Może istnieć także anemia z nadmiarem żelaza.
Trzeba by też sprawdzić ewentualnie wirusowe zapalenia wątroby typu B i C oraz porobić wszelkie testy wątrobowe typu Aspat, AIAT, ALP, zwłaszcza w okresie kiedy to żelazo jest ponad normę. To może być np. hemochromatoza wtórna od innej choroby, stąd raz to żelazo jest w normie, a innym razem ponad normę, ale to tylko takie gdybanie, bo tutaj trzeba się znacznie bardziej pewnie nad tym pochylić i poszukać przede wszystkim dobrego internisty, który ma jakieś pojęcie na ten temat, a przy złych wynikach będzie umiał dalej dojść skąd ten wynik żelaza za wysoko i będzie umiał dalej pokierować.
wyniki - proszę o pomoc
Moderator: Moderatorzy
Powinna mieć gastroskopię, bo te pozostałe przeciwciała poza gliadyną mogą nie wyjść u niej nawet przy celiakii. Jest mała. Natomiast nawet te jedne przeciwciała oznaczają, że organizm glutenu nie toleruje i ostatecznie ja bym dziecku po konkretnych badaniach odstawiła, bo gluten może prowadzić do innych chorób, zwłaszcza jeśli jest już niedoczynność tarczycy. Będzie jadła gluten, to możliwe, że przyjdą inne choroby, w tym cukrzyca. Badania pokazują, że im dziecko wcześniej przechodzi na dietę bg, tym ma mniejsze szanse na cukrzycę. Ja bym jej jeszcze zrobiła peptyd C na czczo na wszelki wypadek, żeby zobaczyć czy nie jest zaniżony. Te niskie cukry, jeśli to są niskie cukry, to nie jest to tylko kwestia jej złego nastroju czy agresywności, złego samopoczucia, ale to jest objaw choroby i tego też nie można sobie od tak zostawić.Spadki cukrów mogą być wstępem do cukrzycy.Może być też niedoczynność jakiś innych gruczołów. Czasem jest to taka faza przed jawną cukrzycą.Do tego koniecznie wit D trzeba zrobić.Dziecko wymaga dalszej, szerszej diagnostyki, bo to jest dziecko i się rozwija, a taka celiakia czy braki wit. D mogą zaszkodzić w tym rozwoju nieodwracalnie.Potem się tego nie nadrobi.
Niski cukier będzie jej utrudniał w bliskiej przyszłości naukę, nie będzie mogła się skupić w szkole,bo będzie się ciągle źle czuła. Wiem coś, bo sama tego doświadczam czasem. Mózg potrzebuje glukozy. Nie jest w stanie pracować na jej zaniżonych poziomach. Koncentracja siada całkiem. Dzieciak może mieć przez to problemy w szkole, nie z własnej winy.
Ile to IgE ma podwyższone?
Niski cukier będzie jej utrudniał w bliskiej przyszłości naukę, nie będzie mogła się skupić w szkole,bo będzie się ciągle źle czuła. Wiem coś, bo sama tego doświadczam czasem. Mózg potrzebuje glukozy. Nie jest w stanie pracować na jej zaniżonych poziomach. Koncentracja siada całkiem. Dzieciak może mieć przez to problemy w szkole, nie z własnej winy.
Ile to IgE ma podwyższone?
Ostatnio zmieniony wt 03 wrz, 2013 11:57 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
Przeciwciała przeciw gliadynie są obecnie nie tylko przy celiakii, ale także przy innych chorobach jelit, natomiast przeciwciała przeciw endomysium i transglutaminazie są charakterystyczne tylko dla celiakii. Ale , tak jak już pisałam, przeciwciała typowe dla celiakii, w wieku Twojej córki mogą w ogóle nie wyjść, mimo zaawansowanego postępu choroby. Brak przeciwciał, jeśli są jakieś objawy, jest gen, nie wyklucza choroby. Singerko, na stronie Stowarzyszenia jest podręcznik o celiakii, w PDF, można sobie poczytać min. o przeciwciałach , o objawach. Poucz się więcej o chorobie zanim pójdziesz na kolejną wizytę.
To IgE sporo podwyższone. Trudno stwierdzić czy nie ma alergii na gluten i na mleko, bo jest mała. Testy są mało miarodajne w tym wieku. A ma jakieś objawy po laktozie? Ma objawy alergii? Kaszel, katar itd?
To IgE sporo podwyższone. Trudno stwierdzić czy nie ma alergii na gluten i na mleko, bo jest mała. Testy są mało miarodajne w tym wieku. A ma jakieś objawy po laktozie? Ma objawy alergii? Kaszel, katar itd?
Ostatnio zmieniony wt 03 wrz, 2013 23:15 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.