.
po takich bólowych głodówkach staraj się zjeść nieco więcej.
na noc melisa do picia.
wspomagasz się napojami typu Nutridrink? jeśli nie, to spróbuj do 2óch dziennie.
po takich bólowych głodówkach staraj się zjeść nieco więcej.
na noc melisa do picia.
Ja będąc w szpitalu w celu diagnostyki celiakii ważyłam uwaga 43 kg przy wzroście 167 i tam dawali mi Protifar http://nutriciamedyczna.pl/products,1,12,protifar.html i własnie piłam nutridrinki wiem, ze one są drogie, ale ja po miesiącu picia ich i większej ilości jedzenie przytyłam z 5 kg, więc sporoskeepy pisze:Nutridrink jest stosunkowo drogi (kosztuje ponad 5pln za 200ml), natomiast co do oleju MCT wyczytałem, że jest on czynnikiem sprzyjającym redukcji tkanki tłuszczowej...więc chyba jednak to w niczym nie pomoże. Ale o oleju dodawanym do jogurtu, albo jedzeniu owoców z bitą śmietaną nie słyszałem, musze to wypróbować. Może ktoś jeszcze zna jakieś metody na przytycie? Z góry dziękuje...
Teraz ważę 57 haha trochę dużo, ale chcę pokazać, że da się przytyć
No to ja mam jeszcze większą niedowagę niż gosia Co do Nutridrinków to nieciekawa sprawa, bo czasem niestety mam po nich biegunki i dlatego ich unikam. Myślę, że u mnie to jeszcze dochodzi ta Candida Albicans i ona tez zabiera mi dużo składników odżywczych ehh..Żebym tylko kiedyś dowiedziała się co tak naprawdę mi dolega, bo jak na razie badania nie wskazują na Celiakie. Wiec co mi dolega?