Witam,
Mam 27 lat, gdzieś podczas studiów (które już ukończyłem:P) zauważyłem że mój organizm zaczyna "coś" źle tolerować.
Dla przykładu chodziłem na imprezę ,bawiłem się (jadłem i piłem co było) i w pewnym momencie odczuwałem potworny ból brzucha, potem okropne gazy. I ten schemat pojawiał się coraz częściej. Dodatkowo podupadłem na zdrowiu, wiecznie zmęczony i senny.
Od wielu lat borykam się z dodatkowo z problemem niedoboru magnezu i żelaza.
Doszedłem do wniosku że to coś z jedzeniem, gdyż zauważyłem (po latach) że najczęściej pojawiało się to po spożyciu alkoholu (tak mi się wydawało). Doszedłem nawet do wniosku ze ja jestem uczulony na alkohol i go wyeliminowałem, ale problem nie ustąpił.
Zrobiłem dietę na około 2 miesiące, by sprawdzić czy to coś nie zewnątrz, jadłem różne kasze i warzywa oraz jogurty. I tyle. I również objawy nie ustąpiły.
Aż postanowiłem jeść wszystko, a wyeliminować to co zawiera gluten (gdzieś przeczytałem objawy które były podobne do moich), to było 4 miesiące temu, i czuje się jak nowo narodzony. Nie boli mnie brzuch w ogóle, nie mam gazów (zwłaszcza męczyło mnie to w nocy, albo w długich trasach gdy nie mogłem skorzystać z toalety), czuje się znacznie lepiej, mam siłę i chęci do pracy.
Nie czuje że to placebo, bo dlaczego w poprzednich próbach nie działało?
I moje pytanie, jeżeli powyższe objawy wskazują na chorobę z którą się WY forumowicze borykacie to jak się zbadać? zrobić badania genetyczne? Co powinienem zrobić.
Pozdrowienia
Rozpoznanie choroby -jak?
Moderator: Moderatorzy
Poczytaj nieco forum albo nawet wpisz w wyszukiwarkę "celiakia , metody wykrywania".
Najważniejsze, co musisz wiedzieć, że na diecie bg celiakii nie wykryjesz, bo im dłużej stosujesz dietę bg, tym szybciej ustępują nie tylko objawy choroby, ale także spadają przeciwciała charakterystyczne dla tej choroby i zmiany w jelicie się cofają.
Żeby zacząć robić badania trzeba wrócić do glutenu najlepiej. Wtedy będziesz pewny wyników.
Najważniejsze, co musisz wiedzieć, że na diecie bg celiakii nie wykryjesz, bo im dłużej stosujesz dietę bg, tym szybciej ustępują nie tylko objawy choroby, ale także spadają przeciwciała charakterystyczne dla tej choroby i zmiany w jelicie się cofają.
Żeby zacząć robić badania trzeba wrócić do glutenu najlepiej. Wtedy będziesz pewny wyników.