proszę o pomoc w interpretacji badań

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Vil
Nowicjusz
Nowicjusz

proszę o pomoc w interpretacji badań

Post autor: Vil »

witam,
nie zaglądam tu często bo jestem chora na celiakię od pierwszego roku życia więc traktuje to jako normalną część życia i nie czytam już w ogóle o chorobie. Jednak ostatnio zaczęłam znów o niej myśleć - powodem jest mój 11tygodniowy synek, którego chcę przebadać w kierunku choroby.
zrobiłam sobie badania, ponieważ nie byłam badana od dzieciństwa, i jestem troszkę zdziwiona wynikami. próbowałam je zinterpretować na własną rękę ... kolejna wizyta u gastrologa u którego robiłam biopsję kosztowałaby sporo.

wyniki prezentują się następująco:
Badanie gastrologiczne: brak mikroskopowych cech celiakii. 4 do 0,3cm.
P/c IgA p//endomysium UJEMNY uwaga! niespecyficzne świecenie
P/c IgG p/endomysium UJEMNY
TIBC 7246,3 ug/dl
Transglutaminaza tk.p/c IgA 20,0 RU/ml
Transglutaminaza tk. p/c IgG 027 RU/ml

nie było podanych norm.

wyczytałąm też, że "Wymienione wyżej przeciwciała są specyficzne dla celiakii i ich obecność we krwi prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak podkreślić, że ich brak nie wyklucza celiakii, zwłaszcza u osób dorosłych i u bardzo małych dzieci, gdyż część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał, co więcej – obecność przeciwciał w surowicy krwi nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim upoważniające do rozpoznania choroby. Dlatego do pełnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego.

Zanik struktury kosmków jelitowych, obecność przynajmniej jednego z badanych przeciwciał we krwi oraz poprawa samopoczucia po wprowadzeniu diety bezglutenowej to wystarczające warunki do rozpoznania choroby trzewnej."

skoro te pierwsze przeciwciała są ujemne, a wyniki gastrokopii dobre (ale po kilkunastu latach przestrzegania diety), to co jeszcze mogę zrobić, aby mieć pewność że jestem chora, poza prowokacją glutenem której chcę uniknąć?czasem zjem coś z glutenem (głównie nieświadomie bo staram się przestrzegać diety) i nie mam żadnych objawów. czy te wyniki mogą świadczyć, że może jednak nie jestem chora? chyba że liczą się przeciwciała transglutaminazy? już sama nie wiem co o tym myśleć ....
czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? :)
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Transglutaminaze IgA masz na granicy normy. Jeśli masz taki wynik na diecie bg, to masz raczej celiakię. Ten wynik pokazuje prawdopodobnie Twoje wpadki glutenowe. Nie radzę ci robić prowokacji, bo organizm pewnie to ciężko zniesie, a nawet jeśli na początku objawów nie będziesz czuła, to możesz po pewnym czasie poczuć objawy innych chorób autoimmunologicznych, które gluten u ludzi z celiakią może indukować, min. cukrzycę. Możliwe, że to, iż jesteś na diecie bg od dziecka, uchroniło cię przez taką cukrzycą czy innymi tego typu przyjemnościami.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Vil, jeżeli jesteś na diecie bg i dobrze jej przestrzegasz, to twoje badania jak najbardziej są w porządku! Jeśli nie dostarczasz organizmowi trucizny (glutenu), to nie ma wtedy reakcji autoimmunologicznej. Czyli nie wytwarzają się przeciwciała i nie ma zaniku kosmków, wszystko jest w porządku jak u zwykłej osoby. Cieszyć się trzeba :)
Jeśli z rzadka zdarzy ci się glutenowa wpadka, to organizm najprawdopodobniej tego nie zauważy, nie będziesz miała objawów w postaci przeciwciał. Do tego potrzeba zdecydowanie więcej czasu, na przykład prowokacji.
Opis diagnozy celiakii dotyczy tych, którzy nie są na diecie i dopiero szukają, co im dolega.

Jeśli masz wątpliwości co do diagnozy, poszukaj wypisów szpitalnych, pogadaj z rodzicami, żeby się upewnić.
Możesz też zrobić sobie porządną morfologię, poszukać, jak stoi twoja witamina B, D, hormony tarczycy - żeby wiedzieć, jak stoi wchłanianie i organizm ogólnie.
Obrazek
ODPOWIEDZ