nie zaglądam tu często bo jestem chora na celiakię od pierwszego roku życia więc traktuje to jako normalną część życia i nie czytam już w ogóle o chorobie. Jednak ostatnio zaczęłam znów o niej myśleć - powodem jest mój 11tygodniowy synek, którego chcę przebadać w kierunku choroby.
zrobiłam sobie badania, ponieważ nie byłam badana od dzieciństwa, i jestem troszkę zdziwiona wynikami. próbowałam je zinterpretować na własną rękę ... kolejna wizyta u gastrologa u którego robiłam biopsję kosztowałaby sporo.
wyniki prezentują się następująco:
Badanie gastrologiczne: brak mikroskopowych cech celiakii. 4 do 0,3cm.
P/c IgA p//endomysium UJEMNY uwaga! niespecyficzne świecenie
P/c IgG p/endomysium UJEMNY
TIBC 7246,3 ug/dl
Transglutaminaza tk.p/c IgA 20,0 RU/ml
Transglutaminaza tk. p/c IgG 027 RU/ml
nie było podanych norm.
wyczytałąm też, że "Wymienione wyżej przeciwciała są specyficzne dla celiakii i ich obecność we krwi prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak podkreślić, że ich brak nie wyklucza celiakii, zwłaszcza u osób dorosłych i u bardzo małych dzieci, gdyż część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał, co więcej – obecność przeciwciał w surowicy krwi nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim upoważniające do rozpoznania choroby. Dlatego do pełnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego.
Zanik struktury kosmków jelitowych, obecność przynajmniej jednego z badanych przeciwciał we krwi oraz poprawa samopoczucia po wprowadzeniu diety bezglutenowej to wystarczające warunki do rozpoznania choroby trzewnej."
skoro te pierwsze przeciwciała są ujemne, a wyniki gastrokopii dobre (ale po kilkunastu latach przestrzegania diety), to co jeszcze mogę zrobić, aby mieć pewność że jestem chora, poza prowokacją glutenem której chcę uniknąć?czasem zjem coś z glutenem (głównie nieświadomie bo staram się przestrzegać diety) i nie mam żadnych objawów. czy te wyniki mogą świadczyć, że może jednak nie jestem chora? chyba że liczą się przeciwciała transglutaminazy? już sama nie wiem co o tym myśleć ....
czy ktoś byłby w stanie mi pomóc?