stopień I według Marsha-czy to celiakia? Błagam poradzcie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Karolla-K
Nowicjusz
Nowicjusz

stopień I według Marsha-czy to celiakia? Błagam poradzcie

Post autor: Karolla-K »

Czy zna sie ktoś na skali wedlug Marsha bo mam stwierdzony I stopień, ale jeden lekarz mówi, że to celiakia a inny że nie, prosze poradzcie
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

A co z przeciwciałami ?

Generalnie dla celiakii typowy jest co najmniej II stopień zaniku kosmków, ale podczas biopsji mógł zostać pobrany mniej zniszczony kawałek.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Mi z biopsji też wyszedł I stopień, przeciwciał mi nie zrobiono (a ja byłam wtedy kompletnie zielona w temacie i nie wiedziałam o takich badaniach). Lekarka powiedziała, że to celiakia, kazała przejść na dietę i już. Od momentu wprowadzenia diety przestał mnie boleć brzuch, potem powoli zaczęłam wracać do zdrowia ogólnego. Stąd wnoszę, że to celiakia :D

Na którymś z wykładów prof. Karczewska przedstawiała kryteria diagnostyczne, wg których faktycznie dopiero II stopień ma być wyznacznikiem celiakii, ale mówiła też, że prowadzono badania, w których u osób z zanikiem I stopnia po pewnym bezdietowym czasie dochodziło do dalszego zaniku i pogorszenia stanu zdrowia. Więc chyba nie ma na co czekać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Ja znalazłem coś takiego, a propos niskiego zaniku kosmków i przeciwciał:
viewtopic.php?p=35435&highlight=#35435
Katie
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Katie »

ja mam bardzo podobną sytuację, mam I stopień Marsha, we krwi nie wykryto nic (tzn. celiakii), a lekarze stwierdzili Celiakię i zalecili dietę. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej i niestety bez większych rezultatów :( zaczynam wątpić czy to Celiakia. W szczególności że nigdy nie miałam problemów np. z biegunkami. W tej sprawie, zawsze wszystko było ok i bez zarzutów ...

Może coś źle robię ... albo zła diagnoza :/
Ostatnio zmieniony ndz 28 lut, 2010 09:42 przez Katie, łącznie zmieniany 1 raz.
Karolla-K
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje za odpowiedzi, mnie nie robiono przeciwciał, a już jestem jakis czas na diecie, wiec juz za pozno, na diecie bezglutenowej czuje sie lepiej, bo nie mam już nudnosci po jedzeniu, ale mam krew w kale i ból jelita grubego, wiec zaczęto wycofywac sie z diagnozy celiakii i dziś sie dowiedziałam, że podejrzewają chorobe crohna, przy której podobno też nie wolno jeść pszenicy a dodatkowo też owoców, mleka i jaj, masakra jeśli to mam
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Nie nastawiaj się od razu tak pesymistycznie, w tej chorobie dietę ustawia się indywidualnie w zależności od stanu jelit (a to też się zmienia).
Awatar użytkownika
Tomkus

Post autor: Tomkus »

Karolla-K pisze:dziś sie dowiedziałam, że podejrzewają chorobe crohna, przy której podobno też nie wolno jeść pszenicy a dodatkowo też owoców, mleka i jaj, masakra jeśli to mam
Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, nie ma takiej konkretniejszej diety, a jedyny przepis, to pokarmy lekkostrawne, bezmleczne, ubogoresztkowe... Pszenica i inne wymienione, to sprawa indywidualna. Ogólnie, pieczywo białe pszenne jest dozwolone, chyba, że są przeciwwskazania.

Więcej tutaj:

http://www.j-elita.org.pl/?pid=pages&id=9

http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.ph ... wo+pszenne

http://crohn.home.pl/forum/viewforum.php?f=5
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Karolla-K
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje ślicznie, na prawde jesteście pomocni, dziekuje
talam
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: talam »

Hejka!

ja miałam stwierdzoną celiakię przy I stopniu. Przeciwiciał nie miałam, ale miałam je robione już na diecie niestety. Aha i I stopień miałam po roku diety, kiedy już prawie wszystko było OK, więc myślę, że przed to była tam jesień średniowiecza...Jestem na diecie i jest duuuuuużo lepiej!
Bezcen
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Bezcen »

Ja mam 17 lat i stwierdzono 1 stopień marhsha stwierdzona celiaklia, przeciw ciał nie mam i lekarz zalecił mi diete bezglutenową i stan się polepszył i myśle że nie można uciec od diety. Ale kiedyś zjadłem 5 pierogów zwykłych i nie odczuwałem żadnych bólów. Gdzieś czytałem że przy diecie można nabawić się osteporozy czyli zmniejszenie objętości kości i podatność na łamanie i teraz nie wiem czy to zbieg okoliczności bo nie schudłem i nie czuje się słabszy, ale mam bóle kręgosłupa i złamaną nogę w podudziu.
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: noodle »

Ja też mam stopień I, brak przeciwciał, a na diecie czuję się rewelacyjnie. Wszystkie nieciekawe objawy odeszły, jak ręką odjął. Kiedy na początku zdarzyło mi się zjeść coś glutenowego (przez przypadek) powracały dolegliwości, więc jestem już na ścisłej diecie.
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: wieczorynka »

Ja też miałam tylko 1 stopień ale do tego silne objawy ze strony układu pokarmowego, skórne, kostno-stawowe. Na przeciwciała nie dostałam skierowania. Ja do II skali to bym chyba nie dożyła. Po jakiś 7, 8 miesiącach zaczęłam zdrowieć, zrobiłam dodatkowo badanie genetyczne w kierunku celiakii i mam HALA Dq2 więc nie mam złudzeń.
elzak3
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: elzak3 »

Skoro zmiany się zaczęły to bez diety będzie tylko gorzej. Po to określili stopnie. Zmiany same się nie cofną a bez diety się pogłębią.
Pogódź się z faktem bycia celiakiem, stosuj dietę i na zdrowie.
ODPOWIEDZ