Bolało. Bardzo bolało. Ciągle bolało. Jakiś rok, półtora narastało, najpierw lekko i na czczo, potem mocniej po jedzeniu też, a potem to już ciągle bolało... Jadłam, czy nie jadłam, wciąż bolało. Na siemieniu lnianym mniej, ale w końcu złapałam się na tym, że jem tylko rozmoczone siemię lniane i piję melisę...mikel pisze:Miałaś i Ci długo i mocno doskwierało?A jak konkretnie, jeśli mogę spytać?
Cały brzuch był opuchnięty, zbolały, głównie jednak wysoko i w okolicy lewego podżebrza. W końcu polazłam na rzęsach do internistki o ratunek, ale uznała, że to nic takiego... A nie dalej bolało, zaczęłam łazić po lekarzach, ale nikt (endo i druga internistka) mnie nie słuchał... Zaczęłam czytać, szukać, pytać, tak znalazłam naszą Life

W końcu się wkurzyłam i zażądałam skierowania na gastroskopię, albo odmowę leczenia na piśmie. Dostałam skierowanie! A potem wyszło w gastroskopii, że zapalenie było dobrze podhodowane, rozległe i wyglądało, jakby tygrys mnie od środka podrapał pazurami... takie smugi krwiste... pomiędzy nimi stan jakby w zaniku, jeszcze jakaś przepuklina i inne cuda wianki... a do tego dwie na trzy kreski zakażenia HP. Gastrolog - operator uznał, że wystarczy dieta z IPP (na kilka miesięcy... a tego się nie robi!!! bo wchłanianie witamin i innych składników odżywczych potrzebujących kwaśnego środowiska się zaburza i anemia gotowa, że o innych komplikacjach nie wspomnę).
Co więcej dopiero po dwóch tygodniach kiedy zgłosiłam się po wyniki badania hist-pat (bo miało być sprawdzenie wycinków w kierunku celiakii i zanikowego zapalenia żołądka, bo miałam B12 poniżej normy) okazało się, że ten gastrolog nie pobrał wycinków, nie widział potrzeby ani wskazań do badania, a że już było zlecenie, to kasę sobie wziął, a jakże... a ja zostałam jak ta kretynka... bez odpowiedzi na większość pytań... Potem endo uznał, że mam zanikowe zapalenie żołądka na tle autoimmuno... wystraszyłam się... inna endo że jednak to nie to, tylko co innego... uspokoiłam się... ale dalej bolało...
W końcu pokiwałam głową (walnełam o ścianę

Czyli kwasu solnego niewiele, co może wskazywać na niedoczynność tarczycy ale i na inne choroby układu pokarmowego.Jeziorko bezbarwne, ubogie.
Poczekamy na wyniki, zobaczymy co będzie. Na razie nie pij % i palenie sobie daruj. Ja rzuciłam ze strachu, ale popalałam elektrycznego jakieś dwa-trzy miesiące, aż mnie wkurzył i rzuciłam całkiem. A paliłam Marlboro paczkę - dwie dziennie... mentolowe... eh, wypaliłam tyle kasy!!!Błona śluzowa części przedodźwiernikowej żołądka cienka, z prześwitującą nieco siatką naczyń krwionośnych - pobrano wycinki.
To chyba oznacza stan zapalny, chyba przewlekły, ale na jakim tle? Czekamy na wynik badania, a do tego wcale nie jestem pewna co oznaczają spłycone fałdy...W części pozaopuszkowej dwunastnicy fałdy są spłycone, rzadkie - pobrano wycinki.
I dobrze, nie masz Helikobaktera, tylko się cieszyć.Test ureazowy na obecność Helicobacter pylori - ujemny.
Poczekamy na wyniki, bo na razie niewiele wiadomo. Oszczędzaj żołądek i dwunastnicę, może lekarz ci cokolwiek podpowiedział? Dieta bez ostrego (zero imbiru, mięty, chili czy tp. przypraw), nic drażniącego, jeśli mięso, to mielone albo miksowane, żeby nie zalegało w żołądku, nic surowego, jeśli już to soki domowej roboty (bez konserwantów) i musy (czyli warzywa czy owoce zmiksowane blenderem), a nie gryzione albo w kawałkach, zero kasz drażniących i przeczyszczających, zero kawy i zero alkoholu. Można i należy jeść zupy jak dla niemowlaków, czyli miksowane i przecierane zupy-kremy, z nabiału jajka na miękko, ew. jogurt naturalny, twaróg, ale już nie sery żółte. Zero smażonego, ale można gotowane, parowane, duszone albo (później) pieczone. jak się podleczysz, to wrócisz do normalnego jedzenia, chociaż pewnie będzie inne, niż do tej pory.Rozp. Zapalenie błony śluzowej żołądka.
To się nie trzyma kupy, bo skoro test ureazowy wyszedł ujemnie, to dlaczego teraz jest plus?Zakażenie Helicobacter pylori (+).
Wciśnij wykrzyknik koło tego postu, czyli zgłoś do administracji forum, czyli zwróć uwagą moderkom na ten post.mikel pisze:[Dwa razy mi się wpisało, nie wiem jak usunąć.]